Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Punkit liikkeellä!

 • Punkit liikkeellä!
 • Punkit liikkeellä!
 • Punkit liikkeellä!
 • Punkit liikkeellä!
 • Punkit liikkeellä!
 • Punkit liikkeellä!
 • Punkit liikkeellä!
 • Punkit liikkeellä!

Lehtikirjoituksessa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote muistuttaa, ettei punkin purema ole vaarallinen, mutta ennaltaehkäisyyn on syytä panostaa.

Miten arvata, että onko juuri tämä punkin purema vaarallinen vai ei?

Eksoten Asiantuntijat Kertovat:

  Puutiaisen eli punkin puremakohtaan kehittyy usein pieni kyhmy tai punoitusta, joka ei välttämättä ole punkin levittämän borrelioosin oire...Puremaärsytys iholla voi kestää muutaman päivän, mutta punkin purema ei vaadi välitöntä päivystyskäyntiä.

  Mikäli epämääräistä oireilua tulee myöhemmin, kuten kuume, lihaskivut, päänsärky ja ihottuma, tulee hakeutua lääkärin arvioon ottamalla puhelimitse yhteyttä terveys- tai hyvinvointiasemalle niiden aukioloaikoina. Purema voi vaatia antibioottihoidon, jos punkin pureman kohdalla on ihottumaa vielä 3 – 5 vuorokauden kuluttua. Tyypillisimmillään borrelia aiheuttaa rengasmaisen ihottuman.

Epäselvissä tilanteissa Eksote neuvoo ottamaan ensin yhteyttä puhelimitse terveys- ja hyvinvointiasemiin virka-aikana.

Asiasta muistuttaa Henri Pitkänen Etelä-Saimaa 30.5.2017

Näin siis näillä kulmilla. Entä muualla? Miten näin kylmillä säillä kärsiikö punkki ja kenties jähmettyy paikalleen odottamaan parempia kelejä? Vai aistiiko se herkemmin ihmisen tae eläimen lämpimän kehon?

– Punkkeja tunnetaan tunnetaan yli 30'000 lajia, ja vielä tunnistamattomia lajeja uskotaan olevan moninkertainen määrä. Wikipedia.

Nymfi On Punkeista Petollisin!

Kertoo Yle uutiset 6.6.2014.

  Suurin osa ihmisten borrelioositartunnoista on peräisin kaksivuotiailta punkeilta, joita kutsutaan nymfeiksi.

  Nymfivaiheessa punkki on kooltaan 1 – 2 vain millimetriä ja se kiinnittyy ihmiseen ainoastaan kolmeksi päiväksi, kun aikuinen kolmivuotias punkki on kiinnittyneenä usein jopa viikon. Pienen kokonsa ja lyhyen kiinnittymisaikansa vuoksi nymfivaiheessa olevat punkit jäävät ihmisiltä helposti huomaamatta. Tästä syystä ihmisen borrelioosisairastuminen tapahtuu useimmiten juuri nymfin tartuttamana.

  Jos punkki saadaan pois vuorokauden sisällä, on erittäin epätodennäköistä että se ehtisi tartuttaa borrelioosia ihmiseen.

Punkin Puremaa Kannattaa Pelätä!

Vaikkakin aikoinaan Eksoten ihotautilääkäri Maria Huttunen vakuutti 26.7.2010 Uutisvuoksi -lehden haastattelussa. että:

Niin siinähän se on ongelma onkin. Miten tunnistaa esimerkiksi se vaarallinen punkki, kaksivuotias Nymfi? ja alkaa hoitaa asiaa ajoissa!

On arvioitu, että Suomessa sairastuu borrelioosiin vuosittain 2'000 – 3'000 ihmistä, josta suurimmalla osalla tauti havaitaan iho-oireiden perustella.

Punkkien Poisto

Jos punkki on kiinnittynyt ihoon, tulee punkki poistaa mahdollisimman pian itse punkkipihdeillä, pinseteillä tai sormin.

Oikein Hyvää Kesää

Punkki pois koiralta

Oikein hyvää kesää ilman punkkien puremisia!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielenkiintoinen tietopläjäys (vaikka luinkin otsikon ensin vahingossa "Punikit liikkeellä" ja ihmettelin mitenkäs se Viola nyt tuommoista ...)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kyllähän "punikitkin ovat liikkeellä", mutta eivät ole niin vaarallisia!

Nyt täytyy kiinnittää huomiota punkkeihin! :)

Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Miten tuhota punkki oikein kun se ei useinkaan kuole listimällä!?

- Paljon löytyy tietoa siitä, miten punkkeja torjutaan ja miten niitä poistetaan. Monelle suomalaiselle on kuitenkin pimennossa, mitä poistetuille punkeille pitäisi tehdä, kertoo Oulun kaupungin praktikko-eläinlääkäri Jaakko Väyrynen. Hänen mielestään suomalaiset tarvitsisivat enemmän ohjeita punkkien tuhoamiseen.

- Polttaminen on varmin tapa, esimerkiksi lavuaari on polttoon sopiva paikka. Pakastaminenkin toimii, Väyrynen neuvoo...

Asiasta lisää Iltalehdessä:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015060319797785_u...

Punkit, ne pienet pirulliset

(PASI LIESIMAA)Punkki tuhotaan polttamalla:
https://www.youtube.com/watch?v=4oeKZUTy3Vk

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Lapsuudessani punkkia ei pidetty kovin kummoisena petona, siinä se oli paarmojen ja itikoiden kanssa samassa sarjassa. Tai ehkä torakoiden ja luteiden, mutta kun niitä ei meillä ollut kotieläiminä. Vaan eipä ollut tuota borrelioosiakaan tuolloin punkeissa.

Violanpäivänonnittelut!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Netistä löytyy tietoa borrelioosista.

Ensimmäiset tautitapaukset on raportoitu vuonna 1975 Yhdysvalloissa,Connecticutin osavaltion, Lymen pikkukaupungissa... ja Venäjällä, Lymen tauti todettiin ensimmäisen kerran serologisesti vuonna 1985 Institute of Epidemiology ja mikrobiologian Gamaleya (НИИ эпидемиологии и микробиологии имени Н. Ф. Гамалеи.)

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BB%D...

Joten lapsuudessamme siitä ei ollut vielä tietoa. Punkkeja poistelimme pelotta, jos sattui tarttuman ihoon.

Työikäisenä kun retkeilimme tai harrastimme suunnistusta opiskelijoitten kanssa, niin leiriytymispaikalla aina tarkastimme vaatetuksemme ja ihon mahdollisten punkkien varalta.

Kiitos kommentista ja onnittelusta!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei sitä inhottavaa punkkia minunkaan nuoruudessani edes osattu pelätä. Ruohikossa maattiin, eikä punkkisyynejä kukaan edes osannut kuvitella tekevänsä. Toisin on nyt.

Me asumme vielä yhdessä Tapiolan punkkisemmassa paikassa, ainakin apteekin farmaseutin tietojen mukaan. Lähellämme on Silkkiniitty, joka on vanhaa merenpohjaa ja nyt se on nätin ruohikon peittämää, mutta sen ovat myöskin valkoposkihanhet sankoin joukoin huomanneet.

Kuten tiedetään, niin kaikki luonnonvaraiset eläimet levittävät lintujen ohella näitä öklöjä punkkeja. Meillä on citykaneja, rusakoita ja tänään juoksi kettu meidän pihassa... Laihakin se ressu oli, joten toivon mukaan vähentää kanikantaamme vähän ripeämpään tahtiin. Tyttäreni koiralla oli meidän pihasta tunnissa saatu punkki turkissa kävelemässä, mutta ei kai halunnut kiinnittyä ihoon, kun sillä oli sivelty ihoon noin kolme kuukautta kestävää punkkikarkotetta. Siis tehosi:) Mutta kun minä pidän koiraa sylissäni, niin... kuinkas sitten käy? Kraak.

Minulla on jo ollut kaikkiaan kolme lääkärissäkäyntiä tässä vuosien aikana punkin aiheuttamien oireiden takia ja viimekertainen oli pahin, josta myös täällä kirjoitin kuvan kera. Kaulani oli niin surkean kipeä korvaan asti, ettei ollut epäilystäkään, etteikö ollut kiire terveyskeskukseen. Nyt pidän joka ilta punkkisyynin ihan mieluusti:)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #6

Oikein hyvä, että kerrot kokemuksistasi! Muistan, että kirjoitit blogin silloin.Kannattaa olla nykyään todella varovainen ja tarkkaavainen luonnossa liikkumisen aikana ja jälkeenkin. Tuo punkinpurema voi tehdä pahaa myös lemmikeille niin koirille kuin kissoille jos ei huomaa ja poista nopeasti.

Ennen vanhaan ei ollut todellakaan pelkoa punkinpuremasta.Lieneekö ollut niin, että kuitenkin jotkut ihmiset sairastuivat punkin puremisen jälkeen, mutta ei kukaan aavistanutkaan...ja lääkärit antoivat oireitten mukaan omia diagnooseja kunnes ryhtyivät tutkimaan...Hyvä, että nyt on tietoa asiasta!

Kiitos kommentista ja mukavaa kesänjatkoa!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #7

Ajatuksena jo tuntuu pahalta sekin ajatus, jos koirasta pudonnut punkki voi elää sisälläkin viikkoja vain odottaen mistä saisi seuraavan veriaterian?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

Vaikkakin punkit kuuluvat luontoon ja monet lääkäritkin rauhoittavat, ettei tarvitse ylireagoida, silti pitää olla varuillaan.

Verkkouutisissa neuvoja suojautumisesta:

"Punkkikausi on alkanut – 5 vinkkiä suojautumiseen"
https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/punkit_suojau...

ja muun muassa :
– Tutki lemmikkieläimesi päivittäin äläkä päästä lemmikkieläimiä sänkyysi. Punkit hyppäävät helposti eläimestä ihmiseen.

Mutta jos lemmikkieläin on tottunut nukkumaan omistajien sängyssä niin varmaan tulee "katastrofi" jos yhtäkkiä kielletään.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos Viola tuosta tietoiskusta, lievittää punkkikauhua.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mielestäni parempi ylireagoida kuin alireagoida!
Oikein hyvää kesänjatkoa ilman punkkikauhua.

Kiitos kun piipahdit sivulleni! Toit hymylläsi iloa päivälleni!:)

Tämän blogin suosituimmat