Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Garra Rufa -kala, eli Doctor fish on saapunut Suomeen.

  • Garra Rufa -kala, eli Doctor fish on saapunut Suomeen.
  • Garra Rufa -kala, eli Doctor fish on saapunut Suomeen.
  • Garra Rufa -kala, eli Doctor fish on saapunut Suomeen.
  • Garra Rufa -kala, eli Doctor fish on saapunut Suomeen.
  • Garra Rufa -kala, eli Doctor fish on saapunut Suomeen.
  • Garra Rufa -kala, eli Doctor fish on saapunut Suomeen.

"Tohtorikaloilla riittänyt potilaita" kirjoittaa Joonas Tapaninen 11.3.15 paikallisessa Vartti lehdessä.

Eteläkarjalaisilla on aiemmin ollut mahdollisuus törmätä tohtorikala-jalkahoitoihin lähinnä Välimeren lomakohteissa, mutta elokuusta asti hoitoja on tarjottu Lappeenrannan keskustassa. Lehtikirjoituksen mukaan Suomessa vastaavia paikkoja on alle kymmenen. Mutta Turkissa kalahoitoja on suoritettu jo sadan vuoden ajan.

Garra Rufa

Garra Rufaa tavataan Turkissa, Syyriassa ja Irakissa, missä ne luontaisesti elävät joissa ja kuumissa lähteissä, jopa 40 asteen lämpötiloissa. Se on makean veden kala ja kuuluu karppikalojen heimoon (Cyprinidae).

Legendan mukaan, kalat löysi Turkissa, lähellä Kangalin kylää, paikallinen lammaspaimen, joka loukattuaan jalkansa huomasi "näykkijäkalojen" nopeuttavan ihon paranemista. Hoitomuoto on kotoisin Turkista jossa kuumavesilähteissä kalahoitoja on suoritettu jo sadan vuoden ajan.

Se on myös "doctor fish" -nimellä tunnettu hampaaton "näykkijä". Kala näykkii kuollutta ihosolukkoa samalla antaen kevyttä hierontaa, joka vilkastuttaa verenkiertoa. Garra rufa erittää Dietanoli-nimistä entsyymiä, joka edistää solujen uusiutumista. Hoito on kuulemma erittäin rentouttavaa.

Sen kuin kutittamaan jalkoja ja rentoutumaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kiva juttu, vaikka kuvat ovat ensinäkemältä liiankin häkellyttäviä.

Kovettumat saisi jaloista näillä hoidoilla :-)

Onko niin, että on luultavaa, että Turkissa näitä hoitoja on ollut huomattavasti kauemmin kuin sata vuotta. Suomessa on tapana sanoa kaikesta, että sata vuotta sitten.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Varmastikin enemmän kuin sata vuotta.

Itse kalahan on ollut niin kaunan kuin sopiva vesistö. Mutta ehkä sellaisia kylpylöitä, jonne kalat siirrettiin, alkoivat ilmestyä sata vuotta sitten. Joku on heittänyt ehkä ilmaan, että "sata vuotta" niin me toistamme. Netistä minäkin poimin.

Siellä missä ei ole kylpylöitä, niin ihmiset käy järvessä tai joessa, jossa kala liikkuu. Se on luonnollista ja ei ainakaan maksa mitään. Muuten asiasta on tullut iso bisnes.
Kiitos kommentista. Mukavaa aurinkoista loppuviikkoa!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kalojen ruoaksi ryhtyminen säikäyttää aluksi, mutta puolituntisen istunnon aikana "tökkivään" fiilikseen ehtii tottua. Pari kertaa homman kokeneena en kuitenkaan antaisi menetelmälle lääkinnällistä painoa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Itse en ole kokenut sitä, mutta kuvittelen, että varmasti ensin kutittaa jos jalanpohjaa tökkivät.
Ei tietenkään sille ole suurta "lääkinnällistä painoa", mutta:

"...vuonna 2000 ihotautilääkäri Sedat Ozcelik julkaisi "The Journal Of Dermatology"-lehdessä tutkimuksen Garra rufa-kalojen käytöstä psoriasis-potilaiden hoidossa. Hoidolla on jopa nimi: Ichtyoteraphy ja se on määritelty kalan käytöksi sairauden hoitoon."

Näin siis lääkäri arvioi. Ehkä voimme sanoa, että näillä kaloilla on terapeuttinen vaikutus. Siitäkin on jossain määrin apua niin kuin tässä psoriasis-potilaiden tapauksessa.

http://www.health-profession.com/frmdsparticle.asp...

https://www.youtube.com/watch?v=6CRWmtC1fDM

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Eikös kysymys ole siitä, että kalalajit, jotka syövät martiota näykkivät jaloista ihon kuollutta solukkoa?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niinhän se on, että ne syövät kuollutta nahan pintakerrosta, martiota, jota me poistamme saunassa tai suihkussa saunasienellä...

Tämän tyyppisiä pieniä puhdistamiskaloja on monenlaisia ja ne ovat tärkeitä isommille yksiköille.Videossa näkyy kuinka ahkerasti ne puhdistavat isomman kalan suuonteloa :

https://www.youtube.com/watch?v=l2UPmpVuXr4

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kotimaisillekin kaloille saattaa iho maistua. Ainakin ahvenanmaalaisille. Seisoin kerran Källskärin rantavedessä pitkään, kun vesi oli niin kylmää etten tohtinut pulahtaa. Kolmipiikit kävivät koko ajan pelottomammiksi ja lopulta kävivät nyppimään kinttuja. Joku pykälää isompikin kala kävi apajalla. En ehtinyt nähdä mikä, mutta joku puhui särkikalojen harrastavan mokomaisia myös.

Jalkahoitoyrittämisen kannalta 40-asteisen veden elikot ovat toki myyvempi valinta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Suosi suomalaista, suosi kotimaista...

Miksi mennä syöttämään eksoottisia ulkomaalaisia kaloja kun kotimaisillekin kinttumme maistuvat? Sitä paitsi järvessä ne tekevä sen puhdistushieronnan ilmaiseksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Uuteen Lielahtikeskukseenkin oli ilmestynyt kalahoitola.
Lapsena syötin laiturilta pikkukaloille auringon polttamaa kesivää ihoa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Kalahoitola on varmaan hyvä bisnes.

Lapsuudesta muistan itsekin jossain päin siirtolaisena Venäjällä tai, oikeastaan se oli Pihkovan alueella Plussa joen maisemissa...Siellä uitiin ja polskuteltiin kesällä päivät pitkät vedessä ja yritimme kämmenillä kerätä niitä pikkukaloja, jotka pyörivät kinttujemme ympärillä.Ehkä nekin etsivät ravintoa, mutta meillä oli hauskaa!

Tämän blogin suosituimmat