Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?

 • Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?
 • Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?
 • Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?
 • Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?
 • Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?
 • Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?
 • Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?
 • Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?
 • Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?
 • Onko kiireisenä pysyminen pitkän iän salaisuus?

Kiireisenä pysyminen on pitkän iän salaisuus

Näin ainakin väittää reumatologiaan erikoistunut tohtori Ephraim Engleman joka täyttää maaliskuussa 104-vuotta, mutta eläkkeelle hän ei ole vielä jäänyt. Yli satavuotias yhä työelämässä! Hän tekee töitä kolmena päivänä viikossa reumasairauksiin erikoistuvassa tutkimuslaitoksessa, jonka johtaja hän on. Varsinaista potilastyötä Engleman ei enää tee, mutta laitoksen johtajana hänellä on yhä paljon hallinnollisia tehtäviä.

Hän ei juurikaan ajattele ikäänsä.

  Kaipa se on uskomatonta, että olen 103. Mutta on tärkeää muistaa, että tuo ikä on vain numero. Olen liian kiireinen miettiäkseni ikääni, sanoo Engleman.

Kiireisenä pysyminen on Englemanin mukaan tärkeää pitkän iän kannalta. Palkkatyön lisäksi hänen aikaansa vie viulun soitto. Hän kertoo soittavansa joka päivä vähintään 30-45 minuuttia sekä pitää kerran viikossa kotonaan kamarimusiikkikonsertin. Lisäksi mies viettää mielellään aikaa 99-vuotiaan vaimonsa kanssa. Pariskunnan avioliitto on kestänyt jo 73 vuotta.

  En ole koskaan ollut kovinkaan aktiivinen fyysisesti, ja liikunta on mielestäni yliarvostettua, hän sanoo. Minun liikuntani on aina rajoittunut kävelyyn ja viulun soittoon, kertoo lääkäri.

Kuitenkin selkävaivat pakottavat miehen käyttämään kävelykeppiä eikä hän tahdo aina muistaa nimiä. Tosin hän ei niitä erityisen hyvin ole muistanut koskaan.

Näin siis joittenkin elämä järjestyy! Järjestyykö itsestään vai voimmeko siihen vaikuttaa? Tarkoitan ikä ja muutenkin.

Äitinikin eli 101 vuotta ja oli kohtalaisen hyvässä kunnossa : muisti pelasi ja viimeiselle ateriallekin käveli rollaattorilla.

Äitini, jos kuka, teki aina paljon fyysistä työtä. Ei ollut aikaa harrastaa liikuntaa vaan koko elämänsä joutui tekemään raskasta fyysistä työtä. Kymmeniä vuosia kestäneet metsätyöt siirtolaisena Neuvostoliitossa. Elämiseen piti aina kasvattaa ravintoa omalla maatilkulla, jos sellainen sattui olemaan. Tämä vaati myös kovaa fyysistä ponnistelua jotta perunaa, porkkanaa, punajuurta ym. riittäisi talven yli. Se oli aina tavoite. Kasvattaa ja säilyttää, ettei nälkä yllättäisi. Ja hän jaksoi yksin kasvattaa vielä omia lapsia, kun mies menehtyi sodassa, vieläpä auttoi kasvattamaan lapsenlasta ja lapsenlapsenlapsia. Äitini oli lähes aina hyvällä tuulella.

Viimeiset viisi vuotta olin kyllä tukemassa äitiäni henkisesti. Hän selvästi nautti elämästä ihan viimeiseen asti.

Tohtori Ephraim Engleman mukaan liikunta on yliarvostettua. Voiko tämän esimerkin mukaan kyseenalaista koko liikuntapolitiikkaa? Vai toiko tohtorille kiireellisyys omassa työssä hänen tarvitsemansa liikunnan määrän?

Tosi mielenkiintoinen ja kunnioittava tapaus!

Hyvää Joulua ja pitkää ikää kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

AKtiivinen elämä lienee yksi tekijä, joka pidentää ikää - siis tietyssä mielessä kiire, mutta ilman stressiä. Stressi puolestaan lyhentää elämää. Jos nauttii työstään, niin ei koe stressiä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

[Jos nauttii työstään, niin ei koe stressiä.]

- Ei koe stressiä negatiivisena.Stressi voi olla niin negatiivinen kuin positiivinen. Mutta missä se rajaa lienee? Toiselle paineensietokyky on korkeammalla tasolla toinen taas ei kestä paljonkaan.

Tutkijoitten näkökulma siihen : "Silloin kun kiirettä on sopivasti ja työtä on riittävästi, niin ihminen toimii tehokkaimmin. Hän pyrkii luonnostaan organisoimaan työn ja tauot niin, että hän suoriutuu tehtävistään laadukkaasti ja ajallaan. Parhaimmillaan työpäivän päätyttyä olo on "väsynyt, mutta onnellinen". Tällöin on tunne siitä, että on ollut ahkera ja saanut paljon aikaan. Ammatillinen itsetunto nousee ja tunne työn palkitsevuudesta lisääntyy.
Positiivinen stressi on siis hyväksi.
Tämä stressin positiivinen näkökulma unohtuu välillä ja tunnutaan ajattelevan, että stressi on aina pahasta.

http://tyopiste.ttl.fi/Nakokulmat/Sivut/Stressionj...
Kiitos kommentista!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Näin juuri. Itsekin teen hullun lailla psykiatriaa, mutta se on todella mielenkiintoista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jos ymmärsin oikein, niin teet työtä psykiatrian alalla?

Kun tehdään työtä "hullun lailla", niin miten mielestäsi?, pystyykö huomaamaan milloin se paineen sietokyky alkaa jo pettää ja lähestyy negatiivinen stressi?
Millaisia oireita alkaa tulla esille?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #5

Minä kuvittelisin, että "täytyy, täytyisi" ajatusten määrä korreloi melko suoraan negatiivisen stressin kanssa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

Eli, "täytyy, täytyisi" jotain vielä tehdä, mutten jaksaisi, tai en jaksa mitenkään"!?

Juhani Penttinen

Kanttori,kuoronjohtaja,tenori Vilho Kekkonen kuoli lokakuussa 2014 hyvin korkeassa 105 vuoden iässä. Hän levytti vielä 99-vuotiaana !

http://www.hs.fi/muistot/a1305900706994

Vilho Kekkosella oli aina mukanaan huumori ja ilo. Entisaikojen tarinoita hän kertoi mielellään ja hauskuutti huumorillaan joka päivä kanssaihmisiään. Pitkän iän salaisuutta tiedusteltaessa hän sanoi: "Jos minä sen nyt tässä sulle kertoisin, niin eihän se sitten enää mikään salaisuus olis!"

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kommentista ja linkistä.

Lainasin tähän "Muistot"-sivulta tietoa Vilho Kekkosesta :

Kekkonen oli 1970–90-luvuilla yhä aktiivinen esiintyjä kvartetteineen. Hän pääsi 1996 Guinnesin ennätysten kirjaan pidettyään 85-vuotiaana kuusi juhlakonserttia.

"Kekkonen on säilyttänyt lyyrisen tenorinsa nautittavana ja kauniina korkeasta iästään huolimatta", kirjassa kuvailtiin.

https://www.youtube.com/watch?v=i__Gd0pYDNA

Tämän blogin suosituimmat