Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Vaalit Neuvostoliitossa

 • <center>Stalin vaaliuurnalla. – Arvaa kuka voittaa?</center>
  Stalin vaaliuurnalla. – Arvaa kuka voittaa?
 • <center>Vaalikampanja</center>
  Vaalikampanja
 • <center>Kaikki äänestämään!</center>
  Kaikki äänestämään!
 • <center>Vaalibuffetti</center>
  Vaalibuffetti
 • <center>Kaikki äänestämään! – Maa kukoistamaan!</center>
  Kaikki äänestämään! – Maa kukoistamaan!
 • <center>Äänestyspaikka</center>
  Äänestyspaikka
 • <center>Äänestä! Tule kanssamme juhlimaan!</center>
  Äänestä! Tule kanssamme juhlimaan!
 • <center>Kaikki äänestämään!</center>
  Kaikki äänestämään!
 • <center>Äänestyslippujen jako</center>
  Äänestyslippujen jako
 • <center>Kansalaisvelvollisuus täytetty</center>
  Kansalaisvelvollisuus täytetty
 • <center>Minä Äänestän Kommunistien ja Koko kansan yhteisliittoa!</center>
  Minä Äänestän Kommunistien ja Koko kansan yhteisliittoa!
 • <center>Ehdokas tapaa äänestäjiä</center>
  Ehdokas tapaa äänestäjiä
 • <center>Äänten laskenta</center>
  Äänten laskenta
 • <center>Muista vaalipäivä</center>
  Muista vaalipäivä
 • <center>Synnyinmaa Neuvostoliitto</center>
  Synnyinmaa Neuvostoliitto
 • <center>Muistutamme vaalipäivästä ja kutsumme Äänestämään</center>
  Muistutamme vaalipäivästä ja kutsumme Äänestämään
 • <center>Muista vaalipäivä</center>
  Muista vaalipäivä
 • <center>Luettelo äänioikeutetuista</center>
  Luettelo äänioikeutetuista

Siis, kuka olen ja mistä tulen? Jos ei olisi menneisyyttä, niin olisinko olemassa? Usein tuon esille täälläkin Uuden Suomen keskustelupalstalla muistelmia entisestä kotimaastani Neuvostoliitosta. En kuitenkaan riipu menneisyydessä, mutta muistoja ei voi unohtaa ja ne pulpahtavat mieleeni jostain ihan pienistä seikoista tai suurimmista asioista, niin kuin nyt presidentti vaaleista niin Suomessa kuin Venäjälläkin.

Tarkoitukseni ei ole ryhtyä syvällisimmin analysoimaan sitä vaalikampanjaa Neuvostoliitossa tai Nyky-Venäjällä, haluan vain tuoda hieman esille henkilökohtaisia kokemuksia ja muistelmia, jotka ovat säilyneet vaaleista ja vaalipäivästä, koska olin aktiivinen kansalainen ja osallistuin myös vaalikampanjaan aktivoimaan ihmisiä äänestämään. Olivat vaalit mitkä tahansa : kylä- kaupunki- tai korkeaan neuvostoon tai presidenttivaalit.

Propaganda ja agitaatio alkoivat jo kauan ennen vaaleja ja oli järjestetty hyvin. Julisteet ja ehdokkaitten tai ehdokkaan kuvalliset esitteet olivat kaikkialla niin kuin tänä päivänäkin.

Agitaattori.

Tärkeä rooli oli annettu kansalle ruohon juuren tasolla. Agitaattorin vapaaehtoistehtäviin (общественное поручение) oli aktivoitu iso määrä kansalaisia: opettajia, korkeakoulun opiskelijoita, tietenkin kommunistisen puolueen nuorisojärjestön jäseniä (комсомольцы) jne.

Muistan miten toimimme siinä: me kuljimme talosta taloon, ovesta ovelle muistuttamassa vaaleista, jakamassa jotain esitteitä ja kertomassa ehdokkaasta kuinka hyvä ja luotettava hän on! Aktiivisena kansalaisena pidin silloin sitä kunniatehtävänä.

Nykypäivänä propaganda ja agitaatio on siirtynyt nettiin ja yksi esimerkki Venäjältä tässä:

Ehdokkaita valitsemassa Kuzbas'issa

Kutsu Vaaleihin.

Jokainen äänioikeutettu sai kauniissa kuoressa olevan kutsun vaaleihin.

Vaalipäivä

oli todella iso juhla maassa. Vaalit järjestettiin usein kouluissa tai muissa sopivissa paikoissa, jossa sitten äänestäjiä odotti musiikki joka kaikui myös kauas ympäri aluetta, paljon punalippuja ilmapallojakin ja tietenkin se kohokohta - bufetti, jossa oli runsaasti kaikenlaista herkkuja niin aikuisille kuin lapsillekin, joita muuten kaupasta ei saanut. Muistan, että aina oli mustaa kaviaariakin, jota kauppojen hyllyllä kansa ei nähnyt. Äänestys paikalle saapuivatkin koko perhe lapsineen, koska oli järjestetty vielä ilmaisia esiintymisiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Isänmaalisia lauluja kaikui koko päivä iltaan asti.

Äänestäminen

meni sujuvasti siinä ja ei kellekään ja minullekaan tullut mieleeni kyseenalaistaa koko prosessia tai tehdä jotain vilpillistä äänestyskopissa. Propagandalla ja sanoisinko nyt jälkikäteen, että joukkopsykologialla oli saatu ihmiset uskomaan, että tehtävämme oli tärkeä, vaikkakin ymmärsimme, että emme "äänestä" ketään, koska ne henkilöt olivat valinneet jo etukäteen kommunistisen puolueen komiteat ... me vain hyväksyttiin valitut ja sillä tavalla olimme tukemassa järjestelmää.

Мой Адрес Не Дом И Не Улица, Мой Адрес Советский Союз

Мой адрес - Советский Союз

  Колеса диктует вагонные
  Где срочно увидеться нам.
  Мои номера телефонные
  Разбросаны по городам.

        Заводится сердце, сердце волнуется,
        Почтовый пакуется груз.
        Мой адрес не дом и не улица –
        Мой адрес - Советский Союз.

  Вы точки-тире телеграфные
  Ищите на стройках меня.
  Сегодня не личное-главное
  А сводки рабочего дня.

        Я там где ребята толковые,
        Я там, где плакаты "Вперед!"
        Где песни рабочие, новые
        Страна трудовая поет.

        Заводится сердце, сердце волнуется,
        Почтовый пакуется груз.
        Мой адрес не дом и не улица –
        Мой адрес - Советский Союз.

Hermannin Sosialistiset Nuoret - Osoitteeni on Neuvostomaa

  Vaalimaa taakse jäi, ystäväin
  Kyselin sulta mä näin:
  Mitähän meillä on eesäpäin?
  Sä vastasit laulaen:

        Siellä sydän elää, tekee työtä ja rakastaa
        Parempaa maailmaa

        Kuka oot, mistä tuut, minnen menet sä?
        Osoitteeni on Neuvostomaa.
        Ei tarvita tarkkoja karttoja
        Moi adres Sovjetskij Sojuz.

  Jekaterinan ja Iljitsin
  Kohta sä tuut tuntemaan
  Lämmin on katse Dimitrin
  Se katse on Neuvostomaan

        Siellä sydän elää, tekee työtä ja rakastaa
        Parempaa maailmaa

        Kuka oot, mistä tuut, minnen menet sä?
        Osoitteeni on Neuvostomaa.
        Ei tarvita tarkkoja karttoja
        Moi adres Sovjetskij Sojuz.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Osittain tuntuu, että sinulla on jopa "kaipausta" Neuvostoliittoon kaikkine sen epäkohtineen. Kenties nuoruusmuistojen vuoksi ja sen isänmaan rakkauden vuoksi, jota kaikille siellä opetettiin. Sama lienee vielä voimakkaampi tunne monille venäläisille tänään. He muistavat "suuruuden päiviä" kun katsovat vanhoja karttoja, muistelevat voittamatonta jääkiekkojoukkuetta, kuvittelevat, että maailmalla heitä silloin arvostettiin.

Toki muistat kaiken realistisesti, kuten tuo vaalisirkuksenkin kuvaaminen osoittaa. Mutta tunne-elämä on aina jokaisen oma, kaikesta huolimatta. Inkeriläisillä tuskin sama tunne on yhtä voimakas kuin venäläisillä ja voi olla, että kiistät tämän sanomani, mutta jollain tasolla se ilmenee joka tapauksessa.

Suomessakin ihmiset muisteleva vanhoja hyviä aikoja. Siis niitä aikoja, jolloin ei ollut vesijohtoa eikö juoksevaa vettä, mutta oli poliota ja torakoita, puulämmitystä, jopa nälkäpäiviä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ei ole "kaipausta" vaan muistoja on jäänyt! Ja paremmat muistot ovat päällä, onneksi! Lapsuudesta muistan sodan, pommitukset, evakuoinnit ja tosi nälänkin muistan. Muistan kuin sodan jälkeen koulussa pojat heittelivät kiviä ja huusivat "fasistit"! Opettajat voimakkaasti kielsivät sen! Kaiken sen yli olimme päässeet!

En sanoisi, että tunsin kovaa isänmaallisuutta, mutta minut oli koulutettu vahvasti uskomaan siihen, että "tämä maa, jossa asun, on paras maa kaikille siinä asuville ihmisille, riippumatta ihon väristä ym.,". Sitten itsekin opetin samaa nuoremmalle sukupolvelle.Kuitenkin suomalaisuudestani loppujen lopuksi olin aina sisimmässäni ylpeä..! Ja haaveilin päästä joskus käymään Suomessa!

En voi moittia kaikkea mitä oli Nl:ssa! Sain korkean pedagogisen koulutuksen ja aina löytyi hyvä työpaikka yliopiston opettajaksi asti..! Loppujen lopuksi minua jopa julkisesti kunnioitettiin tehtävässäni!

Kiitos kommentista!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos, Viola! Sinun blogiasi ovat aina mukavia luettavia ja usein kiinnostavia tällaiselle itänaapuristamme kiinnostuneelle. Mitä neuvostovaaleihin tulee, niin vanhat neuvostoanekdootit (советский анекдот) ovat aina olleet mainiota huumoria:

Kysymys: "Koska järjestettiin ensimmäiset neuvostojärjestelmän mukaiset vaalit?"

Vastaus: "Silloin kun Jumala loi Eevan Aatamin kylkiluista ja sanoi: valitse itsellesi vaimo"

P.S. Mitä Venäjän nykyisiin vaaleihin tulee, niin esimerkiksi Karjalan Tasavallan päämiehen syksyiset vaalit saivat vain 29%:n osallistumisen. Äänestysprosentti oli niin huono, ettei eri alueiden samanaikaiset kansanäänestykset epäonnistuivat, koska niihin vaaditaan vähintään 50% äänioikeutetuista (lähde: Karjalan Sanomat 20.9.2017). Porukka on ilmeisen väsynyt eikä enää usko vaikuttamismahdollisuuteen. Saa nähdä miten käy presidenttivaaleissa, nyt kun Aleksei Navalnyi kehottaa boikottoimaan..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Neuvostoanekdootteja vaaleistakin on tosi paljon! Nuorena en keneltäkään kuullut. Se oli vielä Stalinin aikakautta, mutta myöhemmin kyllä, mutta sittenkin piti olla "luotettavassa" porukassa.
Nl-n vaaleissa tuskin uskoimme vaikuttamismahdollisuuteen, mutta kaikki mentiin tottelevasti äänestämään. Nyt onneksi ajat ovat muuttuneet! Karjalan Tasavallassa kävikin niin!? Vaikea sanoa, mutta tuskin täysin boikotti Venäjällä onnistuu! Tuntuu siltä, ettei sielläkään köyhempi kansan osa paljon usko vaikuttamismahdollisuuteen.
p.s.
Kyllä Jumala loi Eevan, mutta Aatamin tahdosta! Näin päivän piristykseksi linkitän blogini "Jumala loi naisen miehen tahdosta":

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/14997...

Kiitos kommentista ja mukavaa päivänjatkoa!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Viola kirjoitti: "Vaikea sanoa, mutta tuskin täysin boikotti Venäjällä onnistuu! Tuntuu siltä, ettei sielläkään köyhempi kansan osa paljon usko vaikuttamismahdollisuuteen".

Saas nähdä; yritys on ainakin kova. Nostan hattuani Aleksei Navalnyin sitkeydelle ja rohkeudelle. Katsopa vaikka hänen tämän päivän videobloginsa (tiukkaa puhetta):

https://www.youtube.com/watch?v=JrELLq_f8bM

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #5

No, Violan pitäisi varovaisemmin arvioida asioita koskien Venäjän presidentinvaaleja! Kiitos linkistä! Tutustuin nyt tarkemmin Aleksei Navalnyin kanavaan..! Vahva kaveri ja, niin kuin sanot, on ainakin hänellä yritys kova! On saanut taaksensa yli 145 000 kannattajaa ja se on paljon! No, saas nähdä, miten käy! Ainakin rohkea veto!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Mieki ruukaan höpistä Tornionlaaksosta, josta olen syntyhjään ja 30v sitte tullu sieltä Tornionjoen saaresta, mutten silti sinne haluais takasin, tuli miehleen tuosta muistelusta, sitä tullee vaan tosiaan miehleen kaikkea.

Kiitos ihanista juutuupeistaki, kuuntelin!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kyllä se menneisyys aika usein pyörii ajatuksissa, mutta ei sinne takaisin kaipuuta ole! Sanotaan, ettei kannata jäädä menneisyyden vangiksi. Se on vain muisto, joka on vähitellen jäämässä sinne jonnekin.., sumuiseen hämärään menneisyyteen..!
Kiitos, Hilkka, kommentista!

Kuunnellaanpa päivän päätteeksi kaunista musiikkia:

https://www.youtube.com/watch?v=lm8KBjN5KvQ

Бесподобная мелодия! В тумане. Music Sergey Chekalin. "In the fog". Music for the soul. 아름다운 러시아 음악

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hilkka, oletko Marjosaaren flikkoja? Aapo-kaverini (Nivan Aarno), mainio Lapin mies, on sieltä. Olen usein käynyt saunomassa ja uimassa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Aiko kiva kuulla ja siis Marjosaari taitaa olla Kaulirantaa, molen alempaa, Oravaisensaaresta, kuuluu nykyään Tornioon, mutta sammaa kieltä taijjama puhua, ulkopuolinen ei pientä vivahe-eroa ees huomais.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #11

Kiva myös omasta puolesta! Kutsunpa teidän molemmat näyttelyyn, jossa tunnettujen taiteilijoiden maisemia. Mukavaa viikonvaihdetta! :)

https://www.youtube.com/watch?v=Vik6dabxhX0
ПЕЙЗАЖИ.КАРТИНЫ ИЗВЕСТНЫХ ХУДОЖНИКОВ

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, blogin suosittelijoille ja lukijoille, niin myös Fb:ssa tykkääjille ja linkin jakajille!

Kuunnellaanpa Tamara Lundin venäjäksi esittämä laulu "Rakastan Elämää!"

Olkaa hyvä! Пожалуйста!

https://www.youtube.com/watch?v=hfcgGhBbF7I
Tamara Lund - Rakastan sinua, elämä (venäjäksi) (1963)

Я люблю тебя, жизнь, Что само по себе и не ново, Я люблю тебя, жизнь, Я люблю тебя снова и снова. Вот уж окна зажглись, Я шагаю с работы устало, Я люблю тебя, жизнь, И хочу, чтобы лучше ты стала...

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Jotenkin on surullista, että tuollainen kansallismielisyys on tätä nykyä kuin paha sana. Meidän tulisi olla niin ylikansallisia. Totuus on kuitenkin, olipa huono tai hyvä isänmaa tai synnyin perä, jotain pysyvää siitä jää ikiajoiksi mielen sopukkaan.

Onko väärin joskus nostaa lippua korkealle?

Olemmehan me suomalaiset rohkaistuneet viimevuonna Suomi 100 nimissä monin tavoin ylistimme isänmaatamme se tuntui hyvältä.

Kiitos Viola mielenkiintoinen blogi taas.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos, Elle Marketta!

Näin lauantai-illan ratoksi, tässä olisi "Miljoona ruusua!" korealaisittain, niin korean kielellä kuin korealaisilla soittimillakin esitettynä:

https://www.youtube.com/watch?v=jbArkrFZHwg
Корейские девушки исполняют "Миллион алых роз"

Oikein hyvää kevään odottelua! :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et varmaan ollut vielä muuttanut Suomeen, kun Suomen hittilistojen kärjessä pyöri pitkään Vera Teleniuksen "Miljoona Ruusua" 80-luvulla.

https://www.youtube.com/watch?v=y_WQdgnEtmA

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #15

En ollut silloin vielä muuttanut Suomeen. Olin suomalaisena diktatuurimaassa ja haaveilin päästä joskus käymään Suomessa!
Niinä vuosina kun Vera Telenius lauloi "Miljoona ruusua" Suomessa, se oli hitti myös Nl:ssa.
Kurkistin wikipediaan, josta sain tietoa, että "senioritähti"(julkaisi ensimmäisen levynsä vasta yli 60-vuotiaana), Vera Telenius oli itse tehnyt lauluun suomenkieliset sanat. Varmasti hallitsi venäjänkielen!
Kiitos, oli mielenkiintoista tutustua suomalaiseen legendaariseen laulajaan!

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos Viola. Ihanat, viehättävät miljoona ruusua korealaisittain.
Otan ne syntymäpäiväruusuina. Ensiviikolla en vanhene, vaan aikuistun, kuten Mirjami tuolla blogissaan totesi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #16

Kiva juttu! Osuinpa synttäreillesi! Emmehän milloinkaan vanhene, me vain aina aikuistumme syntymästä asti! Oikeassa on Mirjami!

Jos tykkäät, niin kauniit haitarin soittajat voisivat ilahduttaa synttäripäivänäsi tunnetulla venäläisellä melodialla, hieman melankolisella. Romanssi "Дорогой длинною"/ "Pitkää tietä" venäläisellä "Troikalla"...Mukavat tulevat synttärit Sinulle, Elle Marketta! :))

https://www.youtube.com/watch?v=ZP5lWeGpdj8
Самые красивые аккордеонистки России-дуэт"ЛюбАня"ДОРОГОЙ ДЛИННОЮ [accordion,harmonica,баян]

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #19

OLE HYVÄ!

Elle Marketalle ja kaikille muille, sivulle piipahtaneille, oikein hyvää pian alkavaa uutta viikkoa! Netistä tarjolla kaunista musiikkia kuunneltavaksi ja talvimaisemia katseltavaksi :)

Olkaa hyvä! Пожалуйста!

https://www.youtube.com/watch?v=P_eSucf2Fyo
Зимняя Сказка! Очень красивая музыка!

Tämän blogin suosituimmat