Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Sylki – vahvempi kuin morfiini

  • Sylki – vahvempi kuin morfiini
  • Sylki – vahvempi kuin morfiini
  • Sylki – vahvempi kuin morfiini
  • Sylki – vahvempi kuin morfiini

Sylkeä tutkailemaan johdatti minut Jaana Pajun kysymys edellisessä blogissani Raamattu, lääkärit ja lääkekasvit. Kysymys kuului: "...paransiko Jeesus jonkun sylkitahnalla? Siihen kysymykseen Raamatusta löytyi vastaus.

Sylki.

Kaikki me tiedämme, että sylkeä tuottavan sylkirauhasten kolme ahkeraa suurta paria (leuanalus-, korvasylkirauhaset ja kolmannet kielen alla). Sylki muodostuu kehossamme meistä riippumatta. Sillä on omat tarkoitukset.

    "Sylki huuhtelee suuta, tekee ruoan liukkaaksi ja hillitsee bakteerien kasvua. Eritetyn syljen määrä vaihtelee huomattavasti lajista riippuen: ihmisellä sylkeä erittyy tavallisesti noin 1,5 litraa vuorokaudessa, mutta naudalla määrä voi olla jopa 200 litraa vuorokaudessa... Sylki on pääasiassa vettä, mutta siinä on myös ioneja, ureaa, amylaasia ja bakteereja torjuvia entsyymejä kuten lysotsyymiä. Etenkin märehtijöillä on syljessään paljon ureaa, jota märehtijöiden etumahoissa olevat mikrobit voivat käyttää proteiinien muodostukseen..." – Wikipedia.

Kivun lievitys

Tutkijoitten mukaan syljellä on aikamoinen ominaisuus, se lievittää kipua kuusi kertaa tehokkaammin kuin morfiini.

Ranska Pasteur yliopiston työntekijät onnistuivat eristämään ihmisen syljestä opiorfin proteiinin ja todistaneet, että sillä on kipua lievittäviä ominaisuuksia. Tutkimus julkaistiin Proceedings of National Academy of Sciences -lehdessä.

Professori Catherine Ruzho, tutkimushankkeen koordinaattori, ei sulje pois, että lisätutkimuksia opiorfina roolin ihmiskehossa voisivat johtaa uuden luokan voimakkaan särkylääkkeen löytämistä.

Kommentoidessaan Ranskan kollegansa tutkimusta BBC:lle Englannin aivotutkija John Wood piti löytöä mielenkiintoisena. Woodin mukaan se oli aikaisemmin havaittu rottien ja lehmien syljessä...

Mutta tutkimuksessa käytetyllä menetelmällä yritys keksiä kipulääkettä ei onnistunut...

Epäonnistumisista huolimatta on se hienoa että meidän elimistö itsestään tuottaa sellaista ainetta, jolla on niin voimakas vaikutus.

Tiedä sitä jospa opiorfinin tutkijat ovat tehneet läpimurron tieten tulevaisuuteen...? Saattaa olla, että on jotain uuttakin, koska kirjoitukseni perustuu materiaaliin, joka on julkaistu Venäjän Izvestia lehdessä 14.11.2006.

Tapoja ja tottumuksia

Ihmisillä ympäri maailmaa liittyy sylkemiseen erilaisia tapoja ja tottumuksia.

Esimerkiksi Kiinassa sylkeminen on yleinen tapa, kun taas Singaporessa kadulle sylkemisestä voi saada jopa sakkoja.

Keniassa ja Tansaniassa asuvalla masai -heimolla on kummallinen tapa tervehtiä uskonnollisten pyhien aikaan – he sylkevät toistensa päälle.

Tämän tervehdyksen ohella heimon miehet myös ottavat vastasyntyneet käsivarsilleen ja sylkevät vauvan päälle kerta toisensa jälkeen. Sylkemisen uskotaan suojaavan vauvaa epäonnelta myöhemmin elämässä.

Eikös monella meilläkin ole tapana sylkeä kolme kertaa vasemman olan yli taakse, jos musta kissa juokse poikki tietä edessämme...?

Omia kokemuksia.

Syljen parantavan voimaan liittymiä kokemuksia elämän varrelta. Inkeriläisten keskuudessa kouluikäisenä vaeltaessaan jossain päin siirtolaisina ainakin jäi muistiin, että joku äiti pienen vauvansa silmiä nuoleskeli huolellisesti... Ehkä ne olivat tulehtuneet tai jotain osunut silmään. Eihän lääkäreitä ollut saatavissa.

Äitini vanhin sisko Amalia (Maalja-täti) poisteli toisen silmästä roskaa omalla kielellä. – Häntä muuten pitivät Oinaalan kylässä kansanparantajana.

Lieneekö tutkittu kamelin sylkeä? Sitä kuulemma on kamelin suussa jopa 3 litraa ja vihaisena hän voi sylkeä 5 metrin etäisyyteen.

Kerran ylioppilaana luistelijoiden joukossa matkustin Kazakstanin pääkaupunkiin Alma-Ataan vuoristojääradalle treenaamaan ja kilpailemaan. Silloin matkustajajunat pysäköivät joskus puolisen tuntiakin asemilla odottaessaan vastaan tulevaa junaa. Sinä aikana kerran poistuimme lumiseen maisemaan ja lähellä oli kaivo ja "naiset kaivolla". Kamelit märehtivät siinä. Näimme ensimmäistä kertaa niitä ja joukolla ääntelevästi lähestyimme, mutta naiset varoittivat meitä, että se sylkee!, joten me ihmetellen peräännyimme. Nyt en muista sylkikö se johonkin suuntaan, mutta itse näkymä siinä maisemassa painui hyvin mieleen... Siis, varokaa kamelia!

Tartuntavaara

Mutta sylki on kuitenkin tärkein tartuttava erite, joten ei sen kanssa leikitä!, joten emmehän yski muita ihmisiä kohti! Puhumattakaan syljeksimisestä!

No ei sentään! Eihän se kuulukaan hyvin tapoihin!

Mukavaa lauantai-iltaa! :-))

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Viola ei tunnetusti kirjoittele mitä sylki suuhun tuo, ja kirjoittaa nytkin täyttä asiaa. On tuo lehmän osa aika järkyttävä, kun ihminen lypsää siitä 20-30 litraa maitoa päivittäin ja se erittää sen lisäksi 200 litraa sylkeäkin ja olen nähnyt niiden pissaavankin suhteellisen reilusti, joten juomavettäkin pitää olla saatavilla runsaasti. Sen muistankin lapsuudesta kun kaivosta nostimme lehmille vettä, ei se mitään mietoa hommaa ollutkaan.

Luulisin että suuri osa tuosta syljestä kiertää sisäisesti, eli sen minkä nielemme alas muuttuu osittain uudeksi syljeksi, emmekä näin ollen kuiva kokonaan kokoon.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos, Ari!
Ihmeellinen se on, niin lehmän kuin meidänkin keho! Jokaisessa meissä on oma sisäinen "laboratorio" joka kiertää niin verta kuin muitakin aineita, että pysyisimme koossa!

Harvoin näemme nyt lehmiä muutenkin, mutta iloisia lehmiä!? Olenko itse nähnyt?
Kun ne pääse ensimmäistä kerta navetasta kevätlaitumille! Siinäpä tosi riemua!

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embed...

Mukavaa illanjatkoa!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olenko itse nähnyt?

Minä olen ollut useana vuonna laskemassa lehmiä laitumelle. Niitä piti pari päivää siellä mieluusti hiukan vahtia, kun ottivat "nokkimisjärjestyksensä"!

Sama ilo on kun varsat lasketaan yhteislaitumelle, jossa oriit koulivat toisiaan.

Olen nähnyt myös sen ilon kun koiranpentu muutti kaupungista maalle ja sai juosta mielin määrin saappaan varren pituisessa ruohikossa.

Tai sen riemun kun kaupparatsut pääsevät ilman vaimojaan Ruotsinlaivalle.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #5

Ensilumi on myös kiva niin koirille kuin kissoille:

https://www.youtube.com/watch?v=t0vc8aeNrgg

Ruotsinlaivalla varmasti aina sattuu ja tapahtuu...porukkaa on paljon.
Jospa lähtisimme merelle kevyemmällä aluksella:

https://www.youtube.com/watch?v=iYv3zsl20-w

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #7

Ai, niin? Unohdimme sen suudelman. Siinähän vaihdetaan sylkeä! Joittenkin tutkijoitten mukaan 10-sekunnin suudelmassa olisi liikkeellä 80 miljoonaa bakteeria...!

Wikipedia kertoo, että : "Taudit tarttuvat suudelman kautta vain harvoin!!!, mutta..flunssavirus leviää syljen kautta...Mononukleoosi on yleinen suudelman kautta leviävä tauti. Herpes leviää huulissa olevien rakkojen kautta etenkin, kun rakko on auki... Myös enterorokko leviää suun rakkojen kautta. Hepatiitti A, B ja C leviävä...". Ohhoh! Ehkä riittää!

Onneksi, eivät kaikki sylki-bakteerit ole taudin aiheuttajia. Eikä jokaisen suussa niitä pahoja bakteereita vilise.
Tutkimukset osoittavat, että suudelma stimuloi aivojen toimintaa samalla tavalla ja samoilla alueilla kuin esim.laskuvarjohyppy!
Mutta eri näkökulmista suudelma on miellyttävä ja hyödyllinen...

Jotkut tutkijat uskovat, että suuteleminen parantaa ihon kuntoa ja verenkiertoa, alentaa verenpainetta, lievittää stressiä ja päänsärkyä, rentouttaa ja auttaa meitä tuntemaan nuoremmalta mitä olemme....
Ihmiset, jotka lähtiessään töihin suutelevat kumppaniaan, vähemmän väsyvät töissä, ansaitsevat enemmän, välttävät auto-onnettomuuksia ja elävät yli viisi vuotta pidempään.
http://www.citylady.ru/article_kiss.htm

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

On myös näyttöä siitä että suudelma voi koitua kuolemaksi, eräskin tarina kertoo Jeesuksesta ja Juudaasta. Siinä eivät bakteerit tappaneet vaan papisto ja lainoppineet, yhdessä sen kansan kanssa, joka oli hiukan aiemmin huutanut Hoosiannaa Daavidin pojalle. Näin meidän uskoamme kansanäänestyksiin on koeteltu jo ammoisista ajoista lähtien ja yhä meistä jotkut uskovat kansamme viisauteen päätöksenteossa. Väyrynenkin uskoo 50 000 nimeen enemmän kuin omaan puolueeseen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Tarina Jeesuksesta ja Juudaasta on myös laajasti taideteoksissa.

http://artobserved.com/artimages/2008/12/caravaggi...

Raamatun aikoina, kuin myös ennenkin elettiin samoilla periaatteilla niin kuin nykyään. Tai voisihan sanoa päinvastoin. Kyllä meidän uskoamme koetellaan täälläkin hetkellä...

Minusta Väyrynen ainakin lähti liikkeelle rohkeasti, kysymättä lupaa keneltäkään!

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Sylki on kemiallinen seos, jos syöt ruokaa vihaisena,
syljen koostumus on sellainen että ruoka sulaa huonommin,
syödään siis hyvillä mielin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jaana Paju kirjoitti: [...syöt ruokaa vihaisena...ruoka sulaa huonommin,
syödään siis hyvillä mielin.],

- Viha ja stressi vaikuttavat koko hermostoon, ja kun sylkirauhaset ovat osa elimistöä, niin hermostuneisuus vaikuttaa jollain tavalla syljen koostumukseen ja määräänkin. On huomattu, että silloin sylkirauhaset alkavat tuottaa enemmän sylkeä ja ehkä ruoka lähtee liukumaan mahaan, ennen kuin sen sulatus prosessi suussa on alkanut...
Kiinalaisittain, kuulemma, ruokaa pitäisi pureskella suussa parikymmentä kertaa, ennen kuin niellä. Sylki sulattaa siinä jo osan ruoasta ja jatko prosessissa se sulaa paremmin elimistössä...

Eli,syödään "siis hyvillä mielin" ja kiirehtimättä!

Hyvää ruokahalua! Приятного аппетита!:))

Tämän blogin suosituimmat