Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Sinne jäi tämäkin kesä...!

 • Sinne jäi tämäkin kesä...!
 • Sinne jäi tämäkin kesä...!
 • Sinne jäi tämäkin kesä...!
 • Sinne jäi tämäkin kesä...!
 • Sinne jäi tämäkin kesä...!
 • Sinne jäi tämäkin kesä...!
 • Sinne jäi tämäkin kesä...!
 • Sinne jäi tämäkin kesä...!
 • Sinne jäi tämäkin kesä...!
 • Sinne jäi tämäkin kesä...!
 • Sinne jäi tämäkin kesä...!

Sinne se jäi tämäkin kesä, mutta syksy toi, niin kuin aina, kivan yllätyksen. Luonto palautti meidät hetkeksi lämpimiin aurinkoisiin päiviin, jolloin saamme nauttia syksyn kirkkaista väreistä ja rauhallisesta luonnosta, ennen kuin synkkä syksy tuo päällemme tummat raskaat räntäsateiset pilvet ja kylmät tuulet. – No, ei ainakaan vielä!, mutta maapallo vaan pyörii...

Ihailemme tätä kaunista syksyä vielä:

Postsomero

Tälle lämpimälle alkusyksylle, joka voi kestää muutamasta päivästä jopa 2-3 viikkoon, kansat ovat antaneet oman nimensä. Venäjällä sitä sanotaan "Бабье лето" / "Babje leto". Baaba tarkoittaa naista, mutta vanhempaa naista ja sitä käytetään joskus vielä nytkin. Usein vauvan ensimmäiset ääntelyt helposti menevät ba-ba-ba, josta helposti tulee "baabushka", eli mummo.

Mutta erään tarinan mukaan Naisella on maaginen voima muuttaa säätä ja palauttaa hetkeksi kesä takaisin, kun on kaikki peltotyöt tehty ja alkavat koti-ja käsityöt esim. kutominen,kehrääminen ja niin edelleen ja he voivat vielä hieman lämmitellä auringossa ja nauttia valoisista päivistä.

Tämä lämmin syksyn jakso tai kausi on saanut erilaiset nimet eri kansoilla, mutta monessa muussakin maassa kuin Venäjällä tähän nimeen liittyy "vanha nainen". Ukrainassa "Babine lito / Бабине лито". Saksankielisissä maissa "Altweibersommer – "vanhan / iäkkään naisen" kesä.

Hollannissa kesän jälkeinen kesä: "Nazomer". Amerikoissa "Intialainen kesä".

Kesän jälkilöylyt

Miten Suomessa? En ole koskaan kuullut, että joku olisi erityisen maininnut näistä syksyn lämpimistä päivistä, jotka tulevat hieman kylmemmän sään jälkeen?

Kuunellaanpa miten ranskalainen laulaja Joe Dassin / Джо Дассен tulkitsee Babje letoa:

Джо Дассен – Бабье лето
(L'ete indien)

Hyvää akkainkesää!
:)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Niin kaunis video ja laulu.
Tuota voi hyräillä, kun haravoi tätä kesää nurmikolta.
Se on vähän haikeaa joka syksy.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Syksyn haikeutta on myös ranskalaisen säveltäjän Michel Legrand:n musiikissa:

https://www.youtube.com/watch?v=b4Vr-A4Wkn0

Oikein mukavia haravointipäiviä sinne,vielä kesänurmikolle!:)
Kiitos kommentista ja suosittelusta!

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Niin ihana sävelmä, tuo paljon muistoja. Kuvat käsittämättömän kauniita.
Tähän voi palata usein.
Kiitos Viola!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #16

Kiitos itsellesi! Kiva kun piipahdit sivulleni!

Tervetuloa jatkossakin! :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Viola, eikös kukaan ole sinulle maininnut Intiaanikesästä?

https://www.youtube.com/watch?v=F3RZCN7Rd9E

Mutta nyt minä lähden Kuusamoon;)))

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Indian Summer" tulisi kai kääntää Intian kesä, mutta suomalaiset kääntävät sen intiaanikesäksi.

Etelä slaavit kutsuvat sitä romanikesäksi "Gypsy Summer" ja serbit "Mihailov kesä" (serbi. Mihoљsko љeto) ja Kroatia - kutsutaan myös intiaanikesää (Horw. Bablje ljeto), sitä kutsutaan myös at St. Martin kesäksi ja saksankielisissä maissa - "vanha nainen kesällä" (tarkemmin, "kesällä iäkkäiden naisten» - Altweibersommer, kirjaimellinen käännös "kesän vanhat naiset"). Ranskassa tähän aikaan vuodesta on perinteisesti kutsuttu "kesällä Saint Denis". Mutta suosiota on saanut samannimisen kappaleen Joe Dassin mukaisesti, usein kirjaimellinen käännös Pohjois-Amerikan otsikosta FR. Été indien.

Tunnettuja ovat myös termit "Summer St. Martinho" tai "Veranika" (Letochko). Espanjankielisten maiden, termi riippuu missä kuussa lämpöaalto tulee, kun on kyse intiaanikesästä. Elokuussa ja syyskuussa Mikkelin kesä ja loka-marraskuulla Martin kesä

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari Alsio:[Elokuussa ja syyskuussa Mikkelin kesä ja loka-marraskuulla Martin kesä],

- Lukaisin netistä intiaanikesästä jotain, mutta jos oikein ymmärsin, niin ei voi samalla alueella olla Mikkelin ja Martin kesä.Ne ovat eri maissa sitten. Mutta kiva, että näitä "kesiä" on! Mukavaa syksyä sinne Kuusamoon!
Kiitos suosituksesta.:)

p.s. Et mennytkään Kuusamoon.En ymmärtänyt sanaleikkiä! Muttei onneksi tapahtunut suurta vahinkoa. Käväisin ainakin itse Danny:n kanssa!:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei haittaa vaikka aina ei leikit natsaa. Asun kuitenkin Kuusamontien varrella.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Kuitenkin Kuusamo liittyy katuosoitteeseesi!
Ari kävi aamupäivällä leikkimielisesti Kuusamossa. Minä vuorostani tässä välissä piipahdin menetetyssä Karjalassa, oikeasti! Kävin Imatran rajanylityspaikan kautta Svetogorskissa (entinen ENSO). Siellä ei ollut enää jälkeäkään Intiaanikesästä! Syksy on tullut jo uus...

"Metsään on tullut jo syys,
loputon yön hämäryys,
vain hongat huokaillessaan
suojaavat kukkia maan.

Hongiston suojaan on
jäänehet pienoiset,
metsäorvokit nuo
syksy unhoitti maasta pois...

https://www.youtube.com/watch?v=RtidlZ5dn14

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Talvi menee siihen että suunnittelee tulevan kesän ohjelmaa. Jo heinäkuun puolivälissä totesin että kaikki suunnitelmat olivat jo toteutuneet. Toiset valitti kylmyyttä ja sadetta mutta en minä niitä huomannut.

No ei siinä muuta kuin kehittää lisää ohjelmaa. Kävin Koti-Karjalassa (siinä minkä Venäjä meiltä ryösti) kaikkiaan neljä kertaa. Viimeisellä kerralla tutustuin Juhan kanssa vanhan rajan takana oleviin karjalaiskyliin. Vielä vain siellä vanhat akat ja ukot pagisevat karjalaa. Kun he kuolevat niin kielikin kuolee samalla. Vanhan rajan tällä puolella kaikki vain kurjistuu ja lahoaa tai muuten tuhotaan. Tästä vois päätellä että Venäjä kohta palauttaa Karjalan?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala kirjoitti: [Kävin Koti-Karjalassa (siinä minkä Venäjä meiltä ryösti) kaikkiaan neljä kertaa. Vanhan rajan tällä puolella kaikki vain kurjistuu ja lahoaa tai muuten tuhotaan. Tästä vois päätellä että Venäjä kohta palauttaa Karjalan?],

- en ole käynyt vanhan rajan "tällä puolella" ja aika harvoin käyn nyt vanhan rajan tuolla puolellakin,joten en voi väittää mitään vastaan.Mutta jos Venäjä ei investoi sinne ja alue kurjistuu ja lahoaa, niin haluaisitko kuitenkin sen takaisin? Ainoa, mikä olisi siellä ennallaan, olisi "Akkainkesä" josta puhumme blogissa? Millä voimalla saisit sen nousemaan uudelleen sellaiseen Karjalaan,josta unelmoit? Vai onko se jo sivuseikka?

L.M.:[Jo heinäkuun puolivälissä totesin että kaikki suunnitelmat olivat jo toteutuneet.],
- Näköjään olet hyvä suunnittelemaan ja toteuttamaan...!Ehkä se auttaa Karjala kysymyksessäkin?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitos kehumisesta, enpä muista että kukaan olisi huomannut suunnittelutaitojani vaikka olen ollut ainakin 50 vuotta suunnittelija ihan ammatikseen!

Karjalan palautus ratkaisisi suurimmat Suomen ongelmat vaikka muuta väitetään. Lattiatason esimerkki:
Kuvitellaan että minä saisin 100 hehtaaria Laatokan rantaa. Ensiksi menisin pankkiin. Pankinjohtaja tarjoaisi leivoskahvit ja konjakit, juttelisi mukavia. Lopuksi kysäisis että paljonko sinä nyt tarvitset rahaa. (Koska minulla olisi arvokas kiinteistö omistuksessa, sitä vastaan saisin lainaa helposti.)

Ensiksi kaavoittaisin alueen, tontit, tiet, sähköjohdot, telejohdot, niiden paikat. Alueen arvo heti nousisi satoja tuhansia euroja. Sitten tehtäisiin teitä, ja johtoja. Se työllistäisi monia ihmisiä. Alueen arvo olisi jo moninkertainen lainaan verrattuna. Sitten alkaisin myydä tontteja. Minusta tulisi hetkessä miljonääri.

Sitten tonttien ostajat alkaisivat rakentamaan taloja ja mökkejä. He ottaisivat lainaa, Monet ihmiset saisivat töitä, rakennettaisiin kauppoja, kunta rakentaisi teitä ja kouluja. Kuntakin ottaisi lainaa mutta kasvaneilla verotuloilla ne maksettaisiin. jne...

Muistatko Viola, että samanlaisia puheita oli Itä-Saksan liittämisestä Länsi-Saksaan? Se maksoi miljardeja, ehkä satoja miljardeja mutta mikä maa on nyt Euroopan rikkain ja mahtavin?

Karjalan menetys oli suuri isku Suomelle. Sen palautus olisi valtava piristysruiske Suomelle! Myös Pietarin alue saisi piristysruiskeen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala!
Hieno suunnitelma!Jossain blogeissa kirjoitinkin, että miksi vain "huudetaan" Karjalan palautuksesta. Sen kun molempien maiden johtajat pyöreän pöydän ääreen neuvottelemaan!
Neuvottelivathan Neuvostoliitto ja Venäjä Inkerin suomalaisten siirrosta tänne ja sinne takaisiin ja taas paluumuuttajina tänne!ja kaikki meni onnistuneesti suunnitelmien mukaan.
Ehkä ne korkeatasoiset neuvottelut hyvä olisi ajoittaa juuri "Akkainkesään"! Silloin ehkä luontokin vaikuttaisi hyviin tuloksiin!:)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Mulla muuten on varhmaan joku sääsokkeus. Mie en milhään viitti perehtyä, onko kylmä vai kylmempää, sattaako vai paistaa. Joskus jossaki työyhteisössä olen ollu vähän avutonko, työkaverit yks toisensa jälkheen joko ihasteli tai päivitteli, että piteleepä ilmoja. Huomena sattaa kuulema vettä, muttei se minua haittaa, yks vunukka pienoinen tuli yökylhään, niin kokosin kura-sae-vaatheet mukhaan, että pääsemä sorsia kattohmaan.

Mulle siis on aivan sama, paistaako vai ei ja oikeasthaan mustat pilvet taihvaalla ilahuttaa ja tuo energisen olon, semmosen innostunheen, että mitäpä nyt tekis. No minusta ei ollu kyse, sie Viola teet seikkaperäsiä plokeja, niistä sinänsä saa pieniä elämysmatkoja. Se Parikkalan puisto jäi käymättä, sinnekki olen menossa, jos hyvin käy, joku kerta. Sulla oli semmonen ploki kerran. En tiä, oliko paikan nimi oiken, mutta Greta-tätini Savosta tiesi sen ja lupas lähteä ophaaksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

HilkkaAnneli Laronia kirjoitti:[Se Parikkalan puisto jäi käymättä, sinnekki olen menossa, jos hyvin käy, joku kerta.],

- Se on Parikkalan Patsaspuisto...

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/1...

Oikein kivaa syksyä sinulle ja vunukkoille!:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sinne muistoihin uppoaa tämäkin kesä,
se loittoontuu sinusta,
kuin pikkulintujen jättämä tyhjä pesä,
pois ikävä minusta,
nyt on syys,
satoa korjataan ja hankkiudutaan talven tuloon
sitä se on isännyys,
turha miehen on vaipua alakuloon.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ei tarvitsekaan "vaipua alakuloon"!
Sen sijaan lähtisimmekö pyörähtelemään syksyisen sateen alle valssin tahdin mukaan? :)

https://www.youtube.com/watch?v=dqN-xPSP_rw
Вальс дождя

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuo ihmeellinen sadepisara ja kukkien kauneus synnyttää itse tuon kauniin musiikin! Kaunista, niin kaunista! Joskus se menee ohi tässä arkielämässä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #23

Ari, kirjoitit tuolla ylempänä : ["Sinne muistoihin uppoaa tämäkin kesä, se loittoontuu sinusta...],

- Se on totta! Kaikki, jokainen tämänpäiväinen hetki "uppoa" taaksemme muistoihin. Elämä on menneisyyden ja tulevaisuuden välinen pieni hetki! Jotkut muistot palaa joskus mieleen ja vievät menneisyyteen, toiset taas jäävät unholaan...
Kuunnellaanpas Juha Vainiota..."Kaunissaari kaivaten sua aina muistelen...".
https://www.youtube.com/watch?v=HCr1nO_DuhE
Juha Vainio - Kaunissaari

Kiitos syänmerkistä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kaunis kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille!

Ihailemme alempana videossa näitä luonnon voimia, jotka tuovat meille syklisesti niin syksyt ja talvet kuin keväät ja kesätkin! ja jättävät taas taakse...!
Niin kuin tämä blogikin on jäämässä syksyisten tuulien viemänä eiliseen päivään!

https://www.youtube.com/watch?v=rRbyZ3eD-9M
Ennio Morricone - Le vent, le cri

Mukavaa viikonvaihdetta!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hyvää alkanutta syksyä Violalle ja kaikille muillekin!

https://www.youtube.com/watch?v=757LjrGaYLI

Ja intiaanikesä on muuten inkkareilta, vilkaiskaa vaikka wikipediasta:

Käsite tulee Pohjois-Amerikasta, jossa intiaanit pitivät syksyllä, yleensä lokakuun puolivälissä tullutta lämmintä säätä suotuisana metsästykselle ja sotimiselle siirtokuntia vastaan.

Mutta Ugh!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

"Amerikasta nimitys tosin tulee, sillä uudisasukkaat oppivat pian, että parin kolmen viikon utuisen lämmin kausi toistui pohjoisen intiaanimailla vuosittain lokakuun puolivälissä. Intiaanit pitivät aikaa jumalansa Cautantowwitin siunaamana, ja se soi heille oivan tilaisuuden käydä siirtokuntien kimppuun vielä ennen talvea.

Suomeen intiaanikesä joutui joskus viime vuosisadan alussa. Termin tuntee Tietosanakirja 1911, ja Sakari Pälsi tunnelmoi Pohjankävijän päiväkirjassaan 1919: ”Kun sitten tulivat lokakuun kauniit ilmat, tuo Kamtshatkan suloinen intiaanikesä, jolloin sääsket ovat kuolleet ja aurinko vielä lämmittää – –.” Fingliskaksi sana kuuluu intinkesä."

http://www.kotus.fi/nyt/kotuksen_kolumnit/kieli-ikkuna_(1996_2009)/intiaanikesa

- Mitä kommentissa tuo lpoppu ["Mutta Ugh!"]tarkoittaa? En ymmärrä.

Google kääntää suomeksi-YÄK!,venäjäksi-ТЬФУ!-Melkein sylkemistä päälle???

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #28

Viola ei sitten ole lukenut suomalaista Aku Ankkaa. Ugh, olen puhunut!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #29

En ole lukenutkaan Aku Ankkaa!Joskus selaillut! Kiitos tiedosta!

Ugh! :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vuoden 2015 kesä ei todellakaan 55-vuotiaan eteläkarjalaisen kokemana ollut mikä tahansa tusinasuvi.

Päättyneenä kesänä en nähnyt yhden yhtä salamanvälähdystä, enkä näin ollen päässyt (joutunut) seuraamaan ensimmäistäkään ukonilmaa. Vietin paria pikku lomareissua lukuunottamatta koko kesän kotikonnuillani, ja ukkosen pysyminen poissa tältä seudulta on mielestäni suoranainen ihme.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Oikeassa olet.Kesä oli juuri niin kuin kirjoitat. Mutta ensimmäiset kaksi viikkoa syyskuussa olivat lämpimät ja toivatkin mieleeni "Babjen Leton/Intiaanikesän", joka johti blogin kirjoittamiseen...

Mutta kirjoituksessa jäi käsittelemättä se, että"Babje leto/Бабье лето tai Intiaanikesä"...kuvaannollisesti merkitsee vanhenevan ihmisen poikkeuksellisen vireää henkistä toimeliaisuutta tai äkillistä lemmenkautta ennen lopullista sammumista.L.Onerva kirjoittaa Leinon elämäkerrassaan: "Lapsuutensa tanterilta jälleen Tuusulaan kotiuduttuaan Leino saa uuden henkisen intiaanikesän.
Syksyn surullinen kauneus!
https://www.youtube.com/watch?v=JP7pY0Vh09c
Осень - женщина за 40

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitokset keskusteluun osallistuneille ja blogin lukijoille!
Lopuksi Oodi Naiselle.Tekstitetty suomeksi.

Булат Окуджава-Bulat Okudžava

"Ваше Величество Женщина"-"Teidän Ylhäisyytenne Nainen".

https://www.youtube.com/watch?v=0N4M085ZSEs

Tämän blogin suosituimmat