Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Koivu- ja Mahlafestivaali

 • <center>Koivu – Kaiken alku ja juuri</center>
  Koivu – Kaiken alku ja juuri
 • <center>Mahlan keruuta</center>
  Mahlan keruuta
 • <center>Mahlasiirappia Koivusiirappia</center>
  Mahlasiirappia Koivusiirappia
 • <center>Mahla-Festivaali</center>
  Mahla-Festivaali
 • <center>Koivutervan valmistusta perinteisin menetelmin</center>
  Koivutervan valmistusta perinteisin menetelmin
 • <center>Koivutervan valmistusta perinteisin menetelmin</center>
  Koivutervan valmistusta perinteisin menetelmin
 • <center>Koivutervan valmistusta perinteisin menetelmin</center>
  Koivutervan valmistusta perinteisin menetelmin
 • <center>Perinteistä purukumia koivutervasta</center>
  Perinteistä purukumia koivutervasta
 • <center>Mahla-Festivaali</center>
  Mahla-Festivaali
 • <center>Mahlan keruuta</center>
  Mahlan keruuta
 • <center>Mahlan keruuta</center>
  Mahlan keruuta
 • <center>Mahlan keruuta</center>
  Mahlan keruuta
 • <center>Mahlan keruuta</center>
  Mahlan keruuta
 • <center>Koivusiirapin keittoa</center>
  Koivusiirapin keittoa
 • <center>Mahla-Festivaali</center>
  Mahla-Festivaali
 • <center>Metsällä On Maaginen Voima</center>
  Metsällä On Maaginen Voima
 • <center>Mahla-Festivaali</center>
  Mahla-Festivaali
 • <center>Mahla-Festivaali</center>
  Mahla-Festivaali
 • <center>Mahla-Festivaali</center>
  Mahla-Festivaali
 • <center>Veneen tilkitseminen koivutervalla</center>
  Veneen tilkitseminen koivutervalla
 • <center>Koivu-tervaa käytettiin liimana</center>
  Koivu-tervaa käytettiin liimana
 • <center>Mahla-Festivaali</center>
  Mahla-Festivaali
 • <center>Mahla-Festivaali</center>
  Mahla-Festivaali
 • <center>Mahla-Festivaali</center>
  Mahla-Festivaali

Koivu Ja Mahlafestivaali

Vanhan kansanuskomuksen mukaan koivusta löytyy parantava voima kaikenlaisiin vaivoihin. Uskomme vielä tänäkin päivänä siihen, että koivun vastan käyttäminen saunassa tekee meille hyvää!

Kansanparantajat

Kansanparantajat ovat käyttäneet jo ammoisista ajoista alkaen kaikkia koivun osia niin avautumattomia silmuja, hiirenkorvalla olevia lehtiä, pakurisientä kuin myös tököttiä, jota valmistetaan yleensä tuohesta hiilettämällä eli kuivatislaamalla valmistettua tervaa. Tutkijoitten mukaan tököttiä, eli koivuntuohitervaa tai purupihkaa, käytettiin kivikaudella esimerkiksi kivityökalujen kiinnittämiseen puisiin varsiin ja veneiden paikkaamiseen.

Joten koivulla, niin kuin koko metsällä on maaginen voima jonka ihmiset ovat huomanneet ja käyttäneet sitä parantaakseen omia vaivojaan. Olen kirjoittanut siitä blogin "Metsässä on maaginen voima", mutta nyt keskittyisimme ihanaan valkoiseen kaunottareen koivuun ja sen tuottamaan mahlaan!

Koivu Ja Koivunmahla

  Mahla on lehtipuiden johtosolukoissa kasvukauden alussa virtaavaa maitiaisnestettä. Tärkeimpiä mahlan tuottajapuita ovat sokerivaahtera ja koivu. Koivumahlan keruuaika alkaa huhtikuussa, jolloin se virtaa koivun juurista oksiin ennen lehtisilmujen puhkeamista.

  Mahla koostuu enimmäkseen vedestä, sen kuiva-ainepitoisuus on noin 1 prosentti. Tuo prosenttiosuus koostuu enimmäkseen sokereista, minkä lisäksi mahla sisältää happoja, erityisesti hedelmähappoja, sekä hiven- ja valkuaisaineita ja entsyymejä. Mahlan sisältämiä hivenaineita ovat muun muassa kalium, kalsium, magnesium ja mangaani.Wikipedia

Koivunmahlan Keruu Ja Käyttö

Juuri nyt on mahlankeruun kausi. Se kestää noin pari viikkoa. Mahlan juoksuttaminen tapahtuu yleensä joko ripustamalla pullo katkaistun oksan kärkeen tai poraamalla runkoon reikä, josta neste juoksutetaan astiaan muoviletkun avulla. Pienistä (läpimitaltaan n. 15 cm) koivuista voi parhaimpaan aikaan juoksuttaa noin 5 litraa mahlaa vuorokaudessa.

Koivinmahla Kiinnosta Tutkijoita.

Medical Daily -lehti ylistää koivunmahlan terveysvaikutuksia.

Tutkitusti todistettuja terveysvaikutuksia on ainakin ksylitolilla. Se lisää hammasterveyttä. Mutta mahlalla uskotaan olevan myös nestettä poistava vaikutus, joka voi auttaa poistamaan elimistöstä haitallisia aineita kuten esimerkiksi virtsahappoa.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan koivunmahlassa olevilla saponiini-yhdisteillä sanotaan olevan kolesterolia alentavia vaikutuksia.

Puolalainen Tutkimus

Vuonna 2012 julkaistun puolalaistutkimuksen mukaan Pohjois- ja Itä-Euroopassa lisäravintona käytetty koivunmahla edisti myös maksan ja munuaisten terveyttä.

NYR Natural News'in mukaan siitä voi olla apua muun muassa ekseeman ja aknen hoidossa. Koivunmahla voi sopia myös ihonhoitoon.

Suomi On Maailman Suurin Mahlantuottaja

Suomessa mahlan keruu ei kuulunut jokamiehen oikeuksiin 17.1.2013 asti, mutta mahlankeruussa ja sen tuotannossa Suomi on kuuluisa maailmalla.

Maailman suurin mahlantuottaja on Pohjois-Karjalassa, jossa valutetaan mahlaa satoja tuhansia litroja joka vuosi.

  Tällä hetkellä sitä käytetään esimerkiksi Keski-Euroopassa kehon puhdistukseen kuona-aineista, eli englanniksi detoxificationiin, kertoo Susanna Maaranen Pohjois-Karjalassa, Tohmajärvellä toimivasta Nordic Koivu Oy:stä.

Suomen Mahlamarkkinat Ulkomailla

Mahlamarkkinat ovat muualla kuin Suomessa Nordic Koivun asiakkaat ovat kuitenkin pääasiassa ulkomailla. 99 % tuotteista myydään muualla kuin Suomessa.

Ilmeisesti muualla uskotaan enemmän luonnontuotteisiin, niitä arvostetaan ja niistä ollaan myös valmiita maksamaan, kertoo Maaranen.

Mahlan Käyttö Venäjällä

Koivumahlan keruulla ja käytöllä on Venäjällä pitkä perinne. Koivumahlalle on omistettu useita lauluja. Yksi niistä on Aleksandr Orehov'in "Join koivunmahlaa keväisessä metsässä".


Я в весеннем лесу поёт Александр Орехов

Venäläisten tutkijoitten mukaan se sisältää myös B6 ja B12 vitamiineja. Koivu mehu sisältää 0,5-2% sokeria, ja sitä käytetään itsenäisesti ja eri juomien valmistuksessa.

Venäjällä koivumahlasta valmistetaan siirappia, kotikaljaa (квас), viiniä jo vuonna 1936 ja joittenkin lähteiden mukaan koivunmahlasta on tehty kuohuviiniä.

Neuvostoliitossa oli aloitettu koivumahlan tuotanto ja sitä käytettiin laajasti juomana. Sitä sai jopa ympäri vuoden ostaa kolmen litran lasitölkissä, mutta avattuna se ei kauan kestänyt, joten ruokakaupoissa sitä myytiin laseittain paikalla nautittavaksi, niin kuin esimerkiksi tomaatti- tai omenamehua.

Koivunmahla-Festivaali

Koivunmahla-Festivaali Syntyi Leningradin alueella...

Venäjällä koivunmahlantuotanto on parhaiten kehittynyt erityisesti Leningradin alueella, jossa alettiin pitää "Koivunmahlan Festivaaleja" jossa myydään kaikenlaista koivumahlan tuotteita ja voi vaikkapa seurata miten mahlasta valmistetaan siirappia. Mahlafestivaaliin osallistuvat laulu- ja tanssiryhmät, niin lasten kuin aikuisten.

Vuonna 2016 festivaali järjestettiin kahdessa paikassa - Seuloskoissa (Всеволожск) Leningradin alueella ja Pereslavlissa (Пересла́вль-Зале́сский) Jaroslavin alueella, joka keräsi yli 1'000 osallistujaa. Kuvia näette blogin karusellissa.

Koivumahlasta (Берёзовый сок) on erittäin suosittu venäjänkielinen laulu "Берёзовый сок" / "Koivun mahla" Sitä esittävät lukuisat laulajat, mutta esitän teille valkovenäläisen lauluyhtyeen Pesnjary / Песняры laulaman kappaleen vuodelta 1972. Yhtye oli hyvin suosittu omana aikanaan, vieläkin muistan sen:


Берёзовый сок - ВИА Песняры - 1972 With lyrics

Milloin Suomessa

Milloin Suomessa järjestetään ensimmäiset mahlafestivaalit? Olemmehan maailman johtava tuottaja!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Näillä kulmilla kevät ei mitenkään pääse vauhtiin! Ei varmaan koivukaan ole vielä herännyt tuottamaan mahlaa? Tänäänkin vielä tuli lumihiutaleita taivaalta! Ihme ja kumma!? :(

Asiantuntijat tietävät siihen syyn. Jäämeren purkaukset!

"Kylmä kevät ei lupaa intiaanikesää - purkaus jäämereltä voi pilata juhannuksenkin." Kirjoittaa Iltalehti.
-Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan nyt pääsiäisviikonlopulle osuneet huhtikuun puolivälin päivät olivat tänä vuonna kylmimpiä yli 30 vuoteen koko Suomessa. Lämpötilat ovat olleet koko maassa noin viisi astetta keskiarvoa kylmempiä. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela toteaa, että viime päivät ovat olleet harvinaisen kylmiä koko maassa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704192200104859...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Iltalehden otsikointi on peestä, eli "intiaanikesä" on syksyllä jos on tullakseen.
Sehän tarkoittaa lämmintä jaksoa jo viilentyneessä syksykesässä.

Pakurissa on tiivistetyssä muodossa koivun kaikki ainesosat ja mahlassa ne ovat aika väljässä vedessä. Mahla onkin kuin laimeata pakuriteetä;)

Tohmajärvelle voisi tosiaan järjestää mahlafestarit ja avaajana tietysti ikinuori KatriHelena.

https://www.youtube.com/watch?v=rVNpoU1lvQg

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kylmä kevät ei lupaa intiaanikesää - purkaus jäämereltä voi pilata juhannuksenkin."

Eihän tuossa Iltalehden toteamuksessa sinänsä mitään virheellistä ole sen paremmin lämpötilalupauksen kuin intiaanikesän määritelmänkään osalta.

Toteamus on vain muutoin turhanpäiväinen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kauniisti sanottuna juuri noin;)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari Alsio kirjoitti: [Pakurissa on tiivistetyssä muodossa koivun kaikki ainesosat],
- niin varmasti! Isoisäni kuivattuna jauhoi sen ja perhe sai pakuriaamukahvit!

Tohmajärvelle mahlafestareille odotamme sitten kutsua! Katri Helena sopii erinomaisesti festarin avaajaksi ja Ari Alsio joukkoineen tietenkin järjestäjäksi! :))

Kiitos kommentista ja lämpimämpää alkanutta viikkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Entä ne tuohivirsut! Koivuntuohta myös käytetään virsujen punomiseen.Kuka liene keksinyt sellaiset jalkineet?

Tuohivirsut ovat kevyet ja lämpimät jalkineet enkä muista että ne olisivat hiertäneet kantapäitä! Ensimmäiselle luokalle asteli pieni tyttö ylpeänä uudet tuohivirsut jalassaan! Tuo tyttö olin minä! :))

Jos olisin jäänyt Udmurttiaan, niin ehkä laulaisin nyt udmurttialaisten Buranovskin Babushkojen kanssa.Huom!Heilläkin on jalassa tuohivirsut!

https://www.youtube.com/watch?v=Zsa5yE5g9M0
Евровидение 2012. Финал. Бурановские бабушки - Праздник

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minun mummo punoi vielä virsuja ja kesseleitä, mutta eipä taida monikaan mummo tänään sitä enää taitaa. Katsovat mielummin vain googlettamalla nopeasti miten ennen oli ja jatkavat matkaansa tulevaisuuteen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mikä on kesseli? Jalkine vai joku kontti?

Ehkä Suomesta vielä löytyisi joku mummo tai vaari tai jopa nuori yrittäjä, joka osaisi punoa virsuja. Sinne Tohmajärven mahlafestarille ehdotankin sellaista pajaa, jossa näkisimme miten niitä virsuja ja kesseleitä punotaan.Ja samalla voisi vaikkapa ostaa sopiva pari virsuja! :))

Mummot ja vaarit nykyään tasapuolisesti googlaavat nuorison kanssa ja elävät virtuaalimaailmassa, mutta lippu tulevaisuuteen on kuitenkin jokaisella jo taskussa.., koska tulevaisuudestakin voi saada tietoa netistä.

Venäjänkielinen lasten laulu интернет/internet:

https://www.youtube.com/watch?v=WsTGNogpiqY
песня про интернет

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Muistan isoisälläni tämän näköisen kontin:

http://nhpko.ru/public/storage/images/5406ebb0ed86...

Kontin kantajalle sopisivat samaan tyyppiset saappaat :

https://ptzgovorit.ru/sites/default/files/wp-conte...

Sen kun punomaan! :))

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, blogin suosittelijoille,tykkääjille ja linkin jakajille kuin myös lukijoille!

Pian se aurinko ja kevättuuli lämmittää maapaloa ja kukat "..Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu..." ilahduttavat meitä pitkän ja kylmän kevään jälkeen!

Kuunnellaanpa Tapio Rautavaaran keväthuumausta.

Olkaa hyvä! Пожалуйста!

https://www.youtube.com/watch?v=ezO1T_uKzQk
Tapio Rautavaara - Anttilan keväthuumaus

Tämän blogin suosituimmat