Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Maria. Muukalainen vieraassa kaupungissa.

 • Maria. Muukalainen vieraassa kaupungissa.
 • Maria. Muukalainen vieraassa kaupungissa.
 • Maria. Muukalainen vieraassa kaupungissa.
 • Maria. Muukalainen vieraassa kaupungissa.

Erän tuttavani vinkistä sain käsiini sipoolaisen 87 vuotiaan Päivi Virtasen esikoisteoksen "Maria perkele". Kirja on kirjoitettu yli 40 vuotta sitten. Mutta vasta nyt (2015) käsikirjoitus löysi tiensä romaaniksi Reuna-kustantamon julkaisemana.

Musiikkia silmille

Päivi Virtasen kirja on fiktiivinen kertomus ja kannanotto maahanmuuttajan kokemasta arjesta yksinäisyyden, irrallisuuden ja vihamielisyyden ilmapiirissä vieraassa maassa. Pohjana 50-luvun suomalaisen papinperheen kokemukset Göteborgissa vihamielisessä asumalähiössä.

Olen lukenut aika paljonkin maahanmuuttajien kokemuksista täällä uudessa kotimassa. Itse olen myös maahanmuuttaja, olen Inkerin suomalainen paluumuuttaja, mutta tässä kirjassa verrattuna muihin kirjoihin maahanmuuttajista on parasta sen kieli, joka kiehtoo ja kuulostaa kuin laululta, vaikkakin tässä puhutaan vaikeasta ihmisen tunne-elämästä. Voi sanoa, että kirjan kieli on kuvankaunista runoa, erityisesti luontoa kuvatessaan Virtasen kieli laulaa.

Tämä tarina muukalaisen elämästä vieraassa kaupungissa on nykypäivän Suomessa ajankohtaisempi kuin koskaan.

Sumuinen kaupunki

Kirjoittaja vie meidät mukana siihen Sumuiseen kaupunkiin, jossa muukalainen Maria kulkee ... Kirjan kuvaama

  ... Sumu verhoaa Marian elämän ja käärii sen suojaavanpehmeisiin poimuihinsa. Sumusireenit varoittavat herkeämättömästi toistuvana huutona: maria-perkele, maria-perkele ... Mutta sumu ei avaa laskoksiaan, joiden väliin se on Marian harsinut ... Sumu heittää heiluvan harsonsa hänen ja toisten ihmisten välille. Se estää häntä pääsemästä heidän lähelleen, koskemasta heitä käsillään ja näkemästä heitä.

  ... Marian vanhemmat olivat joutuneet muuttamaan kotimaan kirkkaudesta tähän vieraan maan ja kaupungin sumuun. Marialla on heistä muistona vain krusifiksi. Vieraan kaupungin lapsille hän on Maria-perkele, ulkopuolinen, muukalainen. Maria ei muista, oliko kotimaassakin ollut sumua, oliko se tunkeutunut kotimaankin aamuihin, oliko se sielläkin kattanut pehmeään peittonsa talot ja ihmiset.

  ... Isä ja äiti kuolivat ja jättivät Marialle perinnöksi vieraan kaupungin. Marialla ei ole edes sitä omaisuutta, joka isällä ja äidillä oli, muistoja kotimaasta. Juuriltaan irti kiskaistuna hänen on täytynyt asettua vieraiden ihmisten keskelle, ihmisten, joilla on vieraat tavat ja jotka puhuvat outoa kieltä. Siitä kielestä Maria oli jo pienenä lapsena oppinut yhden sanan, perkele.

  ... Lapset olivat parjauksena syösseet sen hänen päälleen, milloin yksitellen, milloin joukkona. He olivat kulkeneet hänen perässään, kierrelleet hänen ympärillään ja huutaneet. Se oli heidän, isäntäkaupungin lasten, oikeus, jotta kukaan ei voinut heiltä riistää. Marian oikeutena oli ollut vain alistua. Hän ei ollut isäntäkaupungin jäsen. Hän oli vain muukalainen Maria, jolla ei ole omaa kaupunkia.

  ... Sota on jo kauan sitten laantunut rauhaksi. Kuitenkin vielä vuosikymmenien jälkeen sillä on hallussaan metallinkova miekka, jolla se hallitsee säälimättömästi erottaen ihmiset toisistaan. On muukalainen Maria-Maria -perkele- ja ovat moraalisesti korkeampitasoiset, omat kaupungin jäsenet.

Maria perkele

Hannimari Heinon haastattelussa Päivi Virtanen kertoo:

  "Nyt myöhemmin ymmärrän, että romaanissa pääsin purkamaan siihen liittyviä tuntojani. – Finjävel, sitä saimme kuulla yhtenään, sekä me aikuiset että lapset. Monet saattavat kummastella kirjani nimeä. Tuostahan se tulee, Virtanen valaisee ja kertoo syrjinnän olleen myös fyysisesti uhkaava.

Pienessä 132 sivuisessa kirjassa Päivi Virtanen ottaa kantaa myös eugeniikkaan, yhteiskunnan kontrolloimaan hedelmöittymiseen, syntyvyyden säännöstelyyn, steriologiaan ja koulujen sukupuolisen viihtyvyyden huoneisiin.

87 vuotias Päivi Virtanen kertoo esimerkillään, ettei ikä ole mikään hidaste tai este esikoiskirjan julkaisemiselle. Hänellä on jo seuraava kirja suunnitelmissa.

Omasta puolestani oikein lämpimät onnittelut kirjailijalle Päivi Virtaselle hänen esikoisteoksen, romaanin "Maria-perkele", julkaisemisen johdosta. Se julkaistiin 31. tammikuuta 2015 Keravalla Juuret-kirjallisuustapahtumassa! Hänen matkansa kirjailijaksi on ollut samalla lyhyt ja pitkä. Tästäkin eteenpäin toivotan Päivi Virtaselle pitkää ikää ja kirjoittamisen iloa.

Odotan seuraavaa kirjaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Onnittelut minunki puolesta ja olen tainu lukea tai kuulla hänestä joskus, oisko ollu Suomen Kuvalehti. Kiitos hienosta ja kunnioittavasta plokista Viola!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei, Hilkka!

Saattaa olla Suomen kuvalehdessäkin, mutta tuttavani lähetti minulle Sipoon Sanomissa ja Uusimaa-lehdessä olleet kirjoitukset hänestä.

En tunne itse kirjailija Päivi Virtasta, mutta lehtikirjoitusten mukaan hänen romaani "Maria-perkele" löysi tiensä yllättäen pari vuotta sitten Keravalla elämäkerrallisen kirjoittamisen ryhmässä. Ohjaaja, kirjallisuusterapeutti Silja Mäki innostui Virtasen käsikirjoituksesta niin, että ehdotti sen tarjoamista kustantajalle. Onneksi!

- Aikoinaan lähetin romaanini lähiseudulla toimivalle Gummerukselle, josta sanottiin , että hyvä, mutta pitäisi korjata. Silloin en jaksanut sellaiseen prosessiin lähteä, joten se jäi siihen. Täällä kertaa kaikki kävi nopeasti : sanoo kirjailija haastattelussa. (Sipoon Sanomat.Hannimari Heino.29.01.15).

Kiitos, Hilkka, kommentistasi ja blogin suosittelusta! Kunnioitettava on ensisijaisesti kirjailijan ikä! Tosi hienoa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiinnostava kertomuksesi saa vielä hankkimaan tuon kirjankin, vaikka kirjoja on jo enemmän kuin tarpeeksi. Ehkä se löytyy kirjastostakin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En tiedä löytyisikö kirjastosta, mutta ei ole ainakaan vielä varastossa, josta kuitenkin löytyy kirjan esittely:

http://reunalla.fi/tuotteet/kirjat/edulliset-pokka...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Eräs blogin lukija kyseli Päivi Virtasen kuvan alkuperää. Se on Uusimaan lehdestä Hannimari Heinon kuvaama, sinne linkki:

http://www.uusimaa.fi/sites/default/files/styles/a...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Oikein mukavaa talven jatkoa kirjan tekijälle Päivi Virtaselle ja keskusteluun osallistuneille, näin Sergei Chekalinin "Sumussa" musiikin tahdissa :

https://www.youtube.com/watch?v=lm8KBjN5KvQ

Tämän blogin suosituimmat