Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Pelastakaa Monrepos!

 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!
 • Pelastakaa Monrepos!

Kuuluisa muistojen puisto Viipurissa rapistuu. Monrepos on saanut miljoonarahoituksen, mutta kunnostus ei ole alkanut. Puiston remontin piti valmistua tänä vuonna (2016), mutta nyt sitä on jälleen lykätty.

Monrepos. Venäjäksi Монрепо.

Monrepos on Viipurin Linnasaaressa sijaitseva 161 hehtaarin laajuinen puisto- ja luonnonsuojelualue, joka käsittää lisäksi historiallisen Monrepos’n kartanon sekä lukuisia rakennelmia ja muistomerkkejä. Puiston virallinen venäjänkielinen nimi on "Valtion historiallinen arkkitehtuuri-ja luonnonsuojelumuseo Park Monrepo".

Viipurin kuuluessa vielä Suomeen Monrepos oli Viipurin linnan ohella lähes 200 vuoden ajan kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ja se tunnettiin myös ulkomailla. Ennen sotia Monrepos-puistossa saattoi kesäisin käydä 10'000 vierailijaa pientä maksua vastaan...

Puiston Varhaiset Vaiheet

Monepos mainos vuodelta 1835

Puisto sai alkunsa 1760-luvulla, jolloin Monrepos’n kartanon omistajaksi tuli Viipurin linnan ylikomendantti Pjotr Aleksejevitš Stupišin. Vuonna 1782 kartano siirtyi Vanhan Suomen kenraalikuvernöörille Württembergin prinssi Friedrich Wilhelmille, joka antoi puistolle myös sen nykyisen nimen, joka tulee ranskankielisestä ilmauksesta ”mon repos” (lepopaikkani).

Saksalainen aatelismies Ludwig von Nicolay osti vuonna 1788 Monrepos´n Wurttembergin prinssiltä Fredrik Wilhelm Kaarlelta ja aloitti alueen kehittämisen.

Joten nykyisen muotonsa puisto Monrepos sai 1800-luvun alkupuolella Ludwig Heinrich von Nicolay'n ohjauksessa. Hän palveli 1760-luvulla Venäjän keisarikunnassa hoviopettajana ja Pietarin tiedeakatemian johtajana.

Ludwig von Nicolay kutsui Pietarista italialaisen Antonio Marinellin suunnittelemaan silloisen kartanon peruskorjausta ja hänen jälkeensä omistajat kukin vuorollaan kehittivät edelleen aluetta.

Sotien Jälkeen

Sotien jälkeen Viipuri jäi Neuvostoliitolle ja kuulemma puisto ei juurikaan vaurioitunut sodissa.

Monrepos’n kartanosta tuli aluksi virkistyspaikka armeijan henkilökunnalle.

Vuonna 1952 kartanon päärakennukseen muutti päiväkoti. Tällöin rakennettiin muun muassa esiintymislava sekä erilaisia leikki- ja huvipaikkoja ja samalla puistosta tehtiin Neuvostoliiton valtionpäämiehenä toimineen Mihail Kalininin mukaan nimetty lapsille suunnattu huvipuisto. Puisto oli kovassa käytössä ja seuraavien vuosikymmenien aikana suuri osa paviljongeista ja muistomerkeistä rappioitui tai tuhoutui ja jopa jouduttiin purkamaan. Tuolloin alue myös julistettiin suojelukohteeksi.

Täytyy mainita, että Neuvostoliiton nuoriso rohkeasti ja hieman salaa onnistui järjestämään Neuvostoliiton ensimmäisen Rock-festivaalin Monrepos’n puistossa vuonna 1983.

Nykypäivän Tilanne

Tätä nykyä Park Monrepos on Venäjän kulttuuriministeriön alainen organisaatio, eikä Viipurin kaupungilla siten ole sananvaltaa.

Suomessa Ollaan Huolestuneita

24.4.2017 Ilta-Sanomat kirjoitti: Legendaarinen Monrepos rutisee venäläisen byrokratian rattaissa – remontti vihdoin edessä.

Lehtikirjoituksen mukaan huhtikuu oli jo pitkällä, mutta Monrepos’ssa ei näy viitettäkään korjaustöistä...

Tänään elämme jo huhtikuuta 2018!

Nyt Monrepos puiston kohtalo aiheuttaa murheita sekä suomalaisille että venäläisille kulttuuriperinnön vaalijoille.

Lehtikirjoituksen mukaan suurilla hakkuilla alkanut puiston kunnostus Viipurissa herättää pelkoa puiston lopullisesta tuhosta.

Restauroijat vakuuttavat töiden sujuvan mallikkaasti, mutta monet asiantuntijat haluavat keskeyttää salamyhkäisiin suunnitelmiin perustuvat työt, arvioida tuhot ja pelastaa Nicolayn suvun 1700-luvun lopulla perustaman puiston.

Restauroinnin päärahoittaja on Maailmanpankki venäläisittäin valtavalla, noin 29 miljoonan euron lainalla. Rahalle on ottajia.

Piipahdamme hetkeksi Monrepos'n maisemiin:
DJI Phantom 3 Professional 4k UHD Vyborg,
Выборг, Viipuri, Mon Repos Park

Kunnostustarve On Välitön

Lehdissä on paljon on kirjoitettu asiasta niin Suomessa kuin Venäjällä. Kunnostustarpeesta kaikki ovat yhtä mieltä. Yhteensä 161-hehtaarinen puisto on rapistunut vuosikymmenet, ja arvokkaimmat kartanon pää- ja kirjastorakennus ovat surkeassa kunnossa.

Monrepons nettisivulla kerrottiin 5.4.2018 oli kerrottu, että Monrepons kartanossa alkoivat korjaustyöt.

Nyt sitten kerrotaan hyvä uutinen: Venäjän kulttuuriministeriö on ottanut kantaa asiaan.

Monrepo-puiston restauroinnin puolustajat ovat saanet Venäjän kulttuuriministeriön tukea! Päätös tehtiin Moskovassa pidetyn 06.04.2018 työryhmän kokouksessa.

Pietarin kansainvälisen ministerineuvoston muistomerkkien suojelun osaston päällikkö Sergei Gorbatenko kertoi, että yksikön edustajat tunnustivat lukuisia puutteita puiston uudistamiseen liittyvässä hankkeessa, ja kannattivat myös töiden keskeyttämistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Monrepoa käydä restauroimaan.

Myös kulttuuriministeriön asiantuntijat tukivat tieteellisen ja metodologisen neuvoston perustamista, johon kuuluu myös ICOMOSin (International Council on Monuments and Sites) edustajia.

Kuulostaa hyvältä ja antaa toivoa, että yli 200 vuotta sitten perustettu Monrepo's puisto saa sille ansaitun huomion ja säilyy tulevillekin sukupolville kansainväliseksi perinnöksi!

Vai mitä tuumitte? Pystymmekö pelastamaan Monrepos'in vai jääkö se vain muistoihin, niin kuin laulussa sanotaan?

Muistatko Monrepos´n – Annikki Tähti (1955)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Julkaisenpa tämän artikkelin myös täällä VapaaVuoron puolella. -- Jospa se auttaisi pelastamaan Monrepos'n.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mielenkiintoinen blogi!

Kun lukee vinkkaamasi Seuran artikkelin, niin kyllä usko on todella kovilla Monrepos´n puiston pelastumisesta.
Ainoa asia mikä puiston rakennuksineen voi mielestäni pelastaa edes osittain entiselleen on Putinin ukaasi. Valitettavasti hänellä on paljon muita kiireitä. Ja lisää näyttää pukkaavan.

Odotetaanko pelastustöihin tavanomaisesti lisäapua Suomelta? Taitaa olla myöhäistä? Ja onko tarpeen maamme osallistuminen Venäjän alueiden "restauroimiseen"? Eri asia olisi, jos alueet saataisiin takaisin omistukseemme.
Toki ymmärrän, että kyse on mittavista vanhoista kulttuuriarvoista, ja nostalgiasta alueen evakkoväellä. Ja näköjään myös eräillä paikallisilla toimijoilla.

Neuvostoliiton piti väellä ja voimalla saada tuokin alueemme haltuunsa, mutta kaiken annetaan rapistua käsiin!?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pertti Rampanen kirjoittaa: [Odotetaanko pelastustöihin tavanomaisesti lisäapua Suomelta?],

- Kyllä. Suomalaiset ovat jo avustaneet Monrepos´n puiston kunnostamisessa.Erityisen aktiivinen oli 1990 perustettu Pro Monrepos -yhdistys, joka muun muassa rakensi uudelleen kuuluisia kaarisiltoja sekä rantakalliolla sijainneen Neptunuksen temppeli -paviljongin.

Pro Monrepos kuitenkin turhautui Monrepos-urakkaansa muun muassa alituisena riesana olleen ilkivallan vuoksi. Viimeinen niitti oli suomalaisten 1999 vaivalla uudelleen rakentaman Neptunuksen temppelin tuhopoltto kesällä 2011.
Näin ikävästi päättyi se apu.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Valitettavasti hänellä (Putinilla) on paljon muita kiireitä. Ja lisää näyttää pukkaavan."

Eiköhän sillä ole tosiaan myöskään rahaa enempää kuin aikaakaan, kun pitää noita välttämättömiä hermopeli-iskuja painaa kaasu pohjassa? Joihinkin kohteisiin on kuulemma silti liiennyt enemmän kuin jopa Pietarin katulapsille.

Rahat kaikkeen Putinin hallinnon niin öky- ja sotilaskohteisiin kuin muuhunkin kulutukseen tulee valtaosaltaan muun muassa suomalaiskansojen alueilta riistettävistä öljystä ja kaasusta, joita sitten jaellaan sinisilmäisille verihiilivedyn ostajille Suomen Viipurin läänin Koiviston eli "Primorskin" kautta. Verihiilivedyn käsite voitaisiinkin nostaa samanlaiseen valokeilaan kuin ns. veritimantit ovat olleet viime vuosikymmeninä. Primorskin öljysatama tavallaan halventaa Koivistoa paitsi epäeettisyydellään myös evakkojen maiden luvattomana käyttämisrikoksena, ks.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koiviston_%C3%B6ljys...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hyvällä isännällä pitäisi riittää rahaa kaikkeen ja aikaa hoitaa kaikki, jopa pienemmätkin asiat! Luuletko, että jommasta kummasta Hänellä on puute? Minä en osaa arvioida! Kiitos kun tulit keskustelemaan!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Laitoit näköjään tämän blogin sekä Puheenvuoroon että tänne. No, hyvä niin. Mutta kommentit jakautuvat sitten eri paikkoihin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ajattelin, että Puheenvuorolla ja Vapaavuorolla on eri lukijakunta, vaikka sinä, Juha Kuikka, luetkin molempia! Kiva tavata niin siellä kuin täällä. :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Laitan vielä tänne Vapaavuoronkin puolelle linkin tuosta Jukka Kuoppamäen tekemästä Katri-Helenan kappaleesta vuodelta 1970, koska monet eivät ehkä täältä puolelta mene Puheenvuoron blogiisi:

https://www.youtube.com/watch?v=ktfzBF4hFDg

Suurin osa ikäluokastani muistaa hyvin tuon kappaleen radion Lista-ohjelmasta, mutta silloin suomettuneisuuden aikaan ei laulun sanomaa käsitelty eivätkä useimmat sitä varmaan edes oivaltaneet. Asiat kerrottiin rivien välistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Oikein hyvä, että kerrot tuosta Jukka Kuoppamäen laulusta tännekin. Laulussa asiat on todellakin kerrottu rivien välistä. Minä hieman ihmettelin kun hain laulun sanoituksen, että miksi ei kerrota suorasanaisesti vaan kierrellään asian ympärillä lähettämällä niin kuin piiloviestin kuuntelijalle. Mutta hienosti Kuoppamäki teki sen!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Tämä Montrepos sekä muut samankaltaiset yksityiset kodit ja alueet on aikoinaan rakkaudella perustettu, monen tilan totuudellinen historia on piilossa ihmisten mielen syvyyksissä. Kaikkea ei ole historian kirjoihin voitu kirjoittaa.

Nykyään siis yhteisöllisyydessä voidaan osoittaa taitoa ja rakkautta vaalia näitä kauniita taloja ja puistoja. Miten hyvin yhteisöllisyys kannattelee kulttuurihistoriaa eri maissa?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tarja Kaltiomaa kirjoittaa: [Miten hyvin yhteisöllisyys kannattelee kulttuurihistoriaa eri maissa?],

- Kuka pystyisi siihen vastaamaan? Ehkä sen alan tutkijat! Jos nyt puhutaan Monreposta, niin täytyy sanoa, että Venäjällä puiston puolesta oli kerätty adressi, jossa 100'000 nimeä. Se auttoi sen verran, että kulttuuriministeriö otti kantaa ja keskeytti työt puistossa, niin kuin blogissa on kerrottu.

Kiitos kommentista!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Nämä kulttuurihistorialliset kartanot ja linnat ovat olleet myös naisten koteja. Historiatiedoissa harvoin on siitä tietoa, puhutaan yleensä vain omistajista, jotka ovat olleet miehiä. Kyllä näistä paikoista saisi turistikohteita, kun ne on tunnettuja paikkoja. Syntyisi työpaikkoja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #12

Tarja Kaltiomaa kirjoittaa: [Kyllä näistä paikoista saisi turistikohteita, kun ne on tunnettuja paikkoja. Syntyisi työpaikkoja.],

-Kyllä! Jos Monrepon puisto saisi paremmat "kasvot", niin sinne olisi turistimatkoja vaikka kuin monta Suomestakin. Kerran asuessani jo Suomessa pääkaupunkiseudulla turistiryhmän kanssa pääsin matkalle, jonka pääkohde oli Viipuri ja Monrepo. Mutta se mitä näimme Monreposta, ei einä houkutellut sinne. Se oli niin huonossa kunnossa! Mutta kuitenkin se itse nimi Monrepos vielä innostaa ihmisiä, ja nimenomaan suomalaisia, käymään siellä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #13

Tällaisen kuuluisan paikan kunnostaminen olisi siis sekä kulttuurista että taloudellista toimintaa. Ihan hyvä idea suositella paikan kunnostamista!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen haaveillut,että pääsisin käymään tässä tarunhohtoisessa puistossa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pääseehän sinne käymään. Ei se ole suljettu kävijöiltä, mutta nyt 10.4.2018-15.5.2018 suljettu kevään loskasta johtuen.

Monrepon nettisivulla kerrotaan, että kävijöille se on avoin, mutta korjaus- ja restaurointitöiden takia on paljon liikkumisrajoituksia.

http://www.parkmonrepos.org/uslugi/pravila_povedeniya

Kiitos kommentista!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ole ikinä käynyt Viipurissa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #17

Nykyään pääsee virtuaalisesti tutustumaan maaimam eri kolkkiin milloin minne haluaisitkaan!

Tässä olisi video nykyViipurista ja lopussa pääsee kurkistamaan myös Monrepoon!

Ole hyvä! Mukavaa illanjatkoa!

https://www.youtube.com/watch?v=H9bq04jn44U
Выборг 2013 / Vyborg 2013

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos. Sinullekin kevätpäivän mielyttävää jatkoa.

On se sentään eri asia paikan päälle. Näin keväisin herää halu lähteä kaikkiin ilmansuuntiin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mikä estää!? Viipuriin pääsee niin junalla kuin linja-autoilla ja siinä saattaa olla vielä opaskin mukana. Helsingin junat vievät Pietariin Viipurin kautta ja väliasemilta pääsee kyytiin!Tarvitaan vain passi ja viisumi! :)

Miten olisi lähteä Allegro junalla? Kuulemma se on paras tapa:

https://www.youtube.com/watch?v=lX73SYzvjYE

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Passi on hankittu. Kai jotain majapaikkakin pitäisi varata etukäteen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Margareta, netistä löytyy aika edullisia majoituspaikkoja!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nykyisin pitää kaikki matkat suunnitella etukäteen jos budjeetti on rajallinen. Ennen saattoi vaan hypätä junaan ja lähteä jonnekin ihan ex tempore.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos Viola! Syttyi kipinä nähdä Viipuri ja Monrepon.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Nyt kannattaa matkustaa Viipuriin ja muutenkin Venäjälle! Ruplan kurssi on täällä hetkellä suomalaisten kannalta edullinen!

Viipuriin kannattaa lähteä vaikkapa ostamaan aito Viipurin rinkeli!

Viipurinrinkeli on, ei vain leipurien, mutta myös koko Viipurin symboli.

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/245875...

Sen kun reput selkään ja matkalle, uusiin seikkailuihin!

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/2...

Kiitos Marketta, kommentista! :)

Tämän blogin suosituimmat