Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kaupunki, jonka rakentaminen oli mahdotonta

 • <center>Aleksanterin pylväs</center>
  Aleksanterin pylväs
 • <center>Pyterlahden graniittilouhos valmisti Aleksanterin pylvään</center>
  Pyterlahden graniittilouhos valmisti Aleksanterin pylvään
 • <center>Pyterlahden graniittilouhos</center>
  Pyterlahden graniittilouhos
 • <center>Talvipalatsi</center>
  Talvipalatsi
 • <center>Talvipalatsi</center>
  Talvipalatsi
 • <center>Eremitaaši</center>
  Eremitaaši

Kaupunki, jota emme olisi pystyneet rakentamaan otsikolla "Город, который не могли построить" kirjoittaa Aleksei Kungurov (Chelyabinsk Venäjä).

Pietarin kaupunki, Sankt-Petersburg, ei tarvitsee esittelyä. Tunnettu ympäri maailmaa. Pohjoinen Venetsia. Venäjän toiseksi suurin kaupunki ja kulttuuripääkaupunki. Sen kauneuden takana, jota kaupungissa ihailemme, emme useinkaan ajattele sitä, miten oli mahdollista 300 vuotta sitten rakentaa kaikki tämä. – Ja vieläpä historiankirjojen esittämässä aikataulussa!

Fyysikko-matemaatikko Kungurov Chelyabinskista, joka tutkii sivilisaatiomme menneisyyttä, ryhtyi tutkimaan ja pohdiskelemaan tätä asiaa. Hän tuo omat havaintonsa esille tässäkin artikkelissa, jota käytän lähteenä kirjoitukseeni.

  Jos me huolellisesti katsomme ympärillemme Pietarissa, niin näemme paljon uskomattomia asioita. Miten ihmeessä 300 vuotta sitten aikalaiset pystyivät rakentamaan sellaisia mahtavia rakennuksia, joita emme pystyisi tänä päivänäkään rakentamaan, koska meillä ei ole siihen tarvittavaa teknologiaa. 300 vuotta sitten oli. – näin pohdiskelee asiaa Kungurov.

Itse en paljon ymmärrä rakennusteknologiasta, mutta olen ihaillut ja ihmetellyt Pietariin rakennettuja palatseja, museoita ja monoliittipylväitä, mutta hän asiantuntijana tuo esille tarkkoja faktoja, joita myös ihmettelee.

Aleksanterin pylväs

Otetaan vaikka ensimmäisenä esimerkkinä keskellä Pietarin-palatsin aukiota oleva Aleksanterin pylväs (Алекса́ндровская коло́нна, Aleksandrovskaja kolonna). Tämä oli rakennettu viidessä vuodessa. Jos kiinnitetään huomiota sen muotoon, painoon ja laatuun, niin Kungurovin mukaan, ei tänä päivänäkään ole sellaista tekniikkaa, jolla lohkaista tuommoinen monoliitti louhimolla, hioa ja kuljettaa se asennuspaikalle!... 300 vuotta sitten oli!

Wikipedia tietää kertoa:

 • Punagraniittinen monoliitti korkeus on 25,5 metriä.
 • Perustukseen upotettu 1'250 kuuden metrin pituista paalua.
 • Paino noin 600 tonnia. Pysyy pystyssä omalla painollaan.
 • Pyterlahden kivilouhimossa vuosina 1830–1832 valmistettu, joka
 • kuljetettiin kahden höyrylaivan vetämällä erityisaluksella Pietariin.
 • Nostettiin jalustalleen teline- ja köysijärjestelmän avulla.
 • Tunti 45 minuuttia kestäneeseen pystytykseen osallistui
 • kolme tuhatta henkeä.

Puhumattakaan nyt Eremitaasista!

Pietarin Eremitaaši – Эрмитаж, Ermitaž

Eremitaaši koostuu kuudesta 1700–1800 -luvuilla rakennetusta rakennuksesta. Niistä tärkein on Talvipalatsi, joka toimi aikaisemmin keisarillisena palatsina. Kokoelma sisältää nykyisellään lähes kolme miljoonaa taide-esinettä.

Jos sanotaan, että siinä on paljon pylväitä, niin se ei kerro sitä määrää. Niitä on tuhansia ja ne ovat eri kokoisia ja muotoisia ja on valmistettu eri materiaaleista. Siinä on paljon portaita, kaiteita ja parvekkeita.. Sen rakentaminen alkoi vuonna 1754. Talvipalatsi rakennettiin 8 vuodessa.

Kungurovin mukaan emme ole vielä tänään saavuttaneet rakennus-teknologian alalla sellaista taso, joka oli silloin Pietarin kaupungin rakentamisen aikana. Eremitaaši oli aikaansa edellä 300 vuotta, ja ehkä enemmänkin.

Kungurovin mielestä kaikkeen tähän tarvitsimme tehtaita, jossa valmistettiin rakennuksen osia, kuljetusvälineitä, eri komponenttien siirtämiseen ja nostolaitteita ym. Eli ei pelkästään käsivoimalla olisi pystytty tekemään niin upeaa ja hyvää laatua niin lyhyessä ajassa.

Itse suunnittelukin olisi tarvinnut kokonaisen projekti-instituutin... ja rakentamisen valmistelu ja suunnittelu. Entä näiden kaikkien elementtien ja kokoaminen yhteen.

Tarvittiin korkeasti koulutettuja henkilöitä. Mutta Venäjän teollisuus ei ollut vielä kovin kehittynyt ja ainoat isot Demidovin teollisuustehtaat olivat Uralilla asti ja Tula-maakunnassa oli joitakin kivenleikkaus-työpajoja, joissa työskentelivät Danila-mestarit.

Ja historioitsijoiden mukaan silloin Venäjällä oli vain kouluttamattomia talonpoikia ja lukutaidottomia ihmisiä

Eikä Eurooppakaan ollut tuolloin vielä kovin kummoinen paikka, että olisi voinut osallistua tällaiseen rakentamiseen.

Mutta lopputulos osoittaa, että rakentamisen jälki on ollut korkealaatuinen ja teknologian taso oli korkea niin valmistus- kuin pystytysvaiheessakin.

Kungurov esittää kysymyksen, että pystyisimmekö me nykyteknologialla rakentamaan 8 vuodessa samanlaisen rakennuksen. Ja vastaa, että ehkä 20 tai... ainakin 50 vuodessa. Ja kustannukset olisivat varmaan paljon enemmän kuin Sotšin olympialaisten kaikki rakennettu liikuntapaikat yhteensä.

Iisakin kirkko – Исаакиевский собор

Iisakin kirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1818.

Jos katsotaan itse kirkkoa vaikkapa ulkopuolelta kaikkine pylväineen.

Virallisista lähteistä ei löydy mainintaa siitä, että kirkon rakentamiseen aikana olisi ollut käytössä mitään koneita tai nostolaitteita.

Hiotut monoliittipylväät alimmaiset painavat 114-117 tonnia ja ylimmäiset 64 tonnia kukin ja niitten korkeus on 41 metriä. Vielä voi teoreettisesti ajatella, että alimmaiset pylväät olisivat laitettu pystyyn ilman nosturikoneita, mutta ylimmäiset jos verrataan kerrostaloon, niin se olisi 14 kerroksisen talon korkeudella.??? Se ei ole mahdollista ilman minkäänlaisia nostureita.

Kazanin katedraali

Kungurov kiinnittää huomiota myös muihin julkisiin rakennuksiin, esimerkiksi Kazanin katedraaliin (Казанский собор), Amiraliteettiin (Адмиралтейство), Pääesikunnan rakennukseen (Главный штаб) ym.

Kungurovin mukaan

  Tänään emme ole vielä saavuttaneet rakennusalalla sellaista rakennusteknologian taso, joka oli Pietarissa näiden rakennuksien rakentamisen aikana.

Hänen mukaansa virallinen historia räikeästi valehtelee. Ja sen hän todistelee omilla havainnoilla käyttäen julkisesti tiedossa olevia faktoja.

Missä liene totuus? Onko historiaa vääristelty tässäkin, vai rakennuttivatko Pietarin jonkinlaisella ulkopuolisella voimalla?

Siis, kuka rakensi tai rakennutti Pietarin kaupungin ja miten? Pyhän Pietarin kaupungin – Sankt Petersburgin? Pietari Suuri antoi kaupungille Pyhimyksen nimen, Pyhän Pietarin kunniaksi, koska piti Häntä kaupungin suojelijana.

Eräs edesmennyt inkeriläinen tuttava mummo sanoi sodan aikana vielä, kun saksalaiset olivat kaupungin porteilla:

  Ei hyö Linnaa (kaupunkia) ota, se on pyhä kaupunki.

Ja näin myös kävi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kerran evakko riiteli savolaisen kanssa jostain asiasta. Kun ei pärjännyt, niin viimein kivahti, piä sinä ukko suus kiinni kun et ole ees Piiterissä käynyt.

Pietaria kannattaa kehua ja pitääkin kehua. Mutta Kungurovin tyyppisten "tutkijoiden" väitteet ovat tarkoituksellista vääristelyä, hyvä ettei puhu avaruusolioiden avusta. Keopsin pyramidi rakennettiin 4.500 vuotta sitten. Jo silloin osattiin käsitellä kiveä ihan kuten 4.200 vuotta myöhemmin Pietarissa. Jo silloin oli monenlaista tekniikkaa, mm. nostureita.

Pietari Suuri oli monessa mielessä edistyksellinen hallitsija. Hän käytti suuren valtakunnan resursseja taitavasti, hänellä oli käytettävissään koko Euroopan tieto ja taito. Hän ei keskittynyt vain sotimiseen kuten myöhemmät diktaattorin Stalin ja Putin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala kirjoitti: [Hän (Pietari Suuri)ei keskittynyt vain sotimiseen kuten myöhemmät diktaattorin Stalin ja Putin.],

- Pietari siksi oli Suuri venäläinen tsaari (1672 года — 1725 года) — 1689 aloitti tsaarina Venäjän johtamisen), koska välitti siitä, että Venäjästä tulisi vahva voittamaton valtio ja halusi laajentaa hallitsemansa maata rajoja. Sodat palveli tätä tarkoitusta.

Pietari Suuren sotaretket:
1.1695—1696 - Asovin sotaretket.
2.1697—1698 -Suur lähetystö oli lähetetty LänsiEurooppaan tarkoituksena saada liittolaisia Osmanin imperiumia vastaa. Se ei onnistunut, mutta Venäjä sai paremmat mahdollisuudet päästä taistelemaan Itämerestä.
3.Ja Suuressa Pohjansodassa Venäjä oli ylivoimainen (1700-1721) ja sen voiton ansiosta Venäjä sai pääsyn Itämereen ja avasi ikkunan Eurooppaan. Pietari rakennutti vahvan venäjän laivaston.
4.1700—1724 - Rakennettu Venäjän imperiumi
5.1710—1713 - Venäjän ja Turkin välinen sota.
6.Venäjän siirtyminen idän suuntaan.
1722—1723 - Kaspian meren sotaretket.
ru.wikipedia.org

Minä muuten olen käynyt Pietarissa ja jopa syntynyt Leningradissa, joten en pitää suutani kiinni, niin kuin evakko ehdotti savolaiselle.:)

Kiitos kommentista!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tänään emme ole vielä saavuttaneet rakennusalalla sellaista rakennusteknologian taso, joka oli Pietarissa näiden rakennuksien rakentamisen aikana."

Niinkö?

http://tieku.fi/files/bonnier-ill/imagecache/std_3...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin väittää Kungurov ja tuo näkyviin faktoja pienissä elementeissäkin jotka todistavat, että se ei ole mahdollista nykypäivänäkään ilman erikoisteknologiaa ja etukäteen jossain valmistettua. Myös monoliitti graniittipatsaiden hiomisessa ja kuljetuksessa...ja niitten korjauksessa. Esim. Iisakin kirkon alempia pylväitä on korjattu jossain vaiheessa!? erittäin taitavasti, mutta sodan jälkeisiä ampumajälkiä pylväisiin, ei kukaan osaa korjata... Kungurovin näkökulmaa voi ymmärtää paremmin jos tarkkaan lukea hänen väitteet.

Nykyään rakennetaan elementtitaloja joita voi ladella päällekkäin taivaaseen asti...ei kuitenkaan ilman nostureita ja helikoptereita, joita Pietarin rakentamisessa ei ollut.
Kiva kun tulit lukemaan ja kommentoimaan!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minulla, karjalaispojalla on vitsailu verissä. Mutta valitettavasti sitä ei aina ymmärretä tai ymmärretään väärin. Karjalaisilla Piiteri oli maanpäällinen paratiisi!

Ilmeisesti venäläisillä jo Pietari Suuren ajoista lähtien on imperiumin laajentaminen ja suuruus ollut tärkeintä. Mutta alueiden laajentaminen tarkoittaa että pitää tuhota naapuriheimoja ja kansoja. Nyt Putinin hallinto jatkaa näitä perinteitä. Venäläisten laajentumisen seurauksena minun kotini ja sukulaisiani tuhottiin ja minutkin ajettiin pois kotoa.

Viola kiltti, eikö sinusta ole surullista Venäjän polittiikka joka on nykyisinkin laajentuminen? Eikö kärsimään joutuneet naapurit ole tuntevia ihmisiä? Miksi Venäjä ei voi elää rauhassa naapureiden kanssa? Pitääkö vihan jatkua ikuisesti?

Suomi kohtelee sinua huonosti, se on totta, mutta se kohtelee muitakin yhtä huonosti. Mutta ei kai sinua ole sentään yritetty tappaa kuten Venäjä on yrittänyt minua?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala kirjoitti: [...lmeisesti venäläisillä jo Pietari Suuren ajoista lähtien on imperiumin laajentaminen ja suuruus ollut tärkeintä.],
- Sanoisin, että ei venäläisille vaan Venäjälle. Hallitsijat tekevät päätöksiä ei tavalliset ihmiset.
En halua tähän blogiin Putinin hallintoa ja luovutetun Karjalan asiaa...Minun suru ei vaikuta mitenkään Venäjän laajentumiseen ja sen politiikkaan naapureitten kanssa.
Yritämme pysyä blogin aiheessa. Kiitos.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tänään ei voida rakentaa edes Tampereen koristeellisten jugendtalojen veroisia rakennuksia koska ne edellyttäisi lukemattomia käsityöläisiä.
Olen ajatellut, että Pietarin näkeminen olisi minulle vielä mahdollista.
Osallistuin tänään kilpailuun jossa voittona on matka Pietariin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Margareta,
Onnea kilpailuun!!!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos! Toivotaan. Tosin en ole mikään Hannu Hanhi.
Viipurissakin olisi kiva käydä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #11

Nykyään pääsee helposti, niin Viipuriin kuin Pietariin! Viisumit tosi maksavat, mutta kerranhan eletään. Viipurissakin on oma Eremitaasi, jonne tuodaan näyttelyjä Pietarin Eremitaasista. Sen kun matkalle! :)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tänään voidaan rakentaa mitä vaan, mutta ei haluta rakentaa. Me kaikki, sinä Margareta ja minä emme halua maksaa jugentista ylimääräistä. Me kaikki kannatamme tätä markkinataloussysteemiä, tätä riistotaloutta ja ahneutta. Me äänestämme aina niitä kannattavat eduskuntaan. Joku sitten näillä palstoilla hiukan purnaa! Eipä sillä ole muuta merkitystä kuin että sanominen ehkä hiukan helpottaa.

Viola taas vanhasta muistista tuppaa ylistämään Suurta ja Mahtavaa:)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet oikeassa siinä, että kyse on erilaisesta priorisoinnista nykyaikana ja "ennen wanhaan". Etu-Töölön 1900-luvun alussa rakennetut jugendtalot ovat huomattavasti paremmassa kunnossa ja neliöhinnoiltaan moninkertaiset verrattuna parisenkymmentä vuotta sitten rakennettuihin elementtilähiöihin. (Vain yhden esimerkin Suomesta ottakseni.)

Sen sijaan hiukan turhanpäiten pyrit sotkemaan tähän tuota markkinatalouden kyseenalaistamista ja kapitalistien ahneutta. Kysehän on nimenomaan siitä, että yhteiskuntaluokkien väliset erot ovat siinä määrin tasaantuneet, että "keskivertokansalainen" alkaa olla normi ja tarjolle asetettavat asunnot suunnitellaan sellaisen kansalaisen kukkarolle sopivaksi.

Toisin sanoen "proletariaatti ei enää otsa hiessa rakenna linnoja eliitille". Niitäkin tietysti kysynnän mukaan edelleen rakennetaan, mutta se kysyntä on supistunut niin vähäiseksi, että kokonaisia kaupunkeja ei enää sillä periaatteella voi rakentaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Me emme suinkaan kannata tätä riistotaloudellista markkinataloussysteemiä!
Onko mitään vaihtoehtoa äänestää kun kaikki varteenotettavien puolueiden edustajat aivopestyinä hokevat kasvua ja kilpailukykyä?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Miralalla taitaa olla suuri ennakkoluulo Violaa kohtaan! Ylistämiset otan wikipediasta. Mukavaa syksyä!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Pietarin rakentamiseen osallistui paljon ulkolaisia arkkitehteja (italialaisia, ranskalaisia ym), insinöörejä ja tavallisia ammattimiehiä. Joukossa, venäläisten lisäksi, paljon, paljon suomalaisia ja inkeriläisiä. Ruskealassa oli marmorilouhos, joka palveli Pietarin rakentamista ja Virolahdella tuo, Violan blogissakin mainittu, Pyterlahti:

http://retkipaikka.fi/vapaa/pyterlahden-graniittil...

Espanjalainen insinööri Agustín de Betancourt oli se mies, joka sai valtavan monoliitin jalustalleen torille Talvipalatsin eteen 11.9. 1832. Linkissä on kuva siitä miten temppu tehtiin. Vanha sanonta kuuluu: " Rahalla saa ja hevosella pääsee"

P.S. Aleksanterin pylväs ei siis tehty 300 vuotta sitten vaan noin 185 vuotta sitten (1831-1832).

"Pylväs painoi muokattuna yli 600 tonnia. Se oli 25,5 metriä pitkä ja halkaisijaltaan keskimäärin 3,5 m. Monoliitin saaminen proomukuljetukseen ei ollut aivan yksinkertaista. Se oli pudota proomun ja Virolahden (Santaniemen) laiturin väliin tukipalkkinen murruttua. Elokuun alussa 1832 kahden höyrylaivan vetämä proomu oli neljän vuorokauden merimatkan jälkeen lopulta Pietarissa".

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos linkistä!
Mutta muusta, lähes kaikesta mitä kirjoitat olen lukenut ja tietenkin siitä, miten se monoliitti oli nostettu pystyyn ja asennettu paikoilleen Palatsin aukiolle ja vieläpä yhdessä tunnissa ja 45 minuutissa.Siihen tarvittiin 2000 sotilasta ja 400 työntekijää.(wikipedia)

Mutta se hiominen tässä tapauksessa, siellä Pyterlahden louhimossa oli varmaan aika rankkaa, mutta "rahalla saa ja hevosella pääsee"...Uskomatonta kuitenkin, jos he ilman mitään hiomolaitetta tekivät sen?

Nykyäänkin joskus käsin hiotaan graniittia:
https://www.youtube.com/watch?v=s6nHvxar2B0

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Juha, oikeassa olet. Sanavalintani olivat huonot. Anteeksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuollaista asennetta näkee tässä blogistossa turhan harvoin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minulle on tullut jo tähän ikään mennessä sen verraan ns. kanttia, että voin heti tunnustaa kun olen huomannut olevani väärässä. Mutta toisaalta sellaista tapahtuu harvoin:)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leningrad. Entinen ja nykyinen Pietari. Hieman surullista on, että monen sukupolven, niin kuin minunkin, Leningrad on jäänyt historiassa taakse.

Junat eivät koskaan enää saapuu...Suomen asemalle(Финляндский вокзал),junat jossa luki LENINGRAD...!
Laulaa Tuula Amberla:
https://www.youtube.com/watch?v=sxhcxcZc7bs

Ja vielä Juha Suomisen Iltalaulu Leningradille venäjäksi:
https://www.youtube.com/watch?v=SIgWYxKnYcE
Juha Suominen - Leningrad Вечерняя песня Город над вольной Н

Kiitän kaikkia keskusteluun osallistuneita ja oikein hyvää viikon jatkoa!

Tämän blogin suosituimmat