Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kaikki blogit puheenaiheesta Tietokirja

Sortovaltaa vastaan sanoin ja sävelin

Tällä viikolla on vietetty tietokirjaviikkoa. Se huipentuu sunnuntaina (3.9.2017) valtakunnalliseen Lue tietokirjaa! -päivään, joka kannustaa ihmisiä lukemaan tietokirjoja.

Otin vinkistä vaarin ja luin uuden tietokirjan, joka sopii hyvin myös Suomi 100 -teemaan (Minna Maijala: Kultakauden maanalainen vastarinta, Otava 2017). Kirjan alaotsikko kertoo enemmän mistä on kysymys: Sortokauden taisto isänmaan ja sananvapauden puolesta.

Parhaat tietokirjat 2015

Valitsin tänä vuonna lukemistani tietokirjoista kymmenen "parasta". Oli lieviä vaikeuksia määritellä, mikä on tietokirja. Luokittelin elämäkerrat ja muistelmat tietokirjoiksi. Lista painottuu omien mieltymyksieni mukaisesti historiallisiin aiheisiin.

Näkökulmani on siis suppea, sillä tietokirjojen aihekirjo on laaja. Kirjojen yhteydessä olevat luonnehdinnat on poimittu pääosin Uuteen Suomeen tekemistäni arvioista.

Mellerin lista (2), tietokirjat:

Tietokirjallisuus: muoto ja sisältö

Kaikenlaisen kirjallisuuden osalta puhutaan hyvästä kielestä ja hyvästä tyylistä. Tietokirjallisuudessa keskitytään yleensä akateemisesta maailmasta tuttuihin muotoihin ja muodolliseen, kieliopillisesti hyvään kieleen. Tietenkin hyvä kieli ja ”sopiva” tyyli ovat hyvän tietokirjan merkki, mutta onko muodosta tullut kahle tai peräti sumuverho? Tietokirjallisuus pitää sisällään laajan valikoiman keittokirjoista sotahistorian kautta mielipidekirjallisuuteen, joten sisältöä on monensorttista.

Brändipropagandaa

Päätinpäs tässä loppuvuoden kiireiden jälkeen lukea yhden markkinointikirjan, kun sitä kerran ol­laan yrittäjiä. Alennuksesta löytyi Talentumin vuonna 2011  julkaisema markkinointigurujen Nando Malmelinin ja Jukka Hakalan kirjoittama Radikaali brändi -niminen kirja. Vaikka trendit alalla muuttuvat nopeasti, niin brändi- ja  huomiotalouspuheet jatkuvat toistaiseksi.

Huono tietokirja!

Luin, tai yritin lukea tietokirjaa. Enpä rakkaat lukijat kerro teille kustantamon nimeä. Kirjasta ja tekijöistä puhumattakaan. Kirja on aivan kamala! Luin alkua, loppua ja osia keskeltä. Kertakaikkista höpöä ja sontaa!

Koska olen kirjoittanut itsekin muutaman tietokirjan ja ollut kustantamassa kymmeniä muitakin,  tiedän, ettei suomalaisen tietokirjan tekeminen ole aina helppoa, ei aina hauskaa eikä aina kannattavaakaan.

Julkaise syötteitä