Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kaikki blogit puheenaiheesta Taiteilijat

Lidija Njankinan Lara: kusipäätaiteilija ja muusa

 

 Siinä, että Lidija Njankina, yksi tämän hetken merkittävimmistä udmurttilaisista nykykirjailijoista on naiskirjailija, ei ole mitään ihmeellistä. Kokoelmani 37 kirjailijasta vain seitsemän on naisia, mutta seitsemästä viimeisestä eli vuoden 1995 jälkeen novellinsa kirjoittaneesta heitä on viisi.

Udmurttilainen kirjallisuuskenttä on naisistunut rysäyksellä. En tietenkään ajatellut kirjoittajien sukupuolta tekstejä valitessani vaan kriteerinä oli ainoastaan itse novelli. Siksi näin piirtyvä ajallinen sukupuolijako on suorastaan huolestuttavan jyrkkä.

Häpeä, kunnia ja provokaatio

Kohuja tulee ja menee. On kohutaiteilijoita, kohukirjailijoita, kohupoiitikkoja. Jos kohua ei muuten synny, se synnytetään. Sosiaalinen media on kohujen kultakaivos.

Kohujen ympärillä pyörii Matti Mäkelän uusi kirja, joka perustuu hänen tänä syksynä tarkastettuun väitöskirjaansa ("Tämä ei ole taidetta" - Tabujen rikkominen kissantaposta mustaan marsalkkaan, Siltala 2016).

Nuoruusvuoteni renessanssitaiteilijana

Kirjailija Veijo Meri ja filosofi Jaakko Hintikka ovat hiljattain siirtyneet yläkerran akatemiaan, mikä on sysännyt minut muistelemaan aikoja, jolloin nämä ajattelun suurmiehet monien muiden kanssa jättivät jälkensä merkityksellisyyttä etsivään mieleeni. On palattava 80-luvulle.

Julkaise syötteitä