Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?

 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?
 • Neulova Mies – Uusi Muoti-Ilmiö?

Ari Alsion blogi "Slipoveri (värikäs)" innoitti minua jatkamaan aiheesta. – Vielä senkin takia, että miehethän olivat ensimmäisiä neulojia maapallolla, mutta historian kuluessa se muuttui naisten harrastukseksi. Nyt siitä on tullut muoti-ilmiö.

Mitä On Neulominen?

Miten määrittää neulomisen kaikki tietävä wikipedia?

  Neulonta eli neulominen on menetelmä, jolla langasta tehdään vaatteita ja asusteita eli neuleita. Neuleessa kulkee vain yksi lanka yhdensuuntaisina, kertautuvina kerroksina, joissa lanka kiertyy itsensä ympäri kerroksittain SILMUKOIKSI...

Tästä se kaikki alkaa: Silmukoiden luominen

Yksi nurin, kaksi oikein. Vai menikö se toisin päin?

  Virkkaus on käsityötä, jossa virkkuukoukun avulla tehdään langasta SILMUKOITA ja vedetään niitä aiemmin tehtyjen silmukoiden läpi. Näin syntyy virkattua pintaa umpinaista pintaa kuten pipoja ja lapasia tai verkkomaista pintaa ja pitsiä.

Eli molemmissa tapauksissa kyse on langasta ja muodostetuista silmukoista, niin kuin jossain vaiheessa ihmiskunnan jopa tutkijoitten mukaan mesoliittikaudelta valmistivat kalastus tai eläinten pyydytys verkkoja eriaineista, joita pystyi käyttämään niin kuin nykypäivänä lankaa.Se oli menetelmä, joka vaati kovaa fyysistä voimaa joten miehet joutuivat sitä tekemään.

Raamatun Ohjeita Kutojille

2. Mooseksen kirja 26:1 Ja tee asumus kymmenestä telttakankaan kaistasta, jotka ovat valmistetut kerratuista valkoisista pellavalangoista ja punasinisistä, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista langoista, ja tee niihin taidokkaasti kudottuja kerubeja.

5. Mooseksen kirja 22:11 Älä pue yllesi vaatetta, joka on kudottu kahdenlaisista langoista, villaisista ja pellavaisista sekaisin.

Pyhissä kuvissa on 1400 luvulta alkaen ollut jopa Pyhän Marian käsissä neulepuikot.

Historiaa

Historioitsijat uskovat, että neule sai alkunsa ensin kalastus verkoista. Kun tekijät hoksasivat, että verkkoa voi punota tiiviimmin vetämällä lankoja, niin alkoi syntyä jotain kangasmuotoa josta sitten pystyi muodostamaan jotain ihmiskehon ympärille. Miksipä ei valmistaisi viittaa, paitaa tai joitain jalkineitakin. Kun työkalut ja langat kehittyivät silloin tuo taito muuttui neulomiseksi.

Hämähäkki

Ihminen ei ole suinkaan ensimmäinen joka oppi kutomaan verkkoa! Videossa kuvattu kuinka taitavasti hämähäkki punoo geometriseen kuvioon omatekoisia lankoja ja kokeilee niitä niin kuin kitaristi kitaran kieliä! Ihmeellistä kerta kaikkiaan!

Hämähäkki virittää verkkonsa kuin kitaristi kitaran Пауки настраивают паутину как гитару

Neulominen Yksi Vanhimmista Käsityötaiteista

Mutta aika vaikea selvittää milloin se on saanut alkunsa. Neuleet eivät ole kiveä ja eivät voi säilyä tuhansia vuosia, mutta kuitenkin arkeologit ovat löytäneet muinaisegyptiläisistä haudoista neulotut lasten sukat, jotka todettiin olevan 5'000 vuotta vanhat. Niitten isovarvas oli neulottu erikseen. Tarkoitus oli varmaan käyttää sandaaleja, joissa kiinnite jalkaan meni ison ja viereisen varpaa välissä. Blogin kuvakarusellissa näkyy sellainen sukkapari.

Mies virkkaa koukulla taidetta
Мужик Вяжет Крючком Картины. Новости 2013

Länsimaisessa taiteessa on kuuluisien taidemaalareitten teoksia neulomisesta ja virkkamisesta, mutta puikot ja virkkuukoukut vain naisten käsissä.

Neulova Mies Uusi Muoti Ilmiö.

Mutta elämä on tuonut muutoksia ja nykypäivänä huomaamatta neulominen ja virkkaaminen ovatkin jo vahvasti myös miesten käsissä .Mielenkiintoista on, että nykypäivänä "neulovasta miehestä" on tullut muoti ilmiö. Ehkä tuhansien sukupolvien jälkeen joku miesten geeniperimä herättää miehissä kiinnostusta niin puikoilla neulomiseen kuin myös koukulla virkkaamiseen?

Mies tienaa elantonsa neulomalla ja virkkaamalla

Brasiliasa vangit neulovat tienaataksen rahaa tulevaisuutta varten ja sillä vieläpä vähentävät tuomiota

Neulomisella Terveydellinen Vaikutus

Lääkärit ovat sitä mieltä, että neulominen voi rauhoittaa ja normalisoida hermostoa, eli lievittää esimerkiksi stressiä ja sitä sanotaankin Venäjällä neulonta-terapiaksi (Спицетерапия / Puikkoterapia.) Kauniisti neulottu tai virkattu kappale työ hyvän mielen. – Tiedän sen minäkin.

Nyt netistä löytyykin aika paljon tietoa siitä kuinka tätä terapiamuotoa käyttävät niin yksityiset henkilöt omasta aloitteesta tai sitten sairaaloissa ja vankiloissa varmasti ehdotetaan ja jopa järjestetään sellaista terapiaa.

91-vuotias mies neuloo hattuja kodittomille
91-летний мужчина вяжет шапки для бездомных

Neulomista Udmurtiassa 70 Vuotta Sitten

Suvussani on ollut miesneuloja. Se oli sodanaikana Udmurtiassa, jonne jouduimme evakkoon. Sinne emme saaneet ottaa mitään mukaan, joten lähes paljain jaloin ja ilman lämmintä vaatetusta saavuimme syksyllä 1941 Uralille, Udmurtiaan.

Jalkineiksi piti alkaa punoa virsuja koivun tuohesta, niin kuin edellisissä blogeissa kommentoin ja vaatetukseksi neuloa pellavalangasta mitä kukin tarvitsi.

  Udmurtiassa aikuiset työskentelivät pellavapelloilla ja saivat siitä palkakseen raakaa pellavakuitua. Tuo kuitu sitten värttinöitä käyttäen tehtiin langaksi.

Pellava – Pellolta Palttinaksi

Ainakin mieleeni on jäänyt, että Amalia tädin lisäksi Viljam eno neuloi ja sain minäkin pellavalangasta tehdyn hienon hameen. Olin tosi iloinen ja ylpeä, kun toiset tytöt koulussa vielä ihailivat sitä!

Myöhemmin minäkin sain puikot käsiini ja opin neulomaan, josta olen ollut kiitollinen, koska se auttoi pärjäämään Neuvostoliitossa. Neulomalla sai uusia vaatteita omaan käyttöön vaikka langoista oli kova pulaa.

Neulomisen tai virkkaamisen taito ei katoa, joten erilaisissa elämänvaiheissa siitä voi olla iloa ja apuakin niin nuorelle kuin vanhallekin.

Onnittelut Ari Alsiolle

Vielä lopuksi onnittelut Ari Alsiolle hienosta suorituksesta. Kauniisti tehty neule tuo hyvän mielen, joten ymmärrän hyvin kuinka tyytyväinen hän on.

Sen kun puikot heilumaan
ja silmukoita kääntämään.
Hämähäkin kanssa
kilpaa kutomaan!
:))

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos onnitteluista. Kumpi tapa on yleisempi, nurja silmukka puikon edestä vai takaa?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ole hyvä.
En tiedä mikä on yleisempää, mutta minä ainakin haen lankaa silmukkaan puikon takaa.
Ari, sinulla tuntuu olevan neulomisen lahja, koska monelta se ei onnistu ensimmäisellä yrityksellä. No,olivathan sinulla blogissasi hyvät konsultit nimiä mainitsematta.

Monet aloittelijat joutuvat purkamaan monesti epäonnistumisen neulomisen ja aloittamaan uudelleen...ja taas purkamaan..! :))

Kuuluisa neuvostoliittolainen laulaja Tamara Miansarova esittää humoristista laulua,joka kertoo sellaisista neulojista, jotka unohtavat kaiken muun ja aina vaan neulovat.., mutta kuitenkaan ei saa mitään valmiiksi.

https://www.youtube.com/watch?v=8tL86qhj5nc

Немного юмора на вязальную тему. Песня о вязальщице.
Hieman neulomiseen huumoria. Laulu neulojasta.

Kiitos kommentista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Neljännesvuosisata sitten ihasteltiin porukalla tämän miehen työtä.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/20/neulesuunn...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos Linkistä. On ihastelun arvoiset tuon englantilaisen neulesuunnittelija Kaffe Fassetin työt! linkkisi avulla sain tutustua.
Haastattelun lopussa (1991) Helsingissä hän sanoi, että neulovia miehiä on paljon, mutta he piiloutuvat vaatekaappiin.
Nyt kun neulova mies on muoti-ilmiö, niin voimme sanoa, että neulovat miehet tulivat kaapista ulos!
Hyvää niin! Kaunista taidetta voimme nähdä heidän teoksissaan ympäri maailmaa!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jospa miehet valtaavat tämän alueen, kun tuntuu, että naiset eivät enää kovasti neulo. Valmiita neuleita saa suht edullisesti.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin se tuntuu olevan, että naiset eivät ole kiinnostuneet enää neulomisesta...Mutta tuon karagandalaisen miehen virkatut naiselliset asusteet muotitietoisille kaunottarille menevät kuin kuumille kiville.Ne ovat kuin taideteoksia eivätkä sarjatuotantoa.

Maailma ja kaikki sen mukana kehittyy syklisesti. Ehkä miehet ovat palaamassa juurilleen neulomisessa ja naiset väistyvät hetkeksi...noin vaikkapa pariksi tuhanneksi vuodeksi ja tulevat takaisin Muoti-ilmiönä! :))

Kiitos kommentista ja hyvää yötä!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Neulovasta miehestä voi hyvinkin muodostua trendi. pipoja virkkaavia rastaripoikia on ollut pitkään. Sitten jotkut tyhmät opettajat komentelevat ruokailussa poistamaan pipoa päästä, vaikka se on suojana estämässähiuspehkoa joutumasta soppaan ja huomaavaista muidenkin hygienian kannalta.
Minä aikoinani tapasin miehen joka neuloi sukkia keinona pitää hermot kurissa kun yritti vieroittaa itsensä alkoholista. Hän sanoi neulomisen rauhoittavan.
Ruotsissa on maailmankuulu huippumuotia olevia neuleitä suunnitteleva ja niitä käsinkutoen valmistava miespari.(vai oliko norjalaisia? Luin artikkelinheistä parisen vuotta sitten)
Itse en ole ainuttakaan sukkaparia onnistunut saamaan aikaan.
nuorena neuloin villatakin paksusta langasta. Ranskalaista huippulaatua ja käytin villatakkia vuosikymmeniä. Molemmat siskoni ovat huipputaitavia neulojia. Minä virkkaan mielummin myssyjä tai muuta pientä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tässä hienossa veistoksessa isoäiti opettaa tytölle neulomista. Napsimani kuva tosin on epätarkka. Toisella puolella suihkulähdettä isoisää opettaa pojalle jotain miesten taitoja.
http://margaretablafield.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos Margaretta, linkistä! Veistokset ovat historiallisia. Jospa jossain ihmiskunnan historian vaiheessa luodaan veistos neuloja-miehelle! :)-Eikä naureta!

Kirjoitit: [...neuloi sukkia keinona pitää hermot kurissa kun yritti vieroittaa itsensä alkoholista.],
- Se on jo todistettu, että neulominen rauhoittaa ja sitä voi pitää parantavana keinona. Monet ihmiset ovat kertoneet omista positiivisista kokemuksista.

Mutta siinäkin täytyy olla raja.Jos neuloa pitkät jaksot lepäämättä, niin vaikutus voi olla päinvastainen, koska niin silmät kuin niska-ja hartialihakset voivat rasittua, niin myös kädet. Neulotaan rennosti ja kuunnellaan kehoa, kyllä se alkaa antaa signaaleja, että on tullut aika levätä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Näin on. Liiallinen neulominen voi myös aihuttaa ns. tenniskyynärpään. Kohtuus kaikessa, mutta tuntuu että olen jo ylittänyt kohtuuden tässä näpyttelyssä kun pitää kaikkiin viesteihin vastata.
Näsinpuiston upean suihkukaivon veistokset ovat Emil Vikströmin käsialaa. Wikipediassa väitetään neulomista opettavan naisen olevan tytön äiti, mutta jos katsoo kasvoja luulisi kyllä isoäidiksi. Parrakas mies saattaa olla isäkin.

Tämän blogin suosituimmat