Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Saunan Historia Savusaunan Hämärässä

 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä
 • Saunan Historia Savusaunan Hämärässä

Historia

Saunan juuret ovat kaukana historiassa ja savusaunan hämärässä.

Historioitsijoiden mukaan vanhin kuvaus pohjoisesta saunasta on peräisin Venäjältä ja se sijoittuu 900-luvun Kiovaan, jossa sikäläinen ruhtinatar Pyhä Olga surmautti naapuriheimon lähettiläät ”kylpypirttiin” kostoksi Kiovan entisen ruhtinaan, miehensä Igorin kuolemasta.

Myös kiovalainen historioitsija Nestor kuvasi Novgorodin pohjoispuolisen alueen kylpyriittejä vuonna 1113. Kronikassa kuvataan kuumissa pirteissä kylpemistä saunojien vastoessa itseään puunlehvillä.

Varhainen Sauna

Olisi helppo mieltää sauna suomalaiseksi keksinnöksi, mutta näin ei kuitenkaan ole.

Kukaan ei tiedä, missä saunan syntysanat lausuttiin, mutta ilmiö tunnetaan muodossa taikka toisessa kaikilta mantereilta. Useimmat alkuasukaskansat ovat tunteneet höyry- tai hikoilukylvyt, joiden tarkoitus oli parantaa kylpijä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Toiminnassa oli usein shamanistinen sävy ja uskonnolliset rituaalit olivat yleisiä.

Varhaisimmat suomalaiset saunat olivat pronssikautisia (1500 – 900 eaa.) maasaunoja eli kuoppasaunoja. Sauna oli maahan kaivettu kuoppa, jonka pohjalla oli kivikasa. Kun kivet oli kuumennettu, kuoppa peitettiin riukujen varaan asetelluilla taljoilla, tuohella tai turpeella. Kiville valettiin vettä, mistä syntynyt höyry kuumensi majan...

Suomalainen Sauna

Suomalainen sauna on itämerensuomalaista yhteisperintöä. Sana sauna tunnetaan suomen lisäksi myös vatjan, viron ja liivin kielestä - Karjalassa puhuttiin kylystä. Paikoin Länsi-Suomea saunaa on kutsuttu myös pirtiksi. Saunominen on kylpemistä kaikkialla muualla paitsi Varsinais-Suomessa, jossa puhutaan vihtomisesta.

Saunassa kuoltiin ja saunassa synnyttiin, aivan kuin suomalaisessakin saunassa aina on tehty.

Savusauna

Savusaunan mainitsen erikseen, koska ehkä harvempi nuoremmassa sukupolvessa tietää millaista se on.

Savusauna on perinteinen suomalainen saunatyyppi, Karjalassa ja Venäjällä sitä sanotaan ”musta sauna” / "чёрная баня". Se on "...kertalämmitteinen, eli kiuasta ei voida lämmittää kylpemisen aikana. Lämmityksen aikana savu poistuu välikatossa eli laessa olevan lakeistorven, lakeisen, tai seinässä olevan luukun eli räppänän kautta. Kun kivet ovat riittävän kuumat ja pesä on sammunut heitetään häkälöylyt, jonka jälkeen sauna on valmis kylpijöille. – "wikipedia.

Erilaisia Saunakulttuureja

Suomalaistyyppisiä saunoja on myös muissa maissa kuin Suomessa. Suomalaisen saunan perustana ovat muinaisskandinaavinen ja keskiajalla vallinnut yleiseurooppalainen saunakulttuuri, itä-Suomen osalta myöhäisempi isovenäläinen saunakulttuuri.

Erilaisia saunakulttuureja on syntynyt toisistaan riippumatta eri puolilla maailmaa...

Intiaanit Maailman Innokkaimpia Saunojia!

Amerikan mantereen intiaanikansojen uskonnollisiin menoihin kuului pienessä majassa, temascalissa, suoritettu hikoilukylpy, jossa kuumille kiville löylyä lyömällä parannettiin sairaita. Mayoilla ja atsteekeilla tiedetään olleen suuriakin kylpylaitoksia, jotka toimivat henkisen ja fyysisen puhdistautumisen paikkoina. Myös vihdat tunnettiin, sillä hikoilua edistettiin ryytikimpuilla tai maissinlehdillä.

Japani

Japanilaisten vanha kylpymuoto oli Kama-buro, saviseinäinen mökki, jossa kiviä lämmitettiin avotulella ja lämmityksen jälkeen kiville heitettiin vettä. Kylpyjen avulla hoidettiin muun muassa ihosairauksia ja nivelreumaa. Erilaiset rituaalit kuuluivat kylpemiseen: olennaista oli puhdistautuminen ja hiljentyminen...

Kreikka, Rooma, Turkki, Arabia Ja Espanja

Kreikasta tunnetaan kylpylaitoksia jo antiikin ajoilta. Näissä hikoiltiin sekä kuivassa että kosteassa ilmassa ja huuhtouduttiin vedessä. Kreikasta kylpylät levisivät Roomaan, jossa niistä muodostui monipuolisia laitoksia, joissa oli kylpemisen lisäksi mahdollisuus seurusteluun ja ateriointiin. Kylpylöissä harrastettiin urheilua, tieteitä ja taiteita antiikin hengessä..

Roomalainen kylpykulttuuri levisi Konstatinopoliin ja kaupungin valloituksen kautta turkkilaisten tietoon. Yhdistämällä sen vanhaan syyrialaiseen hikoilukylpyyn, arabit loivat hamam - kylvyt. Hamameissa ei filosofoitu tai juhlittu - ne oli tarkoitettu peseytymiseen ja sijaitsivat usein moskeijoiden yhteydessä. Islamilaisten valloitusretkien myötä hamamit levisivät läntiseen Espanjaan asti.

Eurooppalaisen Saunakulttuurin Kukoistus Ja Hiipuminen

Varhaiskeskiajalla Euroopassa oli useita saunoja ja kylpylaitoksia, jotka rakennettiin luostarien yhteyteen. Luostarit saivat kylpylöistä tuloja ja 1300-luvulle asti kylpeminen oli kirkon virallisen suojeluksen alaisena. Puhtauden ihanne koki kuitenkin takaiskun yleisten saunojen lisääntyessä ja moraalin höltyessä.. Saunoja kuvailtiin keskiajan lopulla jo yleisesti irstauden pesiksi, ja papistoa kiellettiin käymästä niissä...

Erilaisia Kylpemistapoja

Levinuunissa Kylpeminen

Muun muassa Pohjois-Venäjällä ja Siperiassa perinteisiä huomattavan suuria leivinuuneja on käytetty myös kylpemiseen. Reilunkokoinen uuni on ollut kautta aikojen venäläistuvan eli izban (изба) keskipiste. Leipomisen jälkeen sinne kömmittiin sisään lämmittelemään ja jossain vaiheessa keksittiin siellä peseytyäkin. Ja saunominen leivinuunissa oli yleistä vielä 1800-luvulla.

Aatelisto

Aatelistolla kylpeminen oli toisenlaista. Rudolf Sykiäinen esitteli kirjassaan Venäläinen sauna (2003) banjan tuhatvuotista historiaa. Aatelistolla, ruhtinailla ja tsaarin hovissa kylpeminen oli toisenlaista. Käytössä olivat ruhtinaalliset kylpyläsaunat ja saunomiseen liittyi monenlaisia seremonioita ja asetuksia.

Itse tsaarilla oli saunomisessa apuna seitsemän eri asteen virkamiestä aina vaatevastaavasta saunottajaan ja pyyhkeenpitäjään asti. Yläluokka saunoi viikoittain ja erityisten juhlien yhteydessä kuten ennen häitä ja häiden jälkeen. Tsaarin hovi saattoi järjestää banjassa suuret illalliset saunan jälkeen. Ja sitten taas saunottiin tuntikaupalla ja taas syötiin, että jaksettiin saunoa ja saunottiin, että jaksettiin syödä. Saunominen kysyi kuntoa.

Venäjällä saunassa kuoltiin ja saunassa synnyttiin, aivan kuin suomalaisessa saunassakin on tehty.

Venäläistä perussaunomista

Edit: Video vaihdettu tähän, koska edellinen lakkasi toimimasta.

Lissee Löyllyy

...

Ja siä on niin laahkee ja herttaenen,
    se on niikuj lämmintä maetoo.
jopa soma on istua immeisen
    siinä penkillä iliman paetoo

ja kahtoo, ku aarinko laskiissaa
    tuota järver rantoo kultoo
ja nöpöstellä paljaalla varpaallaa
    tuota märkee ja lämmintä multoo.

Niiv vähitellen siihej jo istumaan
    yks toesesa jäläkeen ne viäntää,
ku Ierikka isäntä se laateiltaan
    nii ärreellä iänellä iäntää:

»Missee ne immeiset kaekki om missee,
että saes vähä tuota löylyä lissee?»

Elämäni Saunat

Ensimmäinen sauna, jonka muistan oli Oinaalassa isosisän rakentama savusauna, jossa sain syntyä tähän maailmaan. Sen edessä oli pieni savipohjainen lampi, jossa lapset polskuttelivat. Muistan, kun kerran putosin sinne ja joku veti minut pois. En osannut varmaan uida vielä. Lähellä saunaa oli vinttikaivo, josta saimme juomavettä ja varmasti saunavesikin tuli sieltä.

Evakossa Udmurtiassa, muistan kun aikuiset pakottivat kömpimään leivinuuniin. Pelotti hirveästi, muuta en muista..

Ensimmäisen yleinen sauna, jossa kouluikäisenä kävin mummoni kanssa, olivat inkeriläiset itse rakentaneet siirtolaisina metsätöissä Venäjällä Pihkovan alueella. Ensin he kaatoivat metsää ja niistä puista rakensivat sahan ja sahasivat rakennustarpeita parakkeja varten. Näihin parakkeihin onnellisina muutimme maakuopista ja samalla pääsimme saunomaan vielä raakapuulta tuoksuvaan yhteiseen saunaan.

Mainittakoon vielä, että sahan lähelle nousi klubi, jossa pidettiin illanviettoja, jossa minäkin jo kymmenvuotiaana pyörähtelin kavaljeerin kanssa valssia ja fokstrottia. Kavaljeerini oli Arvi-eno, joka vei minut tanssiin ja opetti minulle ensimmäiset tanssiaskeleet.

Miniä Lämmittää Saunan

Sen kun saunomaan! Saunan lämmittäminen tietenkin kuuluu miniälle:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos olitpa koonnut runsaasti saunatietoa blogiisi. Kuvat ovat hauskoja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Irja, kiitos blogin suosittelusta ja kommentista! Joskus tuntuu kivalta kaivaa tietoa pienemmistäkin arkipäivä asioista..Hyvää pääsiäistä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Linkitän kuvia japanilaisista saunomistavoista.

Japanilainen Kama-buro:

http://kagura.narod.ru/images/Kama-buro.jpg

Kuvassa japanilainen moderni mini-sauna ”KAMAUNA”.

http://duhaishi.com/img/beauty/beauty.jpg

Näyttää siltä, että tämä minisauna kulkisi matkalaukkuna mukana.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, blogin suosittelijoille,linkin jakajille ja lukijoille!

Ottaisimmeko lopuksi kylmän kylvyn venäläisittäin!?

https://www.youtube.com/watch?v=AfJZb5M0VHM

ПРОРУБЬ...БАНЯ И ПОЗИТИФФ!!!

Avanto...Sauna ja... Positiivisuus!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä. Tartun nyt lillukanvarsiin mutta:

"Saunominen on kylpemistä kaikkialla muualla paitsi Varsinais-Suomessa, jossa puhutaan vihtomisesta."

Saunominen on Varsinais-Suomessa saunomista. Jos mukana on vihta, sen käyttö on vihtomista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Janne Salonen kirjoitti: [Saunominen on Varsinais-Suomessa saunomista. Jos mukana on vihta, sen käyttö on vihtomista],

- Kiitos korjauksesta. Oma tietoni perustuu todennäköisesti wikipediaan...

Siis, jos käytetään vihtaa, niin se on vihtomista, mutta jos vastaa, niin se on vastomista?

Mikä ero on vihtan ja vastan välillä! Netistä löytyy siihenkin vastaus. :)

http://kasperstromman.com/wp-content/uploads/2015/...

Kiitos kommentista ja Hyvää Pääsiäistä!

Tämän blogin suosituimmat