*

Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Toukkaleipää. Olkaa Hyvä.

  • Toukkaleipää. Olkaa Hyvä.
  • Toukkaleipää. Olkaa Hyvä.
  • Toukkaleipää. Olkaa Hyvä.
  • Toukkaleipää. Olkaa Hyvä.
  • Toukkaleipää. Olkaa Hyvä.
  • Toukkaleipää. Olkaa Hyvä.

Oletko maistanut Sirkkaleipää?

Nyt sen myyminen on laillista! Suomi sallii syyskuusta 2016 alkaen hyönteisten pääsyn elintarvikemarkkinoille.

Helsingin uutisissa kerrottiin 20.9.2017 asiasta otsikolla "Saisiko olla jauhomatopullia?..."

Lehtikirjoituksen mukaan hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan Suomessa, kertoo maa- ja metsätalousministeriö. Tämä mahdollistuu, sillä Suomi muuttaa tulkintaansa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksesta. Samalla hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin.

Ministeriö perustelee päätöstään sillä, että kuluttajien ja yritysten kiinnostus hyönteisten kasvattamiseen ja hyödyntämiseen elintarvikkeena on kasvanut myös Suomessa. Hyönteisiä on ollut markkinoilla esimerkiksi purkissa keittiökoristeena. Niistä tehtyä ruokaa ei kuitenkaan ole saanut Suomessa myydä.

Sen sijaan useissa muissa EU-maissa uuselintarvikeasetuksen tulkinnanvaraista kirjausta on tulkittu jo aiemmin siten, että kokonaisten hyönteisten tuotanto ja myynti elintarvikkeeksi on ollut mahdollista.

Artikkelin lopussa kyselyyn "Oletko syönyt hyönteisiä? Vastasi 46 ääntä yhteensä:

      • 54 % ei ole syönyt ja
      • 46 % on syönyt.

    Miten niin, että ovat jo syöneet ennen sitä, kun asetus oli sallinut näitten hyönteisten suhteen? Vaikkakin Suomi on jäänyt jäljelle monesta muusta EU-maista, niin ei olisi saanut aloittaa hyönteisten syöminen ilman lupaa ja EU:n direktiiviä!
    :)

Leipäjonot Ruokakaupoissa

Mutta Fazerin Sirkka leipä taitaa menestyä ainakin pääkaupunkiseudulla! Kuulemma se loppuu kesken eikä riitä kaikille jonottaville!

Vihdoinkin Suomessa käymme jonottamaan leipää!? Sirkkaleipää, vaikka suomalaisten paras ruoka on Ruisleipä ja sitäkin laitetaan kaatopaikalle tonneittain!
:(

Alati kasvavan väestön ruokkimiseen ei kohta vilja riitä. On hyvä ajoissa ottaa pöytään vaihtoehtoiset proteiinin lähteet. Hyönteiset.

Minä taisin ollakin edelläkävijä, kun kirjoitin 31. joulukuuta 2012 Puheenvuoroon blogin:
Toukat Ja Kuoriaiset Uuden Vuoden Ruokapoytiin

Oikein Hyvää Ruokahalua Kaikille

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Hyvähän se, että ennakoidaan tulevia viljapulan aikoja.

Ei tuo nyt niin uusi asia ole. Vanhaan aikaan, kun oli huonot säilytystilat leipäjauhojen mukana oli luontaisesti noita jauhomatoja.

Kampanjat, kaapit siisteinä on tuottanut tulosta nyt jauhomatoja tarvii kasvattaa.

En oikein voi mennä tuohon mukaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olen elänyt sellaisia aikoja kun on ollut tosi nälkä, mutta ei matoja kukaan ehdottanut syömään, mutta kaikenlaisia kasviksia,niitten lehtiä, juuria jne..mitä vaan väähänkin pystyi ruoaksi käyttämään kyllä.

Siellä missä matoja syödään ei kasva viljaa niin paljon, että saisi leipoa leipää.

Eläköön Suomen hyvä Ruisleipä! Tästäkin eteenpäin vielä ainakin seuraavat sata vuotta!

Kiitos kommentista!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Avaajan kanssa täysin samaa mieltä viimeisessä kommentissa.
Ruisleipää syön, ikävä kyllä, melkoinen osa ruista on ulkomaan tuontia.
Minun ruokani löytyy lähijärvistä, kaikki mahdolliset kalat, lähialueen lammaskasvattajilta, nauhanlihapuoli lienee hieman kysymysmerkki, kanaa en osta, juureksia, perunoita (kovin vähän) paikallisilta viljelijöiltä, ravuillakin herkuttelen, omia pyytämiä. Marjat, sienet sekä villyrtit saan lähinurkista.
Valkosipulini tulee Jögevamaa - Peipsi-alueelta, koska vastaavaa ei Suomesta saa.
Nykyisellään olen siinä taloudellisessa asemassa, että voin valita mitä syön.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Se on hieno juttu, että ihminen voi valita mitä syö! Nyt alkaa tuntua siltä, että meille tyrkytetään ottamaan ravintoon jopa eläviä matoja! Onneksi ei ole ainakaan vielä pakko ryhtyä siihen! Tulevaisuus on kuitenkin tuntematon ja erityisesti se kaukainen..., jossain tuolla horisontin takana!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei tullut toukkaleipää kun jauhokaappiin ilmestyi todennäköisesti saksanpähkinöistä jotain ötököitä, tuli vain ruokakaappien tyhjennys pariinkin kertaan ennen kuin niistä pääsi eroon. Siitä lähtien olen tutkinut jokaisen jauhopussinkin heti ostettuani.

Sirkkaleipä saa minun puolestani jäädä kaupan hyllylle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tämä on kyllä hyvin markkinoitu juttu. Tietääkö kukaan miksi ötököitä pitäisi leivän sekaan jauhaa? Ei kai se vilja oikeasti ole loppumassa.

Ja vaikka ei tiedä, jonotetaan sirkkaleipää koska joku kertoi että nyt kuuluu syöfä ötököitä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ei vielä todellakaan Suomessa tarvitsisi syödä matoja ja toukkia nälästä. Tuntuu siltä, että propaganda, joka upposi hienosti suomalaiseen sieluun, on jostain korkeammaltataholta ohjattu tänne hyvinvointivaltioon.
Menee ja tiedä, jospa toukan jauhot, marinaadit ynnä muut tuotteet ovat ehkä kovaa bisnesta maailmalla?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miten olisi torakat?

If you can’t beat ‘em, eat ‘em: 5 delicious cockroach recipes

http://www.rovepestcontrol.com/if-you-cant-beat-em...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #11

Torakathan ne vasta herkkua ovat! ja isompikokoisia, joten niissä on enemmän proteiinia ja hyödyllistä kitiiniä...Kuulemma monissa aasialaisissa maissa niitä jopa kasvatetaan ja käytetään eri ruokalajeissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Savolaiset ovat leipätaikinan sisään laittaneet kalojakin, mitä ihmeellistä nyt toukissa enää on.

Rusinapullan sijaan voisi maistaa sirkkaleipää. Ylimainostettu juttu, pettuleipä on jo koettua, nyt tahdotaan jotain uutta.

Minulla oli kotisirkkoja, mutta ne söi tarantella-hämähäkki.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siitä vaan, tältä ne toukat näyttävät lautasella:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/30/syotavaa-...

ja jos joku haluaisi kotiloita niin meidän maalta saisi. Tosin aika pieniä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Savolainen sirkkakukko olisikin seuraava tuotekehittelyn paikka. Ruiskuoren sisältä paljastuu pekoniin käärittynä parvi höyryäviä sirkkoja, mjums.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #10

Grasshopper Cocktail:in? Oletko varma, ettei sinne lasiin ole puristettu vihreästä kotisirkasta mehut? :)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Janne Salonen.

No, eihän! Älä pilaa kalakukon makua höyryävillä sirkoilla! :)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari Alsio.
Kerran osuin Kuopioon ja ostin Kalakukon. Uskoin ja uskon edelleenkin, että sinne oli paistettu aito kala. Se oli tosi hyvän makuinen! Ja varmasti kuuluisa Kalakukko pysyy ikuisesti sellaisenaan eikä Kotisirkka muoti-ilmiö kosketa sitä.Onhan se rautainen ja vielä lentäväkin! Mutta, hei! Usko tai älä! Lahdessa se muuttui tanssivaksi kalakukoksi! Joten kaikki on mahdollista!

https://www.youtube.com/watch?v=tyqj91jLcAo
Lentävä kalakukko Tanssiva Lahti 2013

Muuten, tarantella-hämähäkissä on varmasti enemmän proteinia! :)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Minä taas tiedän mitä sinne kalakukkoon (muuten oikea nimike, kun kukon voi tehdä mistä tahansa kalasta) on laitettu. Kalat kun pyydän itse ja vaimo tai minä, kumpi ehtii, leipoo sitten sen kukon, eikä se ehkä ole perinteinen kun se on joka kerta hieman erilainen; perusmetodi vain on sama.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #18

Varmasti omatekoinen kalakukko maistuu ihan erilaiseltakin kun torilta ostettu. Ja nykymaailmassa se on vielä turvallista ruokaa.

Nyt tässä kotisirkka muoti-ilmiössä täytyy olla varovainen jos on esim. allerginen vaikkapa äyriäisille jne..

– Tuotannossa on esimerkiksi huolehdittava hyvästä hygieniasta ja pakkausmerkintöihin tarvitaan tiedot allergian aiheuttajista eli allergeeneista, muistuttaa Eviran elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen.

Teknologian tutkimuskeskus VTT kertoo kehittäneensä jauhomadoista ja kotisirkoista raaka-aineita, joita voidaan käyttää tulevaisuudessa hyvän rakenteensa ja makuominaisuuksiensa ansiosta esimerkiksi lihapullien ja falafel-pyöryköiden valmistuksessa.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/476783-ja...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erik Gullman kommentoi Fb:ssa:
" yhtenä siunattuna aamuna Gregor Samsa huomasi muuttuneensa suunnattomaksi syöpäläiseksi, enhän toki toveriani syö.."

-No, eihän kukaan meistä söisi toveriaan (ne ajat ihmiskunnassa ovat jo kauas jääneet hämärään menneisyyteen!), vaikka meissäkin tapahtuisi sellainen muodonmuutos kuin Franz Kafkan teoksessa (Die Verwandlung) kauppamatkustaja Gregor Samsalle tapahtui, että hän heräsi eräänä aamuna "suunnattomaksi syöpäläiseksi" muuttuneena...

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Metamorpho...

Kiitos kommentista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, blogin lukijoille ja suosittelijoille, niin myös Fb:ssa tykkääjille ja linkin jakajille!

Nyt Suomen itsenäisyyspäivän lähestyessä,
kuunnellaanpa Finlandia-hymniä :

https://www.youtube.com/watch?v=BzukHAEmHBI
Finlandia, 38str kantele

Oi Suomi, katso, sinun päiväs koittaa
Yön uhka karkoitettu on jo pois
Ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa
Kuin itse taivahan kansi sois
Yön vallat aamun valkeus jo voittaa
Sun päiväs koittaa, oi synnyinmaa

Oi nouse, Suomi, nosta korkealle
Pääs seppelöimä suurten muistojen
Oi nouse, Suomi, näytit maailmalle
Sa että karkoitit orjuuden
Ja ettet taipunut sa sorron alle
On aamus alkanut, synnyinmaa

Mukavaa sunnuntaita!

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset