Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Inkeroiset eli inkerikot. Keitä he ovat?

 • <center>Vaakuna</center>
  Vaakuna
 • <center>Lippu</center>
  Lippu
 • <center>Inkerinmaa kartalla</center>
  Inkerinmaa kartalla
 • <center>Kalastusalus - Laba</center>
  Kalastusalus - Laba
 • <center>Larin Paraske</center>
  Larin Paraske
 • Inkeroiset eli inkerikot. Keitä he ovat?

Inkerikot eli inkeroiset sekoitetaan usein inkerinsuomalaisiin, jotka ovat asuttaneet samaa aluetta, eli Inkerinmaata.

  Missä on Inkeri ja keitä ovat inkeriläiset?

  Inkeriläiset ovat inkeriläiset ovat niiden suomalaisten (savolaisten ja karjalaisten) jälkeläisiä, joita Ruotsin suurvallan aikana 1600-1700 luvulla houkuteltiin Suomen ja Venäjän rajan alueelle asumaan ja turvaamaan valtakunnan etuja. Useat heistä onnistuivat sälyttämään suomen kielen, suomalaisen identiteetin ja luterilaisen uskonnon vieraassa maassa Venäjällä. Inkeroiset ja inkeriläiset kuuluvat eri kansanryhmään.

Inkerikot eli inkeroiset

Inkeroiset ovat alueen alkuperäisväestöä, niin kuin vatjalaisetkin, mutta keskitymme nyt inkeroisiin.

Kuinka paljon heitä on ja missä he asuvat?

Inkeroiset ovat Inkerinmaan toinen erittäin uhanalainen alkuperäiskansa vatjalaisten ohella. Inkeroiskieltä puhuu enää muutama sata ihmistä. Aivan uuden uhan inkeroiskulttuurille on tuonut läheinen Ust-Lugan suursatama, joka on tehnyt mahdottomaksi inkeroisten perinteisen elinkeinon, kalastuksen.

Inkeroisten asiaa pyrkii edistämään paikallinen Soikula-seura.

Inkeroisia eli inkerikkoja asuu Länsi-Inkerissä, pääasiassa Soikkolanniemellä, Viistinässä (ven. Ви́стино, Vistino) on maalaiskunta ja sen keskuskylä Leningradin alueen Jaaman piirissä Venäjällä. Kylässä on 1'000 ja koko kunnassa 1'900 asukasta. Kunta on vanhaa inkeroisten asuinseutua. – Wikipedia.

Historia

Aluetta ovat jo ajanlaskumme ensimmäisillä vuosisadoilla asuttaneet vatjalaiset ja myöhemmin karjalaiset, joita nimitettiin venäläisissä kronikoissa sekä karjalaisiksi että izhoreiksi.

Kieli

Kirjakieli Inkeroisen kieli kuuluu uralilaiseen kielikuntaan. Se on osa itämerensuomalaisia kieliä. Inkeroista puhutaan Viron ja Venäjän alueilla. Se ei ole minkään maan virallinen kieli Inkeroinen oli pelkästään puhuttu kieli 1930-luvulle saakka, jolloin Leningradin yliopiston inkeriläissyntyisen dosentti Väinö Junus loi inkeroiselle lyhytikäisen kirjakielen ja sillä julkaistiin myös kirjallisuutta. Kirjoja käännettiin lähinnä venäjänkielisistä teoksista. Kehitys päättyi vuoteen 1937 ja sen jälkeen yrityksiä samankaltaisen kehityksen aloittamiseksi ei ole tehty.

Kieli voidaan jakaa vielä neljään päämurteeseen.

Aakkoset:

A a Ä ä B b V v G g D d E e
Ƶ ƶ Z z I i J j K k L l M m
N n O o Ö ö P p R r S s T t
U u F f H h C c Ç ç Ş ş Ь ь

Larin Paraske

Kuuluisa inkerikko on runonlaulaja Larin Paraske, jolta kirjoitettiin runsaasti kansanperinnettä muistiin 1800-luvun lopulla.

Kuva Larin Paraskesta ja kertomus:

Larin Paraske (8.1.1834 – 3.01.1904) Lempaala, Pohjois-Inkeri, Venäjän keisarikunta – Metsäpirtti, Suomen suuriruhtinaskunta. Paraskelta on kerätty laajin yhdeltä ihmiseltä kalevalamittainen runoaineisto. Molemmat hänen vanhempansa olivat inkerikkoja.

Videoita illan ratoksi:

Tässä Inkeroisten Uutiset inkeroisen keelellä. Laatinut Leningradin alueen alkuperäiskansojen keskus. Syyskuu 2014. Uutiset lukee Xenia (Oka) Kanevskaja. (Ксения (Оке) Каневская):

Tässä kansanmusiikkiyhtye Talomerkit esiintyy Imatralla 2015:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo inkeroisten kieli on alun alkaen ollut yksi karjalan kielen murre. Vuosisatojen saatossa se on tuon näytteen perusteella saanut aika paljon vaikutusta inkeriläisten suomen kielestä ja hiukan virosta.

Oheisessa linkissä on muumitarinaa nykykarjalaksi:

http://vk.com/video-48634186_171415168

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Inkeroisten kieli (ižoran keel) kuuluu suomalais-ugrilaiseen ryhmän uralilaisten kielikuntaan. Kapeammassa mielessä, se on osa pohjoisen haaran suomensukuisten alaryhmä (suomen-karjalan ja vepsän kieli).

Venäjän keisarikunnassa Izhoran/inkeroisten kirjakieltä ei ollut. Neuvostoliitossa 1920-luvulla luotu kirjakieli perustuu latinalaisiin ​​aakkosiin. Vuosina 1936-1939, kieltä opetettiin koulussa, ja painettiin myös sanomalehtiä ja kirjoja. Kirjallisesti Izhoran kieli kiellettiin vuonna 1939 "porvarillis-nationalistisena kielenä..."

Inkeroisten kielen itseopiskelu (venäjänkielisiltä sivuilta) halukkaille:

Ižoran keel(Ittseopastaja)- Ижорский язык(Самоучитель)-
Inkeroisten kieli(Itseopiskelu)

ENZIMÄIN LÄKSY.ПЕРВЫЙ УРОК.Ensimmäinen tunti.
Aampuustmisso. Алфавит.Aakkoset:

Для обозначения звуков ижорского языка употребляются 27 букв:
A a, B b, C c, D d, E e, F f, G g, H h, I i, J j, K k, L l, M m, N n, O o, P p, R r, S s, Š š, T t, U u, V v, Y y, Z z, Ž ž, Ä ä, Ö ö.

Lähde:
http://www.finnougoria.ru/prf%20info/samouchitel%2...

Kiitos kommentista ja linkistä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuleeko sukunimi Inkinen
Inkerinmaalta?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Nimestään suku tunnetaan!
http://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/inkinen.html

Inkinen on Suomessa esiintyvä sukunimi ja kuuluu 500 tavallisimman sukunimen joukkoon. Noin joka 3 100:s suomalainen on Inkinen.
Luovutetussa Karjalassa asui Inkinen-nimisiä ennen sotia...
Ehkä Inkerin maallakin..En ole kuullut ainakaan. Ikonen... kyllä.

Itse Inkerin suomalaiset muuttelivat suku-ja etunimiäkin ja venäläiset taas kirjoittelivat niitä asiapapereihin oman mieleensä mukaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Moniko muuten tietää, että Sibeliuksen Jääkärimarssin kolmannen säkeistön virallinen riimittely "Häme, Karjala, Vienan rannat ja maat, yks´suuri on Suomen valta", on alkuperäisessä sanotuksessa ollut muodossa: "Viro, Karjala, kaunis Inkerinmaa, yks´suuri on Suomen valta"?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juha Kuikka Kirjoitti: ["Viro, Karjala, kaunis Inkerinmaa, yks´suuri on Suomen valta"?],

- etsin näitä sanoja Jääkärimarssin kolmannessa säkeistössä, mutta en löytänyt mistään. On varmaan sensuroitu pois. Onhan se "Viro"-kin sensuroitu pois:

Wikipedia: "Alun perin Jääkärimarssissa laulettiin: ”Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks’ suuri on Suomen valta”. Myöhemmin sanat muutettiin muotoon ”Häme, Karjala, Vienan rannat ja maa, yks’ suuri on Suomen valta”;

Mikko Uolan ( Mikko Juha Uola (s. 26. elokuuta 1943 Eurajoki) on toimittaja, valtiotieteen tohtori ja vuodesta 1997 alkaen Turun yliopiston poliittisen historian dosentti.) mukaan näin siksi, että Viron katsottiin kuuluvan Saksan eikä Suomen reviiriin ja sanoituksen loukkaavan saksalaisia.

Milloin Inkeri katsottiin kuuluvan Suomen reviiriin jos niin oli kirjoitettu alkuperäisessä sanoituksessa?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

En ole kuullut aikaisemmin inkerikkojen kieltä. Uutisten lukijan kielihän oli melko hyvää suomen kirjakieltä, vain jokunen murresana. En usko että se on oikeaa inkerikkojen kieltä. En löytänyt näytteitä netistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kirjailija Helena Miettinen lähetti kommentin Fb-ssa.
Hänen luvalla siirrän sen tänne:

[Viola. Jostain syystä en pystynyt kommentoimaan itse blogia. Mutta käyhän se näinkin. Kyllä inkerikot ovat inkeriläisiä. Ihan kuiten kaksi muutakin Inkerinmaalla asuvaa suomalaisjuurista kansanryhmää, mainitsemasi inkerinsuomalaiset sekä inkerikkoja vieläkin vähälukuisemmat vatjalaiset. Näistä inkerikot ja vatjalaiset ovat Inkerinmaan kantakansoja, inkerinsuomalaiset 1600-luvulta lähtien tulleita maahanmuuttajia. Sinänsä on melenkiintoista, että käytät käsitettä "inkeriläinen" varauksetta "inkerinsuomalaisen" synonyyminä. Yleensä on päinvastoin, kun etenkin Suomeen muuttaneet paluumuuttajat pitävät lähes loukkaavana, kun heistä puhutaan inkeriläisinä, kun ovat Inkerin suomalaisia, koska Neuvostoliiton passissakin luki kansallisuutena "suomalainen". Ja muuten. Inkeroiskielellä julkaistiin 1930-luvulla jopa aapinen ja lukukirja, joihin voi tutustua myös netissä olevana digiversiona. Tässä linkki: https://fennougrica.kansalliskirjasto.fi/browse
Fenno-Ugrica - Selaus nimekkeen mukaan
fennougrica.kansalliskirjasto.fi].

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vastaukseni Fb-ssa Helena Miettiselle.

Helena, kirjoitit:

[Näistä inkerikot ja vatjalaiset ovat Inkerinmaan kantakansoja, inkerinsuomalaiset 1600-luvulta lähtien tulleita maahanmuuttajia],

-samaa mieltä olen siitä. Niin, pidämme itseämme Inkerin SUOMALAISINA, mutta täällä paluumuuttajista ihan alusta asti käyttävät nimikettä "inkeriläiset". Ihmettelimme, että olimme "suomalaisia" Neuvostoliitossa ja Suomessa muutuimme "inkeriläisiksi". Oli minullakin passissa kirjoitettu : "ФИНКА", eli "Suomalainen".Ne, 1600-luvulla savakot ja äyrämöiset ym., jotka muuttivat Inkerinmaalle, muodostivat ryhmän, joka sai nimensä "inkeriläiset", koska he muuttivat Inkerinmaalle. Joten minun käsitykseni on, että inkerikot ja vatjalaiset eivät ole yhtä kansan ryhmää "inkeriläisten" kanssa, mutta en olekaan kirjailija tai palkattu tutkija. Käytän vapaasti tietoja aiheesta, jotka "tulevat vastaan". Ehkä teidän kirjailijoiden käsitteetkin muuttuvat ajan mittaan...En millään pahalla, mutta omissakin kirjoissasi taidat käyttää kovasti paluumuuttajista nimikettä "inkeriläinen", vai olenko väärässä? Kiitos kun tulit kommentoimaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Helena Miettinen kirjoitti:

[Kyllä paluumuuttajat ovat inkeriläisiä. Siis kaikki: inkerinsuomalaiset, inkerikot ja vatajalaiset sisältyvät käsitteeseen inkeriläinen...

Jatkoa. Sillä, että Neuvostoliitossa inkerinsuomalaisia ei Neuvostoliitossa pidetty omana kansallisuuteenaan, on poliittiset syyt. Raja-alueella fasistiseen "viholliskansaan" kuuluville ei ollut tarkoituksenmukaista myöntää erityistä statusta. Etninen etiketti "inkeriläinen" on kuitenkin ollut käytössä jo 1800-luvulla. Se selviää lukemalla vaikka vanhoja 1800-luvulla ilmestyneitä Inkeri-lehtiä. Se, että asia painettiin Neuvostoaikana unohduksiin löytyy monia syitä, joita tässä on mahdotonta ryhtyä selvittelemään.].

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Niin se on, ettei tähän blogin mahdu inkerinsuomalaisten historian selvittelyä.

Helena, kirjoitat : [Siis kaikki: inkerinsuomalaiset, inkerikot ja vatajalaiset sisältyvät käsitteeseen inkeriläinen...],

- Ei mitenkään voi inkeroisia ja vatjalaisia pitää inkeriläisinä vain sen perusteella, että he asuvat alueella nimeltään Inkerinmaa. Edelleen ihmettelen käsitystäsi!

Tällä perusteella voimme nyt kaikkia muitakin ihmisiä jotka nyt asuvat Inkerinmaalla, pitää "inkeriläisinä". Näinkö se menisi?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kyllä Viola taitaa tässä asiassa olla oikeassa, samalla alueella on asunut useita heimoja eri aikoina. Selvyyden vuoksi olisi hyvä pitää heidät erillään.

Emmehän Pietarin alueella nykyisin asuvia venäläisiäkään kutsu inkeriläisiksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala kirjoitti: [Emmehän Pietarin alueella nykyisin asuvia venäläisiäkään kutsu inkeriläisiksi.],
- Emme kutsukaan, vaikka he asuvat nyt alueella nimeltään "Inkerinmaa"!

Wikipedia tietää kertoa meille ja, monet tutkijatkin toistavat samaa:

[...Inkeriläiset eli inkerinsuomalaiset ovat Ruotsin vallan aikana 1600-luvulla Inkerinmaalle siirtyneiden savolaisten (savakot) ja karjalaisten (äyrämöiset) jälkeläisiä, jotka uskonnoltaan ovat pääasiassa evankelis-luterilaisia.

INKERILÄISIÄ EI TULE SEKOITTAA INKERIKKOIHIN, jotka ovat alueen vanhempaa, uskonnoltaan ortodoksista väestöä.]

https://fi.wikipedia.org/wiki/Inkeril%C3%A4iset#Su...

Kiitos kommentista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Helena Miettinen Fb
25. lokakuuta kello 8:12

Wikpedian teksti on monitulkintainen. Inkeroiset ovat inkeriläisiä, kun myös inkerinsuomalaiset ja vatjalaiset. Omalta kohdaltani päätän tämän keskustelun tähän.
-----------------------

Viola Heistonen Fb vastaus:

Helena Miettinen, kiitos kommenteista!
Mukavaa syksyä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitän kaikkia keskusteluun osallistuneita!

Pienimmät suomensukuiset kielet ovat äärimmäisen uhanalaisia ja ne voivat sammua jo seuraavan kahden vuosikymmenen sisällä...

Pieni ripaus suomalais-ugrilaisia kieliä laulettuina:

https://www.riemurasia.net/video/Suomalais-ugrilai...

Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa!

Tämän blogin suosituimmat