Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kuka keksi hammastikun?

 • Kuka keksi hammastikun?
 • Kuka keksi hammastikun?
 • Kuka keksi hammastikun?
 • Kuka keksi hammastikun?
 • Kuka keksi hammastikun?
 • Kuka keksi hammastikun?
 • Kuka keksi hammastikun?
 • Kuka keksi hammastikun?
 • Kuka keksi hammastikun?
 • Kuka keksi hammastikun?

Hammastikku on kaikille tuttu väline, mutta kuka sen on keksinyt? Onko sillekin oma keksijä? Pieni asia, mutta pienistäkin asioista joskus puhutaan ja hammastikun historiaan ovat tuoneet tietoa niin arkeologit kuin antropologit ja geenitutkijatkin. Ehkä se ei olekaan niin pieni juttu. Esimerkiksi eräs kirjailija on tehnyt jopa 450-sivuisen kirjan hammastikun historiasta.

Neanderthalin Ihminen

Tutkimusten mukaan Neanderthalin ihmisten ruokavalio oli lihaa ja kasviksia ja he käyttivät "hammastikkuja".

Vuonna 1911 ranskalaiset arkeologit kiinnittivät huomiota Neanderthal ihmisen kallon hampaisiin, joissa oli pieniä kaarevia kuoppia. Oli oletettu, että nämä urat ovat jälkiä jonkinlaisen hammastikun käytöstä. Mutta mistä aineesta hammastikku olisi ollut?

Näin kylmästi ajatellen se voisi olla vaikka puun oksa, mutta antropologit sanovat toisin, että "kaiken todennäköisyyden mukaan esihistorialliset ihmiset olivat käyttäneet ruohotuppoja hampaiden puhdistamiseen. Koska ruoho "sisältää mikroskooppisia hiukkasia piidioksidia, nimeltään phytolites?, joka voimakkaasti hioo hammaskiillettä."

Samassa tutkimuksessa saksalaisten Max Planck -instituutista sanotaan, että "nykyihmisen geeniperimästä noin 1-4 prosenttia on peräisin neandertalin ihmiseltä", joten emme ole niinkään päässeet eroon kaukaisesta sukulaisestamme, mutta hammastikun kehittämisessä kyllä.

Materiaalit

Vanhin hammastikku, noin 3500 vuotta vanha, oli löydetty sumerilaisten kaupungin Nippur kaivoksista ja se oli valmistettu kullasta.

Hammastikkuja oli ihmiskunnan historian kehityksen mukaan valmistettu erilaisista aineista. Asiantuntijoitten mukaan hammastikkuja valmistettiin niin kullasta kuin hopeasta, raudasta, kuparista, pronssista, kivestä, lintujen sulista, erilaisten eläinten luista, siilien ja jopa piikkisian neuloista ja kaktuksen piikeistä.

Yksi suosituimmista hammastikun raaka-aineista oli pitkään ollut hanhen ja joutsenen sulka.

Mielenkiintoista

Jalometalliset hammastikut ovat olleet suosittuja esimerkiksi muinaisessa Intiassa, Kiinassa ja Japanissa. Ne oli tehty kullasta ja pronssista. Kallis hammastikku korosti omistajansa rikkautta.

Muinaisessa Roomassa rikkailla roomalaisilla oli erityisiä palvelijoita, joiden ainoa tehtävä oli puhdistaa omistajansa suun ruokailun jälkeen.

Japanissa, eri vuodenaikoina käytettävät hammastikut valmistettiin eri materiaaleista: keväällä pajusta, kesällä kirsikasta, syksyllä ja talvella kastanjasta.

Uusi Sukupolvi

Uuden sukupolven hammastikku on kuminen hammastikku.

  Clean Between -hammastikut on suunniteltu liukumaan pehmeästi hammasväleissä. Samalla kun ne poistavat ruokaa ja plakkia hammasväleistä tehokkaasti ja hellävaraisesti, pienet kumiset harjakset hierovat ikeniä ja stimuloivat verenkiertoa, jättäen jälkeensä hyvinvoivan ja puhtaan tunteen.

Mitä tulee kultaiseen hammastikkuun, niin kuulemma sen voi nykypäivänäkin ostaa verkkokaupasta 100 dollarilla, joten kumisen ja kultaisen väliin mahtuu iso valikoima erilaisia vaihtoehtoja.

Hammastikku Ja Etiketti

Etiketi ei ole mikään iso ongelma, mutta hyvä puhua siitäkin.

Eri aikakausina näkemys hammastikun käyttöön on vaihdellut suuresti ja näkemykset ovat jopa osin täysin päinvastaisia.

Muinaisaikoina käytettiin hammastikkua julkisesti ja joskus ne koristettiin jalokivellä tai kyllästytettiin mausteilla.

Venäjällä ei ole tapana käyttää hammastikkua pöydän ääressä juhlapöydässä tai muissa julkisissa ruokailutapahtumissa. Kuulemma Amerikassa myös, mutta Euroopassa pidetään ihan aiheellisena poistaa hampaitten välistä ruokaa jos sinne on "jumiutunut" pala. Tosi jotkut peittävät sitä lautasliinalla. Suomessa en ole huomannut, että hampaiden kaivelua peiteltäisiin mitenkään. Sen kun kaivetaan.

Omia Kokemuksia

Kun muutin Neuvostoliitosta Suomeen 1900-luvun alussa töihin. Niin ensimmäisenä työpäivänä siivoojana erässä pääkonttorissa minut ohjattiin välitunnilla syömään muitten työntekijöitten joukkoon. Muutenkin minua jännitti ja jopa pelotti uusi maa uudet ihmiset ja tavatkin. Arastellen hain ruokaa kenellekään mitään puhumatta ja ei kukaan oikein katsonutkaan minua, niin kuin minua ei olisi ollutkaan. Katsoin miten muut menettelevät ja minne päin liikkuvat. Täysin vapaata pöytää ei ollut, joten pakko oli laskea tarjotin pöydälle, jossa istui muitakin.

Hiljaisena söin siinä ruokani ja sitten huomasin, että minua vastapäätä parikin henkilöä alkoivat kaivella hampaitten välistä ruokaa ja vielä vilkkaasti keskustelivat keskenään, niin kuin se ei olisi ollut mitenkään poikkeavaa...

Hämmästyin ja laskin katseeni alas. Suoraan sanoen oli jotenkin häpeä tunne ja loukkaannuin. Luulin, että muuten he eivät tekisi tuota, jos vastapäätä olisi joku muu enkä minä "siivooja parka" ja että hampaiden kaivelulla he halusivat halveerata minua. Paha mieli ja inhottava olo jäi koko loppupäiväksi. Neuvostoliitossa en koskaan ollut nähnyt julkisesti kaiveltavan hampaita.

Näin ne kulttuurit joskus törmää!

Mutta tämä ei ole syy siihen miksi kirjoitin hammastikusta. Sokerina pohjalla:

Hammastikuista taidetta.

Hammastikku ja harrastus.

Olen nähnyt ennenkin pieniä juttuja, jotka olivat tehty hammastikuista, mutta netistä sattui aivan jotain mahtavaa.

Yhdysvaltalainen Scott Weaver rakentaa San-Franciscon nähtävyyksiä hammastikuista. Tuo mitä hän näyttää kuvassa on rakennettu miljoonasta hammastikusta kolmessa kymmenessä vuodessa. Hän jatkaa harrastustaan. Lähdetekstin mukaan eräs museo olisi halunnut ostaa teoksen 40 miljoonalla dollarilla, mutta tekijä kieltäytyi.

Aika mielenkiintoinen harrastus!

Lähde:
http://www.kulturologia.ru/blogs/271010/13343/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikö se juonnu hepokatin keksinnöstä?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kommentista, Seija!

https://www.youtube.com/watch?v=bJ02at8NUy0
Hepokatti - Lasten karaoke

Mukavaa illanjatkoa!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos samoin itsellesi, ja mainioista kuvistakin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #3

Kiva kun ilahduit! Palkitsit työni! :))

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Olithan taas vaivaa nähnytkin :)

Tulin uteliaaksi ja vilkaisin wikipediasta, englanniksi on pitkä runo. Aikaisimmat on ajoitettu Babyloniaan 3500 e.Kr. ja egyptiläiseen hautaan 3000 e.Kr.

https://en.wikipedia.org/wiki/Teeth_cleaning_twig

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #5

Kiitos linkistä. Mielenkiintoista. Näet silloin jo ihmiset yrittivät pitää huolta suuhygieniasta. Onko tuo nimeltään purutikku, jolla valkaistaan hampaita? Se oli sitten ensimmäisiä "purukumia".

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Purukumin historia oikeastaan juontaa 5000 vuoden takaiseen neoliittiseeen Suomeen. Yli-Iin Kierikistä "maailman vanhin purukumi" on valmistettu koivuntohitervasta ja siihen on jopa jäänyt pureskelijan sylkeä sekä hampaanjäljet. Koivuntuohitervalla ja varsinkin xylitolilla uskotaan yhä nykyäänkin olevan atiseptisiä vaikutuksia, mutta uusimmat tutkimukset puhuvat nykyään vanhoja uskomuksia vastaan esim xylitoli eli koivusokeri on ruokasokerin sekä hedelmäsokerin tavoin hampaille haitallista ja aiheuttaa myöskin laksatiivisia oireita sekä ilmavaivoja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

Ai, tuollaista tietoa 5000 vuoden takaisesta neoliittisesta Suomesta! Kävin Kierikin nettisivuilla. Mielenkiintoista! En tiennyt tuosta Kierikin arkeologisesta esihistoria- ja kulttuurimatkailukeskuksesta.Oletko käynyt siellä?
Matkailukeskus on aloittanut toimintansa vuonna 2001.

http://www.suomineito.fi/view.php?id=2692&size=ori...

Kiva kun tulit keskustelemaan!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Haravalla? Jos justeeri on konepuukko niin harava on siis konehammastikku?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En oikein ymmärrä mikä on "justeeri on konepuukko", mutta koneetkin tarvitsevat omien piikkien puhdistamista ja jopa rasvaamista, ettei ruostuisi ennen aika.Harava saattaa joskus olla sopivakin, muttei liian hienostuneille koneille! Niin kuin ihmisetkin!
Toisilla ihmisillä on siis kultainen hammastikku ja toiset taas tyytyvät puutikkuun.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hammaskatkojasta en ole kuullutkaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #15

Kävin wikipediassa:

Justeeri (ruots. justersåg) on puiden kaatoon ja toisinaan lankkujen sahaamiseen käytetty kahden sahaajan voimin käytettävä perinteinen saha. Justeerin rakenne on yksinkertainen: se koostuu terästä ja terän päissä oleviin silmukoihin pujotettavista, puusta muotoilluista sauvamaisista kahvoista, jotka ovat pystysuunnassa terän suuntaiset. Terä saattaa olla profiililtaan suora tai hieman kupera.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...

Siis, hampaat on sahassa ja....? :)) EI niitä kuitenkaan kukaan katko!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Konepuukko/justeerimysteerio tulee vitsistä, kun isäntä oli lyönyt justeerilla miestä selkään ja tämä tuli sitten valittamaan, että konepuukollako löit kun sata haavaa teit.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Niin kauan kuin on ollut tikkuja joilla kaivella hampaita ja sormia joilla käyttää tikkua, on hampaita sormin tikulla kaiveltu. Muistaakseni jossain luontodokkarissa näytettiin aikoinaan kuinka simpanssit kaivoi hampaitaan tikuilla, joten luultavaa on että useampi eläjä on keksinyt tikun eri aikoina ihmisapinoiden suvun aikana. Hammastikun keksijää on täysin mahdoton selvittää, mutta uskon kuitenkin että suosituin tikkuaines on ollut puu joista saa tikkuja jo lounnostaan, puun huonopuoli vain on siinä että se on huonosti säilyvää materiaalia ellei sitten päädy säilöön hapettomaan tilaan kuten suoperäiseen turpeeseen. Tosin suosta muinaisen "hammastikun" etsiminen olisi kuin hakisi nulaa heinäsuovasta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Oikeassa olet, että "Hammastikun keksijää on täysin mahdoton selvittää", eikä blogin otsikko ole tosi kysymyskään. Niin se on, että "..sormin tikulla kaiveltu hampaita" siitä asti kuin molemmat "esineet" ovat olleet olemassa. Simpanssit varmasti ovat hoksanneet käyttää puutikkuja, mutta kynnetkin heillä ovat hyvät,joten ensimmäinen keino on todennäköisesti omat sormet, mutta mallista ovat lahjakkaita oppimaan uutta.

https://www.youtube.com/watch?v=FGLwO4qwdyU

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Tässä sketsissä esiintyy kyllä näkemys, että hampaiden tikuttaminen on peitettävä muiden näkyvistä.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/03/28/hepskukkuu...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hauskakin juttu hampaiden peittämisestä "tikuttamisen" aikana. Siinä on vielä paljon muutakin hyödyllistä! Suosittelen muillekin videon katsottavaksi! Kiitos.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Minusta tässäkin taas tehdään tikusta asiaa.
;)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mutta tämä tikku ei ole mikä tahansa tikku! Tällä tikulla muun muassa jotkut tekee isoa bisnestä. :))

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tikku on paljon paksumpi kuin hius ja silti kampaajat ja parturit tekevät bisnestä hiuksista, heidän elämänsä on käytännössä hiuskarvan varassa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sairaalassa kiellettiin hammastikun niin puisen kuin muovisenkin käyttö. Ei sovi ihan joka tilanteeseen. Syömävälineet saa puhdistettua muutoinkin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tämä on tärkeä huomautus! Kiitos, Irja!

Niin kuin jokainen terävä pistävä kappale hammastikku on vaarallinen esine!

Siinä kirjassa, josta mainitsin blogissa on annettu tietoa, että Yhdysvalloissa jopa vuosittain noin 8000 ihmistä kärsii hammastikun aiheuttamista vammoista varsinkin jos se on vahingossa nielty. Joten olkaamme varovaisia!

Oikein hyvää syksyn jatkoa ja muutenkin kaikkea hyvää Sinulle!

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Muistan nähneeni luontofilmin jossa kerrottiin apinoiden käyttämistä työkaluista. Käyttivät myös puista hammastikkua.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Saattaa olla kyllä! Emme tunne apinoitten älykkyyttä niin, että voisimme päättää, että hoksasivatko ne itse sen vai matkivatko ihmistä.

Netistä löytyy videoita joissa esiintyy tosi fiksuja yksilöitä.

https://www.youtube.com/watch?v=STMhWo4_r_w

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset