Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kengänkiillottaja

 • Kengänkiillottaja
 • Kengänkiillottaja
 • Kengänkiillottaja
 • Kengänkiillottaja
 • Kengänkiillottaja
 • Kengänkiillottaja
 • Kengänkiillottaja
 • Kengänkiillottaja
 • Kengänkiillottaja
 • Kengänkiillottaja
 • Kengänkiillottaja

On ollut aikoja jolloin lenkkitossuja ei ollut katukuvassa. Ihmiset kulkivat kunnon kengissä, ja niistä pidettiin huolta. Niitä piti kiillottaa. Nyt kengänkiillottajia ei enää näe. He ovat häipyneet kaduilta jo aikoja sitten.

Kengänkiillottajan Ammattia Elvytetään Euroopassa

Kuulemma tätä ammattia elvytetään Euroopassa. Asiasta kerrotaan ainakin Vesti.Ru lehdessä.

Lehtikirjoituksen mukaan tänä vuonna (2018) 26. toukokuuta Brysselissä järjestettiin ensimmäinen eurooppalainen kengänkiillotuskilpailu. Päivän aikana lähes kymmenen eri Euroopan maan kansalaista kiillotti kenkiä ilmaiseksi St Hubertin historiallisessa galleriassa, joka on yksi Belgian pääkaupungin vilkkaimmista paikoista.

Kilpailun tuomaristo koostui kenkäteollisuuden asiantuntijoista. Voittajille myönnettiin kolme kultaista harjaa ja 500 euroa jokaisesta eri lajisuorituksesta mm. "paras tekniikka", "paras asiakaspalvelu" ja "paras yrittäjä".

Kilpailun järjestäjän ja eurooppalaisen Shoe Shine -yhdistyksen puheenjohtaja Marcello Farajin mukaan kilpailu järjestettiin niin, että se esitteli "uuden kuvan uudestaan ​​syntyvän ammatin edustajasta."

Tällainen kilpailu aiotaan järjestää joka vuosi 26. toukokuuta "Kengän Kiilottaja päivänä" eri Euroopan maissa.

Näin Euroopassa. Miten Suomessa?

Suomi menee kärjessä! Tämän vuoden ensimmäinen kengänkiillottaja 12 vuotias Evert Pussinen on jo julkkis! Hän keksi itselleen kesätyön: nuori yrittäjänalku lankkaa kenkiä Helsingin Eteläesplanadilla. "Plankkipoika" on saanut työnsä jäljestä runsaasti kehuja.

   Innostuin, kun iskä on aina tykkännyt lankkauksesta, niin lähdettiin viemään sitä iskän kanssa eteenpäin, Evert Pussinen kertoo.

Sehän on selvä, että nahkakenkä kestäisi kauemmin ja olisi komeampi näkykin katukuvassa, mutta ei nyt millään ehdi niitä kenkiä lankkaamaan. Parhaimmassa tapauksessa jos syksyllä kesäkengät jotenkin pyyhkäiset rätillä tai harjalla. Talvikengistä karistellaan lumet pois ja varastoon.

Näköjään syy siihen on vielä se, että useimmiten nahkakengät ovat väistyneet ja antaneet tilaa lenkki- ja muille tossuille ja emme enää muista, että sellainen ammatti kuin kengänkiillottaja oli olemassa ja itse kengänkiillottajat olivat jääneet työttömäksi jo ajat sitten. Näyttääkö meille mallia nyt 12-vuotias yrittäjä Evert Pussinen?

Omia Kokemuksiani Kenkien Lankkauksesta

Muistan kuinka isoisä, joka oli moniammattilainen, korjasi kenkiä perheelle ja koko kylälle. Tämä oli sodan jälkeen. Kengät ja saappaat olivat aina plankattu hienoiksi.

Kun isommat pojat lähtivät tansseihin, kiillottivat he pihalla kenkiään. Vieläkin muistan plankin hajun vaikka en tiedä mitä ainetta se oli.

Sen kun kiillottamaan kenkiä.
Ja ensi aluksi varotoimenpiteenä vaikkapa omia.
Noin kokeiluksi!
:)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Armeijassa aikoinaan tuli omia kenkiä kiillotettua. Siitä on kolmekymmentä vuotta. Vieläköhän kenkii intissä kiillotetaan? Varmaankin.

Itsellänikin muutamat nahkakengät on ja plankki purkkikin löytyy ihan hattuhyllyltä.

Tuskin tuo ammatti silti kovin suuressa mittakaavassa elpyy mutta ihan varmasti mukava ja mielenkiintonen kesätyä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En ole ollut armeijassa, en tiedä, mutta armeijassa jos missään, kengistä täytyy pitää hyvää huolta! Jos itse ei kiillota kenkii, niin jonkun muun se pitää tehdä. Kukapa tietää? Elämä menee eteenpäin ja tavat muuttuvat. Vaikka kohta olisikin erikseen jos ei kenkien kiillotusrykmentti, niin kenkien hoitorykmentti!?
Ei tuo ammatti suuressa mittakaavassa ollut varmaan ennenkään, joten tuskin nyt se tapahtuisi. Mutta jos laki käy suojelemaan tämän alan työntekijöitä, niin voihan sillä hankkia lisää elantoa itselleen!? Näin ajattelisin.

Kiitos kommentista ja mukavaa kesän jatkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ritva Nordberg kommentoi Fb-sivulla:

Siinä poika joka pärjää elämässä...tykkään

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Alku on tosi lupaava ja ote asiaan vahva! Hyvät opetukset isä on hänelle antanut! Onneksi olkoon!

Kiitos kommentista ja mukavaa päivän jatkoa! :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Isäni kertoi usein, että minua ei olisi olemassa, jos hän ei eräänä aamuna olisi tullut kiillottaneeksi kenkiään.

Hän joutui sodan loppuaikoina alokkaaksi ja siitä ryhmästä sai anoa pääsyä ilmavalvonnan tutkakoulutukseen saksalaisten joukkoihin Lappiin. Kymmenkunta poikaa anoi sinne.

Kun komppanian vääpelin piti tehdä valintaa kuka sinne lähetetään, niin hän valitsi isäni alokasrivistöstä. Oli myöhemmin kertonut sodan jälkeen, että valinta johtui siitä, että kun isälläni oli niin kiiltäväksi plankatut saappaat niin hän tuumaili, että jos kaveri pitää noin hyvää huolta saappaistaan, niin varmaan sitten tutkastakin.

Muut kyseisestä ryhmästä joutuivat kannaksen rintamalle eikä yksikään heistä selvinnyt hengissä tai ilman invalidisoitumista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juha Kuikka kirjoittaa: [Isäni kertoi usein, että minua ei olisi olemassa, jos hän ei eräänä aamuna olisi tullut kiillottaneeksi kenkiään.],

- on todella hieno tarina! Onneksi komppanian vääpelillä oli tarkka silmä ja isälläsi oli siinä Onni mukana! Sen seurauksena sinäkin pääsit pulpahtamaan tähän maailmaan! Onneksi olkoon!

Nyt täytyy olla tarkkana näitten kenkien kiillottamisessa! :) Ei sitä koskaan tiedä kenen katseen vetävät ne hyvin kiillotetut kengänterät! Asialla saattaa olla isokin merkitys! :)

Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille blogin keskustelijoille, lukijoille, fb-ssä tykkääjille ja linkin jakajille!

Löysin suutarin laulun Neuvostoliiton ajoilta ja linkitän sen tähän!

Olkaa hyvä! Пожалуйста!

https://vimeo.com/25324557

Людмила Гурченко и Армен Джигарханян — Песенка сапожника (1978)
Lyudmila Gurchenko and Armen Dzhigarkhanian - Song of the Shoemaker (1978)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kengänkiillottaja on hieno ammatti. Pitää muistaa, että Roope Ankka tienasi ensimmäisen kolikkonsa kengänkiillottajana, ja kuinkas sitten kävikään!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niinhän se on, että Pikkupoika Roope Ankka ansaitsi ensilanttinsa kengänkiillottajana! Hän pääsi nyt ansaitusti karusselliin muitten kengänkiillottajien kanssa,lisäsin kuvan.

Toivotamme, että Roope Ankan kuva tuo Onnea ja vaurautta, niin blogin sankarille kuin myös kaikille niille, jotka tähän ammattiin pyrkivät! :)

http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/default/file...

Sari, kiitos kommentista! Aku Ankka ilahdutti! :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tunnettiinko inkeriläisten keskuudessa Neuvostoliitossa Roope-Ankka?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #10

En ainakaan minä tuntenut! Tutustuin hieman Suomessa kun Roope Ankkaa usein tulee silloin tällöin vastaan...Neuvostoliitossa oli Krokotiili-kuvalehti/ журнал Крокотил.

https://cdn.fishki.net/upload/post/2017/10/28/2416...

Tämän blogin suosituimmat