Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Onko Uudenvuoden juhla ihmiskunnan vanhin juhla?

 • Onko Uudenvuoden juhla ihmiskunnan vanhin juhla?
 • Onko Uudenvuoden juhla ihmiskunnan vanhin juhla?
 • Onko Uudenvuoden juhla ihmiskunnan vanhin juhla?
 • Onko Uudenvuoden juhla ihmiskunnan vanhin juhla?
 • Onko Uudenvuoden juhla ihmiskunnan vanhin juhla?
 • Onko Uudenvuoden juhla ihmiskunnan vanhin juhla?
 • Onko Uudenvuoden juhla ihmiskunnan vanhin juhla?

Äsken otettiin juhlallisesti vastaan uutta vuotta 2018!

Tiedämme jo kokemuksesta miten Uusi vuosi vietetään tai paremmin sanottuna otetaan juhlallisesti vastaan joulukuun 31. ja tammikuun 1. päivän välisenä yönä. Mutta uudenvuoden vastaanotto ei ole ollut aina tänä samana päivänä! Eikä nytkään kaikissa maissa. Eri maissa vuoden vaihdetta vietetään eri tavoin ja eri aikaan.

  Uusivuosi on juhla, jolla juhlistetaan vuoden vaihtumista, kun vanhan vuoden viimeinen päivä (uudenvuodenaatto) vaihtuu uuden vuoden ensimmäiseksi päiväksi (uudenvuodenpäivä).

Hieman historian syvyyksiin

Muinainen Egypti

Muinaisen Egyptin Asukkaat juhlivat uuden vuoden alkua syyskuun lopussa. Silloin, kun Niili-joki tulvii. Silloin he laittoivat veneeseen Amon-jumalan vaimon ja hänen poikansa patsaat ja laittoivat veneen Niili-jokeen kelluman ja egyptiläiset juhlivat tanssimalla ja laulamalla...

Rooman ja Babylonian asukkaat

Muinaisten Rooman ja Babylonian asukkaat juhlivat uutta vuotta maaliskuun alussa. Juhlapäivänä kuningas lähti muutamaksi päiväksi kaupungista pois ja ihmiset saivat juhlia ja pitää hauskaa miten itse halusivat. Juhlassa ihmiset antoivat lahjoja omaisille ja sukulaisille sekä myös virkamiehille.

Mutta kun kuningas saapui takaisin kaupunkiin, niin asukkaat alkoivat taas tehdä ahkerasti työtä! Joten joka vuosi ihmiset aloittivat elämän niin kuin puhtaalta pöydältä.

Antiikin Kreikka

Antiikin Kreikassa uusi vuosi pidettiin *kesäpäivänseisauksen" aikaan (Kesäkuun 22). Juhlinta omistettiin viinin jumalalle Dionysokselle.

Antiikin Armenia ja Intia

Antiikin Armeniassa sekä Intiassa, uusi vuosi alkoi 1. maaliskuuta kevätpäiväntasauksen päivänä. Ensimmäisenä kevätpäivänä he esittivät uudenvuoden toivomuksia ripustaen nauhoilla puun oksille omia koristeita.

Suomalainen Uusivuosi

Perinteisesti suomalaiset viettivät uutta vuotta kekrinä.

HELSINKI FIREWORK SHOW 2018 Finland
Uudenvuoden ilotulitus 2018 Helsinki
Happy New Year!

Uutenavuotena katsottiin tulevan vuoden enteitä. Aattoiltana saatettiin saunan jälkeen heittää vasta saunan katolle. Vastan asennosta ennustettiin sitten tulevaa. Heiniä saatettiin heittää kattoon. Mitä enemmän olkia jäi katto-orsille, sitä parempaa onnea sen uskottiin tietävän tulevalle vuodelle. Myös säätä ennustettiin uutenavuotena.

Mikä on kekri?

Sana kekri tarkoitti kansankielessä viimeiseksi jäämistä tai jonkin päättymistä, ja kekri merkitsi myös vuoden vaihtumista maatalousyhteisössä. Sana esiintyy eräissä murteissa myös muodoissa "köyri" tai "keyri".

  Mikael Agricolan mukaan Kekri olisi alkujaan ollut jumalolennon nimi. Hänen vuonna 1551 julkaisemassaan luettelossa suomalaisista jumalista sanottiin, että Kekri olisi lisännyt karjan kasvua eli hedelmällisyyttä:

Kekri on perinteinen suomalainen syysjuhla, jonka juuret ovat eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Kekrin aika alkaa Mikkelinpäivästä ja jatkuu Pyhäinmiesten päivään (29. syyskuuta – lauantai, joka ajoittuu välille 31. lokakuuta – 6. marraskuuta.

Nykyisessä ajassa tämä syys – marraskuun aika on sadonkorjuun juhla! Juhlittiinko siten muinaisessa Suomessa vuodenvaihdetta syksyllä?

Pientä juhlaa kutsutaan usein kekkereiksi. Kuulemma sillä on yhteys sanaan "kekri".

Venäjän uusivuosi

Venäjän Uuden vuoden historiasta tiedämme, että vuoteen 1492 asti vuosi alkoi 1. maaliskuuta ja vuodesta 1492 alkaen 1. syyskuuta. Vuonna 1699 Pietari I antoi määräyksen juhlia uutta vuotta eurooppalaisen kalenterin mukaan 1. tammikuuta.

Tämä video kertoo Venäjän uudenvuoden juhlan historiasta.
Tekstitetty.

Historioitsijat kertovat, että 1.1.1700 Pietari I henkilökohtaisesti käynnisti uuden vuoden juhlan Moskovan Punaisella torilla ampumalla ensimmäisen raketin taivaalle. Liekö tästä alkanut ilotulitusten historia?

Vuonna 1918 bolsevikkien asetuksella alkoi uusi ajanlasku. Tällöin Uusi vuosi siirtyi samaan päivään kuin Uusi vuosi Euroopassa, joten Venäjällä vanha uuden vuoden päivä jäi sitten päivälle 13. tammikuuta.

  Venäjällä vietetään myös Vanhaa Uutta vuotta.

Katselemme lopuksi kauniita talvimaisemia ja kuunnellaan M. Tariverdievin musiikkia

Зимняя сказка под музыку М. Таривердиева

   Paljon Onnea ja Menestystä kaikille vuonna 2018!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ilotulituksesta muuten.Ilotulitteiden ampuminen taivaaseen on peräisin Kiinasta, ja sen alkuperäinen tarkoitus on pahojen henkien karkottaminen...Nyt ei kukaan sitä ajattelee vaan iloitsemme!
Tinan valaminenkin ennustuskeinona oli tunnettu jo muinaisessa Roomassa.

Köyhinä vuosina kun tinaa ei ollut, niin käytimme mutruun rutistettuja sanomalehtiä ja poltettiin vesiastian päällä, kun sormen päitä alkoi polttaa, niin heitettiin veden kellumaan.Tosi jännitti mitä siitä muodostuu?
Sehän tehtiin leikkimielisesti, mutta joskus jonkun mieltä se pahoitti, mutta toisen mieltä ilahdutti...
Kun tinan valaminen nyt on kielletty, niin vaihtaisimmeko tinan valaminen paperin polttamiseen? Heh.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Kiitos rakas Viola ja hyvvää ja onnellista uutta vuotta ja iso syänmerkki ja kunnioitukseni näistä niin perusteellisista kirjotuksistasti!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei, HilkkaPien! Kiva kun piipahdit lukemaan!
Vielä parempaa ja onnellisempaa alkanutta 2018 vuotta Sinulle!
p.s.
Kun kirjoitan nyt "hilkkapien", niin näen sinut siellä lapsuuskotisi nurmikolla, josta lähdit Maailmalle! Kiva kun elämämme polut toivat meidät yhteen näin virtuaalisesti! Ilahdutat aina hymylläsi!

Kiitos kommentista ja iso syänmerkki täältäkin päin!

http://www.nachalka.com/photo/d/70406-4/talya.jpg

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä en ole valanut tinaa kymmeniin vuosiin, enkä myöskään polttanut paperia siinä tarkoituksessa. Jatkan siis nykyiseen malliin ja piupaut annan tinan valamiselle tai rakettien lähettämiselle.

En silti kiellä tai estä muita niin tekemästä. Hyvää kuluvaa vuotta Viola ja Suomen kansa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Minä en muista kuinka monta vuotta siitä on? Nuorena opiskeluaikoina uudenvuoden aattona kaikenlaista taianomaista kokeilimme ennustuskenona...Siitä on jäänyt muistiin tuo paperin poltto. Elämä oli edessä ja teki mieli kurkistaa sinne tulevaisuuteen! :)

Oikein hyvää alkanutta vuotta 2018 Arille ja tietenkin koko Suomen kansalle!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Normaalisti suomalainen on niin tinassa uudenvuoden aattona, että ei ole muistikuvaa mitä tinoja on tullut valettua ja mitä valoja on tullut tinattua;)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #7

Onko ruotsalainen oikeassa? No, eihän! Se on ystävän vitsi! :)

https://www.youtube.com/watch?v=teEh7tl3_Hs
Ruotsalainen matkii suomalaista juoppoa

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ihan näin henk.koht. jättäisin näkisin mielelläni ilotulitustarvikkeita vain ja ainoastaan ammattilaisten vastuullisissa käsissä eikä koskaan yksityisten. Mistä muuten on helpointa saada ruutia ym. eli pomminvärkkäysaineita? Älkää kertoko wanna-be-terroristeille ennen kuin laki on tältä osin ajan tasalla. Muinaiset kiinalaiset eivät tarkoittaneet pahaa ja aika on nyt toinen isiskonnien levittäytyessä lymydiasporaansa odottelemaan...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Veikko Savolainen kirjoittaa: [..jättäisin näkisin mielelläni ilotulitustarvikkeita vain ja ainoastaan ammattilaisten vastuullisissa käsissä eikä koskaan yksityisten.],
- Se olisi ehkä parasta. Räjähteitähän ne ovat!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Blogin otsikossa on kysymys, johon ei kukaan viitsinyt etsiä tietoa, joten sukelsin itse nettiin. Sieltähän löytyy mitä vaan!

Nykyajan tutkijoitten mukaan uusi vuosi on yksi vanhimmista ihmiskunnan tunnetuista juhlista.
Uudenvuoden juhlaa alkoivat pitää ensimmäisinä sumerilaiset, noin 500 eaa.

Lähde: http://datki.net/istoriya-novogo-goda/

Ei ihme!
Kuten tiedämme, Sumeri oli varhainen sivilisaatio noin 4000–2000 eaa.Sumeri oli varhaisimpia korkeakulttuurin keskuksia ja kaupungistuneita alueita
Sumerilaiset keksivät muun muassa kirjoitustaidon ensimmäisinä maailmassa jne.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...

https://hs.mediadelivery.fi/img/some/lifestyle/e2a...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuinka vanha maapallo oli, silloin kun Jeesus syntyi? Jana Jeesuksesta historiaan päin on paljon paljon pidempi kuin jana hänen syntymästään tähän päivään. Jos uutta vuotta on juhlittu ennen ajanlaskumme alkua, se on ollut juhla eri pituiselle vuodelle ja onko se ollut nimeltään vuosi? Ovat juhlineet vaikkapa uutta satokauden vaihtumista jne...

Mitä merkitystä juhlan perinteellä on vuosissa, eli miksi joku perinne on jo tabu sen perinteen vuoksi? Siinähän juhlitaan vuoden vaihtumista ja juhlinnan teema on ainoastaan vuoden mittainen, vaikka tapa juhlia tätä vuoden vaihtumista olisikin vaikka iätön.

Ei juhannustakaan juhlita sen takia, että sillä on pitkä perinne, vaan siksi, että on keskikesä ja yötön yö. Vappua juhlitaan työn juhlana, ei sen takia, että sillä on pitkät perinteet. Pääsiäinen on kinkkisempi juttu, koska siinä on juhlan aiheena pitkä pakanallinen perinne ja kristuksen ristiinnaulinta. Saapuihan Jeesus aasilla juhliin joista tulivat hänen toistaiseksi viimeiset maan päällä.

Juhlat ovat mukavia, mutta vaihtelevat eri maissa aika rajustikin. Jo naapurimaassamme Venäjällä on aivan eri kansalliset juhla-ajat kuin meillä Suomessa. Tuo mainitsemani juhannuskin on siellä tuiki tuntematon, se vain on sellainen päivä jolloin suomalaiset menevät joukolla hukuttautumaan.

Euroopassa juhlitaan toukokuun 9. päivä Eurooppaa, kun taas Venäjällä juhlitaan voittoa natseista jne...

Onhan se kivaa nippelitietoa kaikki, mutta juhlan motiivi pitää mielestäni olla fokuksessa, ei sen iättömyys, siksi en kaivellut mitään tietoa siitä, koska olen myös tottunut siihen, että Viola on aina etsinyt blogiinsa kaikki tiedot jo valmiiksi.

Nykyisin on Suomessa muotia kaikenlaiset teemaviikot ja päivät, Niitä on jos jonkinlaisia, tuskin niitä noin paljoa tarvitaan, kun ne eivät oikeasti nouse tavallisesta arjesta ylös, vaikka niitä teeman "keksijät" yrittävät kuinka rummuttaa meidän alitajuntaamme. Liika on liikaa.

Tolkku se pitää olla tervan juojallakin. Hyvää tulevaisuutta Viola, olkoon onni myötäsukainen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari Alsio kirjoittaa: [...siksi en kaivellut mitään tietoa siitä, koska olen myös tottunut siihen, että Viola on aina etsinyt blogiinsa kaikki tiedot jo valmiiksi.],

- Kiitos kehumisesta! :)
Ehkä minussa istuu pieni tutkija, joka ei saanut entisessä elämässä tilaisuutta toteuttaa omaa innostusta tutkijana.

Minusta se tuntuu kivalta etsiä tuntemattomasta aiheestakin jotain historian syvyksistä...Ehkä minun aivotoiminta tarvitsee sitä! Lukia taas voi valita lukea tai jättää lukematta!
Kiitos kun luit! Kommenttisi sisäältä tosi paljon mielenkiintoisia aiheita, joten voin vaikkapa ryhtyä jotain tutkimaankin.:)

Se on totta, että "liika on liikaa" asiasa kuin asiassa, niin myös blogkirjoituksissa!

Hyvää Loppiaista! Olkoon onni myötäsukainen myös Arille!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille, blogin suotittelijoille ja Fb:ssä tykkääjille ja linkin jakajille!

Hyvää Loppiaista! Loppiainen on todennäköisesti joulua vanhempi kristillinen juhla. Sitäkin vietetään eri maassa eri tavalla, mutta kuitenkin taitaa olla sääntö kastautuminen vedessä.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=t...

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvää loppiaista ja hyvää yötä;))

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos!
Спокойной ночи! Бай,бай,бай!;)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=n...
Колыбельная песенка Бай бай бай люлю колыбельные мелодии для малышей

Tämän blogin suosituimmat