Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Puut Puhuvat Keskenään

 • Puut Puhuvat Keskenään
 • Puut Puhuvat Keskenään
 • Puut Puhuvat Keskenään
 • Puut Puhuvat Keskenään
 • Puut Puhuvat Keskenään
 • Puut Puhuvat Keskenään
 • Puut Puhuvat Keskenään
 • Puut Puhuvat Keskenään
 • Puut Puhuvat Keskenään
 • Puut Puhuvat Keskenään
 • Puut Puhuvat Keskenään

Puut puhuvat keskenään. Onko se huuhaata vai totta?

Osuin kirjastossa Peter Wohllebenin kirjaan "Puiden salattu elämä. Kasvimaailman kuninkaiden tunteista ja viestinnästä". Gummerus 2016, suom. Pirkko Roinila. 257 s.

Sukelsin tietenkin kirjan sivuille, mutta kerron ensin mitä takakannessa sanotaan?

  Puut kommunikoivat keskenään, ne hoitavat jälkikasvuaan, puuvanhuksiaan ja jopa kaatuneita tovereitaan. Puilla on omaa sosiaalinen verkostonsa, Wood Wide Web, jonka avulla ne varoittavat toisiaan vaarasta.

  "Puiden salatussa elämässä" Peter Wohlleben kertoo kansantajuisesti ja lähestyvästi uusimmista tieteellisistä löydöistä, jotka ovat suoraan vaikuttaneet hänen omaan tapaansa tehdä metsänhoitajan työtä.

  Kirjasta huokuu metsässä aikaansa viettävän miehen rakkaus luontoa, metsiä ja puita kohtaan."

Suomennos sisältää kirjailijan meitä suomalaisia varten kirjoittaman esipuheen sekä kirjailija Anni Kytömäen alkusanat.

Suomalaisten Juuret Ovat Metsässä

Kirjailija Wohlleben viesti meille suomalaisille on:

  Olen kovin iloinen, että kirjani ilmestyy myös Suomen kielellä ja Suomen kansalle, jonka juuret ovat metsässä! – kasvaahan 65 prosentilla Suomen pinta-alasta metsää... maan kulttuuri on kiinteästi sidoksissa puihin, olipa sitten kysymys marjastuksesta, sienestyksestä tai saunomisesta...

Metsän Rauha – Finnish Northern Forest

Anni Kytömäki Kertoo:

  Tässä kirjassa Peter Wohlleben kertoo esimerkkejä, joista tärkein lienee yhteyttäminen. Neliökilometri metsää vapauttaa kesäpäivän aikana happea 10'000 kilogrammaa. Määrä riittää 10'000 ihmiselle päiväksi... Puita ja muita vihreäkasveja tarvitaan paljon ja kautta maan piirin, sillä 7-miljardisen ihmiskunnan lisäksi planeetallamme riittää muitakin hengittäjiä, vuoden ympäri.

  Puiden salattu elämä on kertomus puista ja metsästä... Puut ovat luut, joitten ympärille metsä muodostuu. Ne ovat kookkaita ja vaiteliaita statisteja, KULISSI, jonka edessä marjastetaan, sienestetään, syödään eväitä ja tarkkaillaan lintuja. Puut ovat tuttuja ja turvallisia , jotkut mieltävän ne ehkä vähän tylsiksikin..."

Me kurkistamme nyt sinne kulissien taakse Wohlleben kirjan mukaan.Itse sisällysotsikot jo kiinnittävät huomiota. Esimerkiksi Puiden kieli.Puiden sosiaalinen elämä. Ystävyyssuhteet ja jopa Rakkauselämä... jne.

Puiden Ystävyyssuhteet

Puiden välillä on ystävyyssuhteita. Miten Wohlleben tuli tähän päätelmään?

Kirjoituksen mukaan hän törmäsi kerran "eriskummallisiin sammalen peittämiin kiviin". Kun hän kävi sitten tutkimaan, niin se sammalmuodostelma ei ollutkaan kivi vaan vanhaa puuta. Se puunkappale oli tiukasti kiinni maassa eikä sitä saanut kohotettua senttiäkään.

  Olin yllättynyt puunkappaleen kovuudesta, sillä pyökkipuu alkaa kostealla alustalla lahota muutamassa vuodessa... Edessäni oli valtavan ikivanhan kannon pahkuraiset jäännökset... Ainoa mahdollisuus oli, ettei puukappale ollutkaan kuollut... Jäljelle jäänyt osa muodostui kannon vanhoista, puoliksi hajonneista reunoista. Sisäosa oli aikoja sitten lahonnut kokonaan humukseksi mikä osoitti selvästi sen, että runko oli kaadettu 400 – 500 vuotta sitten."

Miten se puukappale säilyi satoja vuosia sammalen alla?

Wohllebenin mielestä se osa kantoa sai tukea naapuripuilta juurten välityksellä. Puiden välinen sidos kun on vain löyhä sienirihmojen ylläpitämä yhteys, jossa rihmasto ympäröi juurten kärkiä ja auttaa niitä ravinteiden hankinnassa... Selväksi kävi..., että ympäröivät pyökit "pumppasivat vanhukselle sokeriliuosta pitääkseen sen hengissä."

Tutkijat Todistavat

Puiden välinen juuriyhteys on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

  Tutkijat Harz-vuoristossa saivat selville, että toisiinsa punoutuneet juuret kuuluvat suurempaan järjestelmään, joka yhdistää useimpia saman lajin ja puuryhmän yksilöitä. Ravinteiden vaihto ja naapurien auttaminen hädässä näyttävät olevan pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

  Massimo Maffei Torinon yliopistosta totea Max Planck Forschung -julkaisussa 3/2007 (s. 65), että kaikki kasvit ja siten myös puut pystyvät mainiosti tekemään eron oman ja vieraan lajin juurten, jopa omien ja lähitoveri juurten välillä.

Puut käyttäytyvät sosiaalisesti ja jakavat ravintoa lajitoveriensa kanssa, koska yhdessä kaikki sujuu paremmin niin kuin ihmisyhteisössä. Puutoverien avuliaisuuden ratkaise pikemminkin yhteenkuuluvuuden aste, jollei peräti kiintymys.

Hienoa! Näinhän meidän ihmistenkin pitäisi toimia! Mutta emme aina toimi niin. Autammeko vanhuksia niin kuin pitäisi. Entä se yhteenkuuluvuus? Sehän pätkii yhteiskunnassa niin kuin myös avuliaisuus. Pitäisikö ottaa esimerkkiä metsän Puista?

Se ekosysteemi on viisaampi kuin luulemme ja siksi se pysyy pystyssä. Ainakin niin kauan kun ihminen antaa sille arvoa!

Puiden Kieli

Puuthan eivät tuota ääntä. Jos myrskyssä tai tuulessa kuuluukin oksien narinaa ja lehtien huminaa, niin siihen puu itse ei vaikuta.

Miten sitten? Millä tavoin puut viestittävät jotain toisilleen? Siis viestittävät! Niillä on kuitenkin toinen tapa herättää huomiota: hajuaineet!...

  Hajuaineiden rooli viestinnässä ei ole outoa ihmisillekään... Ihmisen hien sisältävät feromonit vaikuttavat tutkijoiden mukaan jopa ratkaisevasti partnerin valintaan... Ihmiset näyttävät siis viestivän keskenään salaperäisen hajukielen välityksellä...

Puun eri osat eivät suinkaan toimi toisistaan riippumatta. Jos esimerkiksi juuret ovat vaikeuksissa, tieto leviää koko puuhun ja voi johtaa siihen, että lehdet alkavat erittää hajuaineita...

Tämä ilmiö tunnetaan Afrikan savanneilla. Siellä kasvaa kierreakasioita joita kirahvit käyttävät ravinnokseen. Vain muutaman minuutin jälkeen häiriön alkamisesta ne alkavat erittää myrkkyaineita lehtiinsä päästäkseen eroon näistä pitkäaikaisista vihollisistaan, kirahveista.

Kirjoittajan mukaan sama ilmiö tunnetaan myös Euroopan metsissä. Jos esimerkiksi toukka iskee hampaansa puuhun alkaa puremakohdan kudoksessa tapahtua muutoksia ja siitä lähtee sähköisiä!! signaaleja jotka muistuttavat ihmisruumissa kulkevia impulsseja loukkaantumistilanteessa ja vasta-aine alkaa varastoitumaan lehtiin, aika hidasti kuitenkin, ja pilaa tuholaisten ruokahalun.

  Metsien poikki kulkevasta verkostosta onkin tutkijapiireissä alettu käyttää nimitystä WOOD WIDE WEB. Viestin sisältöä ja välitystapaa on kuitenkin tähän mennessä ehditty tutkia vain nimeksi.

Kuulumisia vaihtavat keskenään metsän eliöyhteisössä muutkin kuin puut. Myös pensaat ja ruoho, mahdollisesti kaikki metsän kasvilajit ovat mukana tässä keskinäisessä kommunikaatiossa.

Puut Sittenkin Päästävät Ääniä

Kasvit vaihtavat viestejä myös ääniaaltojen välityksellä..

Länsi-Australian yliopistossa työskentelevä Monica Gagliano kuunteli maaperää bristolilaisten ja firenzeläisten kollegoidensa kanssa.

  Puiden tutkiminen on laboratorio-oloissa hankalaa, niinpä tutkimusryhmä käytti paremmin kokeisiin soveltuvia viljakasvien taimia. Kuinka ollakaan mittauslaitteet rekisteröivät kasvien juurissa hiljaista naksahtelua 220 hertsin taajuudella. Aina kun kasvit (muutkin taimet) saivat kuullakseen 220 hertsin taajuutta, juurten kärjet kääntyivät äänen tulosuuntaan.

Reaktio merkitsee sitä, että ruohokasvi havaitsee, tai miksemme yhtä hyvin sanoisi, "kuulee" tämän taajuuden.

 • Vaihtavatko kasvit siis viestejä ääniaaltojen välityksellä?
 • Ilmiö on tutkimuksen arvoinen!
 • Alan tutkimus on vielä lapsenkengissä.

Luonnon Järjestys

Näin siis viestinnästä puiden kohdalla meille kertovat paljon meitä viisaammat tutkijat ja asiantuntijat. Annamme heille aikaa tutkia syvällisemmin meitä ympäröivää ekosysteemiä. Näilläkin tiedoilla, joita saamme tästäkin kirjasta tuntuu siltä, että koko luonnossa on parempi järjestys kuin meidän ihmisten järjestelmässä, mutta ihminen onkin pahin paholainen niin metsän puille kuin kaikille pienemmille kasveille. Ja mikä pahinta, näillä kasveilla ei ole mitään puolustuskeinoa älyllistä Ihmistä (Homo sapiens) vastaan.

Olen lukenut vain pienen pätkän kirjasta, mutta tuntuu niin mielenkiintoiselta, että kiirehdin tänne blogiin saman tien suosittelemaan kirjaa niille, jotka tykkäävät luonnosta ja ovat kiinnostuneet eri tutkijoitten tuloksista ja kirjan "Puiden salattu elämä" kirjoittajan metsähoitajan Peter Wohllebenin omista kokemuksista ja havainnoista.

Nyt sopikin erinomaisesti lukea luonnossa ja kuunnella sen ääniä. Jospa sattuisimme kuulemaan puiden hiljaista naksahtelua joka ei välttämättä johdukaan tuulesta!

"Puiden salattu elämä" on ollut kirjasensaatio kirjoittajan kotimassa Saksassa. Sitä myytiin vuodessa lähes puoli miljoonaa kappaletta. Ainakin minä jatkan Wohllebenin kirjan lukemista! Siinä on lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista tietoa metsän puista. Tästä kertovat otsikot

 • "Puiden etiketti",
 • "Veden kuljetuksen mysteeri",
 • "Olemassaolon taistelua"
 • jne.

Metsän maagisesta voimasta kirjoitin minäkin blogin kerran, joten ehkä se sopii luettavaksi juuri tässä yhteydessä.

Nauttikaamme nyt yhteydestä kesäiseen luontoon!

Maailman Salaperäisimmät Puut – Самые Загадочные Деревья

Oikein hyvää Juhannusta ja kesänjatkoa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minulle on aina ollut selvää, että puut juttelevat, juttelenhan minäkin niille;)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Minäkin kävin aamukävelyllä ja juttelin pihapuilleni ja kauniille nurmikolle, joka oli tosi vihreä ja pirteän näköinen eilisen ukkosilman ja rankkasateen jälkeen! Minä jopa laulelin puille!, vaikka suomalaisessa laulussa sanotaan, että "...En minä laula kallioille enkä metsän puille..."

https://www.youtube.com/watch?v=MLvTWLrc6Q0
Tapio Rautavaara: Niin minä neitonen sinulle laulan +Lyrics

Suosittelen laulamaan myös metsän Puille! Vaikkapa Uralin pihlajasta. Muistan minäkin sen Uralin pihlajan kun siellä kerran olla sain...

https://www.youtube.com/watch?v=pPlqhO-Di6o
Tapio Rautavaara - Uralin pihlaja

Kiitos kommentista ja oikein hyvää alkanutta päivää! :)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kirja on täynnä kyseenalaisia METAFORIA.

Esimerkki:
"Yksi ainoa sieni pystyy vuosisatojen kuluessa levittäytymään monen neliökilometrin alueelle ja verkostoimaan kokonaisia metsiä. Se välittää rihmojensa avulla viestejä puulta toiselle ja auttaa niitä vaihtamaan tuoreimmat uutiset..."

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olen lukenut sen paikan kirjassa s.29, jossa kirjailija viittaa lähteeseen nro 4 :

https://gluskspilze.eom/fag ,jossa lienee sienitutkijan sivu tai joku dokumentti?

Lainaus sivulta:
– Sienirihmastot toimivat internetin valokuitukaapelin tavoin. Ohuet rihmat tunkeutuvat maahan ja muodostavat uskomattoman tiheitä kudelmia. Yhdessä teelusikallisessa metsämaata on useita kilometrejä sienirihmastoa.."

Vaikea väittää jotain vastaan, vaikka se tuntuukin uskomattomalta!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Metaforat ovat vain kielikuvia vailla todellisuutta. Rankkaa maallikoita huijaavaa bisnestä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #5

Maallikoita on helppo huijata "kielikuvilla vailla todellisuutta". Mutta jos tutkijat tuovat esille tutkimustuloksina tällaista tietoa julki, niin huijaavat sitten korkeatasoisimpiakin valtion virkamiehiä, jotka rahoittavat niitten tutkimuksia. Tietenkin voihan olla riippumaton yksityinen tutkija, joka omasta pussista maksaa ja julkaisee mitä halua.

Aristoteleen mukaan metaforat antavat kirjalliselle ja suulliselle esitykselle selkeyttä, miellyttävyyttä ja erikoisuutta. Onnistunut metafora:
(1) ei ole liian kaukaa haettu, jolloin se olisi epäselvä.

Tämän tyyppisiä metaforeja, josta maaliko ei ymmärrä mitään, tulee vastaan meille virkakoneiston kautta ihan arkielämässäkin. Ei ihme jos tutkijat joitten kieli on muutenkin vaikeasti ymmärrettävää, suojautuvat todellisuudesta metaforeilla.

Virkamiehet itse joskus ei ymmärrä edes omia kirjoituksia.
Linkitetyssä youtubessa Sveitsin valtiovarainministeri Hans-Rudolf Merz repesi täysin nauruun kun yritti esittää uutta lakia maan parlamentissa, koska kieli oli liian kimuranttia :

https://www.youtube.com/watch?v=Ps6e_toM26I
Hans-Rudolf Merz's laughing attack (subtitled)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #6

Tutkimus ei ole metaforien suoltamista kaupallisesti laskelmoiden. Ensimmäinen tietämämäni vastaava höpökirja oli Peter Tompkinsin Kasvien salainen elämä vuodelta 1975:

http://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1021397

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #7

Kiitos kun tännekin toit tämän "antikvaari.fi" linkin! Ja kiitos kommenteistasi. Ne antoivat uutta tietoa asiaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vaikka tässä kirjassa on paljon tuttuakin, mutta se tuo uutta ajattelua siihen tutun ja tunnettuun luonnon ilmiöön ja herättää mielenkiintoa ei vain metsän puita kohtaan mutta yleensäkin kaikkea meitä ympäröivää luontoa kohtaan.

Niin kuin kirjan "Puiden salattu elämä" takakannessa sanotaan: "Tämän kirjan luettuasi et näe metsää enää samanlaisena". Tämä on minun kohdallani totta!

Joten suosittelen edelleenkin tätä kirjaa luettavaksi ja erityisesti luonnon salaisuuksista kiinnostuneille!

Paljon kiitoksia keskusteluun osallistuneille, linkin jakajille ja lukijoille!

Oikein mukavaa Juhannusta kesäiltavalssin tahdissa!

https://www.youtube.com/watch?v=Jp7kVOe8keA

OSKAR MERIKANTO ~ Kesäilta ~ Summer Night

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Voin yhtyä tuohon kun jäteään pois nuo jatkuvasti toistuvat höpömetaforat.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Yritinkin jättää ne vastaan tulleet "höpömetaforat" pois! :)

Katsellaanpa nyt vielä Suomen luontoa lintuperspektiivistä kantelen säestyksellä :

https://www.youtube.com/watch?v=c4UKxMr8RRA

Kiitos kommentista ja hyvää Juhannusta!

Tämän blogin suosituimmat