Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Suomi on hylättyjen kylien maa

  • Suomi on hylättyjen kylien maa
  • Suomi on hylättyjen kylien maa
  • Suomi on hylättyjen kylien maa
  • Suomi on hylättyjen kylien maa
  • Suomi on hylättyjen kylien maa
  • Suomi on hylättyjen kylien maa
  • Suomi on hylättyjen kylien maa
  • Suomi on hylättyjen kylien maa
  • Suomi on hylättyjen kylien maa
  • Suomi on hylättyjen kylien maa

Suomessa on jäljellä enää vajaat viisituhatta kylää eli tuhat vähemmän kuin vuonna 1990.

Muutto isompiin kasvukeskuksiin

Helsingin Sanomien mukaan kylien katoaminen johtuu erityisesti väestön keskittymisestä. Muuttotappioseuduilla kyliä katoaa, kun väestö ikääntyy ja muuttaa suurempiin asutuskeskuksiin. Moni maaseudun maisema on muuttunut eläväisestä seudusta kulissiksi, jonka taloista yhä harvempi on asuttu. Esimerkistä käy Pohjois-Savon Rautavaara, jonka väestö on vähentynyt yli 40 prosenttia sitten 1990-luvun alun eli enemmän kuin missään muussa kunnassa.

Suhteellisesti eniten väkeä menettäneellä Rautavaaralla väestö on romahtanut vuoden 1990 jälkeen 2'977 asukkaasta 1'723 asukkaaseen.

Rautavaaran asutus kertoo siitä, kuinka harvaan asuttu maa Suomi todellisuudessa on. Kun koko maa jaetaan kartalla ruutuihin, joiden jokainen sivu on kilometrin mittainen, yli kaksi kolmasosaa ruuduista jää autioiksi.

Rasimäen kylässä koko elämänsä asunut Matti Pursiainen ajaa traktorilla kyläilemään ystäviensä luona Kuva: Rasimäen kylässä koko elämänsä asunut Matti Pursiainen ajaa traktorilla kyläilemään ystäviensä luona.

Näin siis suloisessa Suomessamme!

Onko tämä luonnollinen prosessi, joka liittyy kaupungistumiseen ja suurien kaupunkien taajamien muodostumiseen vai ovatko kylät lopettaneet olemassaolonsa 1990-luvun talouskriisin takia?

Se on selvä, että väestön väheneminen tuo mukanaan monia pulmia. Koulujen, kauppojen sekä muiden palvelujen ylläpito vaikeutuu, ja esimerkiksi kunnallistekniikan hoitaminen taajamissa tulee aiempaa kalliimmaksi asukasta kohden.

Muuta Kaupunkiin

No ei se taida olla niin vakava juttu! Jätetään maaseutu ja eletään onnellisena kaikki kaupungeissa! ja syödään sitä Sirkkaleipää vai oliko se sitten Sirkka makkara. Emme kuitenkaan nälkään kuole. Emmehän?


Nälkämaan laulu - Polyteknikkojen kuoro

Lohdutus

Ainakin se lohduttaa, että Venäjällä ovat asiat paljon huonommin kylien katoamisen suhteen.

Siellä on virallisten ilmoituksen mukaan viimeisten 20 vuoden aikana hävinnyt noin 23'000 asutusta, joista noin 20'000 on maaseutualueita.


Мертвые города России(Медвежка)

Mutta kuitenkin:
Emme naura toisen hädälle!
Чужой беде не смейся голубок!


Osmo's Cosmos – Karjalaisten laulu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Minä se hylkäsin yli kolmekymmentä vuotta sitten kaupungin (Helsinki) ja muutin haja-asutusalueelle ja en ole edes ainut pakolainen Helsingistä, meitä on tällä seudulla haja-asutusalueella Helsingistä muuttaneita perheitä puolen kymmentä, ainakin.
Täällä asuminen sujuu mutta vaatii aivan uutta orientoitumista. Julkista liikennettä ei ole, lähimpään asutuskeskukseen (kaupatkin) n 7km, auton vaihdoin kaasuautoon (pienemmät polttoainekustannukset) kun 15km päässä on kaasuntankkausasema ja sielläkin kaasun kilohinta halvempi kuin pääkaupunkiseudulla..... Monia muitakin, monen mielestä haitallisia asioita mutta kolikolla on kääntöpuolensakkin. Luonto (ei puisto) alkaa kotinurkalta, kalavesiä riittää, sieni/marjamaastot kävelymatkan päässä, ei valosaastetta, valoisuus on valoisuutta ja pimeänä aikana sitten on oikeasti pimeää; sopii minulle.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Jee ja asiasta viientheen, sullakos on kaasuauto, minusta son järkevä ja hienoa homma, en käsitä, miksei sitä kiitellä enämpää ja aatella, mistä se kaasuki tehhään, luontoäiti kiittää ja tullee halvemmaksi. Mieki laittasin, jossei ois nuot lapinreissut niin välttämättömiäkö mitä net mulle on.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ehkä noita kaasuautoja alkaa olla enemmän liikenteessä. Pihallamme käy terveyslaitoksen auto, jonka kyljessä oleva tarra kertoo, että auto käy kaasulla!

Kiitos, Hilkka, kun piipahdit sivulleni ja suosittelit blogia! Mukavaa päivänjatkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kalle Pohjola.

Hyvin sanottu:"...pakolainen Helsingistä"! Näköjään Luonto on kutsunut teidät takaisin luoksensa. Sieltähän se ihminen on lähtöisin, mutta nyt on kääntänyt luonnolle selkäänsä!
Ei voi ketään syyttää, mutta iäkkäät ihmiset eivät pysty yksin pitämään maaseutua pystyssä, jos nuoremmat sukupolvet muuttavat kaupunkeihin, mutta tämä muuttoilmiö jatkuu yhä!
Ja ei vain Suomessa!

Kiitos kommentista ja blogin suosittelusta!

p.s. Kevättä kohti tässä jo mennään ja varmasti hienoa on nähdä ja seurata keskellä luontoa, joka päivä ja joka hetki, miten se alkaa kääntyä valoa kohti ja herää!
Se tuo Elämäniloa!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kaasuhan tehdään pelkästä yhteiskuntajätteestä. Nuo biodielselin ym etanolit tehdään hyödyntämättä jäljelle jäävää ns jätettä.
Biokaasun valmistus vain kierrättää CO2-päästöjä mutta muukin jäämä tulee maanparannusaineeksi.
En muuten kaasuautohankintaani perustellut niinkään ilmastollisista vaan taloudellisista seikoista johtuen.
Vetää se suun mairealle kun kahden viikon tankkaus maksaa vain 12-15€ ja sillä ajaa 350 km.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oikein Kalle, euro on paras konsultti. Oulussa kaasua saa aiakin kaatopaikan tankkausasemalla ja näyttää opastaululla hinnan erotuksen muihin polttoaineisiin samalla.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Biokaasu on 100% uusiutuva polttoaine, jonka päästöt ovat lähes nolla! Hienoa!
Hyvä tutustua tähän tavallisen tallaajankin!

Pieni mainos:
https://www.youtube.com/watch?v=Po6JHVP8bdM
Ruskon Biokaasu

Kiitos blogin suosittelusta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Violan hyvä blogisarja jatkuu, mutta tämä kommentti on jo menossa politiikan puolelle, kun joudun sanomaan että syynä on kaupungistuminen jota nytkin Vartiaisen ja Mykkäsen ulostulot mediassa ruokkivat lisää.

Hyvä että mainitsein Venäjän, siellä on selkeästi näkyvissä mihin kaupungistuminen johtaa. Vanhukset asuttavat kyliä, jotka muuten olisivat kuolleet jo aikaa sitten. Nuoriso käy siellä vain kesäisin.

Olen jo reilut kymmenen vuotta sanonut miten tulisi toimi, jos aiotaan välttyä samalta kohtalolta Suomessa. Eli tulisi valita paikat maaseudulla, jokta säilytetään ja joihin panostetaan. Loput kylät annetaan sitten hiipua. Annetaan niiden kuolla, koska ne kiuolevat tässä kehityksessä kuitenkin. Koko Suomea emme pysty asuttuna pitämään.

Emme koska väestömme on paljon pienempi kuin kilpailioilla, tarvitsemme suurkaupunkeja ja silloin osa pienistä kylistä autioituu väkisin, mutta jos pelataan kortit oikein voimme säilyttää niistä osan. Se vaatii tai olisi vaatinut jo toimenpiteitä.

Rautavaaralla olen käynyt muutamia kertoja vuosikymmen sitten, se oli silloin jo hyvin ahdistava paikka monelle nuorelle, mutta rautavaaralaiset yrittivät tosissaan pitää henkeä yllä. Se ei riitä, että kylät alkavat lämmetä sisäänpäin, pitää olla muutakin kuin kyläläisten tahto.

Raaka peli ja valitaan mitä pystytään säilyttämään ja loput annetaan muuttoliikkeen hoitaa. Hallituksen aktiivi malli tyhjentää kyliä, mutta hallituksella ei ole ainoatakaan hanketta säilyttää kyliä, vaikka puhuvat kauniisti koko Suomen asuttuna pitämisestä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari Alsio kirjoittaa: [...mutta tämä kommentti on jo menossa politiikan puolelle, kun joudun sanomaan että syynä on kaupungistuminen jota nytkin Vartiaisen ja Mykkäsen ulostulot mediassa ruokkivat lisää.],

- en minä anakaan kiellä blogissani puhumaan politiikasta! Oikeassa olet kun sanot, että "syynä on kaupungistuminen"!

Poliitikkojen pitäisi kuunnella joskus rivikansalaisten mielipidettä asiaan!

Eli, "..tulisi valita paikat maaseudulla, jotka säilytetään ja joihin panostetaan.
Hallituksen aktiivi malli tyhjentää kyliä, mutta hallituksella ei ole ainoatakaan hanketta säilyttää kyliä, vaikka puhuvat kauniisti koko Suomen asuttuna pitämisestä."
- Hyvin sanottu!

Pitäisi pikaisesti ryhtyä toimiin, ettei todellakan tapahtuisi niin kuin Venäjällä!

Videossa, jonka linkitän, on hylättyjä kaupunkityyppisiä taajamia eri puolelta laajaa Venäjää. Todennäköisesti näihin kaupunkityyppisiin taajamiin aikoinaan muuttivat kadonneiden kylien asukkaat!

- Murmanskin ja Arkhagelin alueella, Karjalan, Chukotkan ja Pohjoisen Ossetian tasavaltojen alueella. Chukin autonomisen alueella, Primoryen laaja alue, Komin tasavalta, Chitan alue, Irkutskin alue, Chukchi autonominen alue, Komin tasavalta.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=q...

Toisi järkyttävää!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Järkyttäviä tapauksia tosiaan.

No se politiikka kyllä minulta luonnistuu. Periaatteessa teen sitä Puheenvuoron puolella. Tämä avaus on kyllä vapaavuorokamaa, mutta kyllä kai pieni politikointi täälläkin suodaan avaajan suostumuksella.

Venäjä on tosi hyvä esimerkki maaseudun autioittamisesta. Suomi tulee perässä kovaa vauhtia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #10

Olen kyllä huomannut Ari Alsion blogeja Puheenvuorossa! Olet vahva poliitikko! Tämä aihe olisi voinut olla Puheenvuoro puolella, mutta se olisi minulta vaatinut enemmän työtä, joten halusin kevyemmän version!

Tämäkin päivä on päättymässä ja pian astumme seuraavaan vuorokauteen! Hyvää yötä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

- Tämä aihe olisi voinut olla Puheenvuoro puolella, mutta se olisi minulta vaatinut enemmän työtä, joten halusin kevyemmän version!

Ajattelen aivan samoin. Kiva avaus oli tämä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #12

Kiitos, Ari!

Jatkaisin vielä. Tällaista autioitumisilmiöitä on ei vain Venäjällä, vaan myös ympäri maailmaa, mutta monista erilaisista syistä. Esimerkiksi luonnonmullistukset, ta­lou­den ra­ken­ne­muu­tokset, itse ihmisen aiheuttamat onnettomuudet, jotka myös tapahtuvat ilman sotia ja pommituksia! Ihmiset jättävät vapaaehtoisesti kyliä ja kokonaisia kaupunkeja!
Onneksi Suomessa vasta "oireillaan" autioitumiseen suhteen!

https://www.youtube.com/watch?v=2k61jhA6hTc
Kruunuvuori

Mutta mitä Maailmalta näkyy?

Linkitän blogiini: "Aavekaupungit". Jos kiinnostaa?

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/19...

Tämän blogin suosituimmat