Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Pitäisikö olla kypäräpakko humalassa kävelijöille?

Pitäisikö olla kypäräpakko humalassa kävelijöille?

Pitkälti sitä mieltä on ainakin Töölön sairaalan neurokirurgian teho- ja tarkkailuosaston ylilääkäri, dosentti Jari Siironen.

Asiasta kertoo Uutisvuoksi otsikossa 12.8.2012 Teppo Moisio: "Pyöräily luultua turvallisempaa". Kiivas keskustelu pyöräilykypärän käytöstä saa Siirosen mukaan pyöräilyn vaikuttaman vaaralliselta, mutta sitä se ei ole.

Pyöräilyn yleistymisestä koituvat hyödyt ovat kansanterveydellisesti isompi asia kuin pyöräilyonnettomuuksista aiheutuvat vammat... Periaatteessa pyöräilykypärän käyttö on tietenkin hyvä juttu, mutta kansanterveydellisesti se ei ole merkittävä asia, hän sanoo. – Siihen osoittavat teho-osaston tilastot.

Vuosina 2009 - 2010 vakavat päävammat hoitavalle teho-osastolle tai joutui aivovamman takia hoitoon tai tarkkailuun 557 potilasta. Heistä vain 43 eli 7,5 prosenttia oli pyöräilijöitä.

Kuolemaan johtaneita vammoja saaneista pyöräilijöiden osuus oli vielä pienempi, alle 5 prosenttia. 20-69 -vuotiaista potilaista yli puolet oli päänsä kolauttaessaan tukevassa humalassa.

Kypäräpakko pitäisi olla pikemminkin humalassa kävelijöillä kuin pyöräilijöillä... Todelliset vaarat pyöräilijöille ovat päävammatilastojen mukaan humala, autot ja liika vauhti. Neljännes päävamman saaneista pyöräilijöistä oli humalassa...

Miksi lähtisit liikkeelle ilman kypärää? ja humalassa vielä? Onko mielestäsi se turvallista liikkua ilman kypärää vai vastustatko periaatteessa kypäräpakkoa?

Ja pitäisikö todellakin olla kypäräpakko humalassa kävelijoille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Taisto Merilä

Kovassa humala-/päihdetilassa kulkijalle kypärästä voisi eittämättä olla hyötyä. Humalakypärän pitäisi olla ominaisuuksiltaan jonkinlainen pyöräily-, nyrkkeily- ja jääkiekkokypärän yhdistelmä – visiireineen päivineen.

Pyöräilykypärän käyttöä voi taasen suositella kaikille, joilla on motorisia ongelmia tai puutteita havainnoinnissa, keskittymiskyvyssä, itsesuojeluvaistossa, suhteellisuudentajussa tai järjen käytössä yleensä. Pienet lapset ja osa vanhuksista täyttävät osiltaan nuo kriteerit. Kilpapyöräilijät ovat oma lukunsa tietenkin.

Itse vastustan kypäräpakkoa kaikin puolin, enkä käytä varsinkaan pyöräilykypärää. Minusta se on inhottava kapistus. Se (vanne) kiristää päätä ja hihna puristaa kurkkua – pyöräilykypäränhän pitää olla tiukasti päässä, jotta se suojaisi optimaalisesti.

Kesähelteillä on paljon mukavampaa ajaa ilman kypärää ja viileämmillä keleillä se ei lämmitä lainkaan, vaan alla pitäisi olla erityinen pyöräilyhuppu. Lippalakki tai tavallinen pipo eivät sovellu tarkoitukseen, koska kypärä ei silloin välttämättä pysy paikoillaan ja suojaa törmäystilanteessa. Epäilen myös, että omituisen muotonsa vuoksi pyöräilykypärä saattaa aiheuttaa niskavammoja, vaikka suojaisikin päätä.

Joillakin voi olla myös ongelmia sovittaa päässään oleva kampaus kypärään. Pyöräilykypärä on tietysti muutenkin ihan typerän näköinen (oma mielipide). Lisäksi luulen, että kypärän käyttämisen aiheuttama stressi saattaa itseasiassa altistaa onnettomuuksille ja muille sairauksille.

Kypäräpakon sijasta pyöräilijöiden tulisi noudattaa seuraavia ohjeita:

 1. Huolehdi, että pyöräsi on ajokelpoinen
 2. aja (pyörä)tien oikeaa laitaa ja anna tilaa kanssakulkijoille
 3. aja tilanteeseen sopivalla nopeudella
 4. tarkkaile ja ota huomioon muita tiellä liikkujia
 5. katso aina taakse ennen kuin käännyt tai ryhmittäydyt kääntyäksesi
 6. älä aja vieri vieressä kaverin kanssa
 7. älä puhu kännykkään
 8. älä kirjoita tekstiviestejä
 9. älä mielellään edes kuuntele mp3:a
 10. älä pyöräile liian humalassa
 11. varo edellä mainittuja ohjeita rikkovia!
 12. käytä kypärää jos et kykene noudattamaan näitä ohjeita
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Taisto Merilä.
Kiitos kommenttistasi!

Annatte erittäin hyviä ohjeita pyöräilijöille, kunhan muistaisimme noudattaa niitä!
Kirjoituksessani käytetyssä tekstissä on mielenkiintoiset tilastot, eli kypärää tai ei, päävamman saaneita pyöräilijoita on ylipäätään vähän.

Ylilääkäri Siirosen havaintojen mukaan esim.suurissa pyöräilykaupungeissa Kööpenhaminassa ja Amsterdamissa, jossa on paljon työmatkapyöräilijoita, eikä kukaan käytä kypärää. Silti aivovammoja on vähemmän kuin Suomessa.

Siis riippuu pyöräilykulttuurista enemmänkin.

Taisto Merilä

Kiitos sinulle näistä tiedoista. Tämä Suomenmaa onkin siitä ihmeellinen paikka, että täällä erinäisiä arveluttaviakin säännöksiä noudatetaan usein lähes hysteerisellä intohimolla. Onneksi eivät ole sakkolinjalle tässä asiassa menneet kuitenkaan.

Sen sijaan että keskitytään kypärävalistukseen, voisikin panostaa enemmän pyöräilykulttuuriin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Taisto Merilä kirjoitti : " Onneksi eivät ole sakkolinjalle tässä asiassa menneet kuitenkaan.

Lainaus : Tieliikennelaki : 90 § (15.11.2002/954)
Polkupyöräilijän suojakypärän käyttö

Polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää....

Pyöräilykypärän käyttö on lain mukaan pakollista, mutta käyttämättäjättämisestä ei rangaista. "

-Olettaisin, että jos on olemassa laki,niin on olemassa pykälä joka määrää rangaistuksen lain rikkomisesta!?

Netti keskustelussa kuitenkin mainitaan, että tuon 90§ pykälän rikkomisesta sakotetaan 20 eurolla? Lieneekö totta?

Taisto Merilä

Itse olen pyöräillyt lähinnä kaupungin keskustassa ja taajamissa, eikä asiasta ole koskaan huomautettu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jos vaikka olisi määrätty rangaistus kypärättä ajaneelle, niin ei sellaisia voimavaroja olisi yhteiskunnalla, että joku pystyisi valvomaan pyöräilijoiden liikkumista kaikkialla, joten mielestäni laki on ihan turhaa keksitty.

Tämän blogin suosituimmat