Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Syyhypunkki

  • Syyhypunkki
  • Syyhypunkki
  • Syyhypunkki
  • Syyhypunkki
  • Syyhypunkki
  • Syyhypunkki

Kaakkois-kulmilla on liikkeellä syyhypunkki (Sarcoptes scabie)!

Se on niin pieni kuin 0,4 mm pitkä, mutta saa paljon aikaan jos pesiytyy ihmisen ihoon. Se aiheuttaa syyhytautia! Nyt se pääsi liikkeelle näillä Kaakkoiskulmilla.

Etelä-Karjalan keskussairaalassa on puhjennut syyhyepidemia kertoo tänään 26.9.14 UV otsikolla "Syyhyä keskussairaalassa". Minna Mäkinen

Kirjoituksen mukaan syyhy on lähtöisin yhdestä A9-osaston potilaasta jolla oli todettu viime viikolla harvinainen tartuttava karstasyyhy eli norjalaistyyppinen syyhy. Syyhyn on saanut kymmenkunta hoitohenkilökuntaan kuuluvaa. Altistuneita potilaita on noin kaksikymmentä.

    "Yleensä syyhy tarttuu huonosti, mutta tässä tapauksessa syyhypunkkeja on ollut suuri määrä ja tarttuvuus on ollut tehokkaampaa, sanoo infektiolääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote).

    Suomalainen muistuttaa, että syyhyä esiintyy Suomessa ja Etelä-Karjalassa jatkuvasti. Etelä-Karjalan keskussairaalassa koettiin edellinen syyhyepidemia vuonna 2008. Suomalainen arvioi sen olleen yksi Suomen suurimpia.Sairastuneita oli tuolloin kymmeniä ja altistuneita useampia sata.

Ihmetellen hieman miten näissä nykyään lähes superhygieenisissä oloissa pääsee liikkeelle syyhypunkki? ja vieläpä keskussairaalassa?

On selvä, että sotien aikana epähygieenisissä oloissa esiintyy runsaasti syyhytautia ja muiden katastrofien yhteydessä yksi vakavimmista sodan seurauksista on väestön sairastuminen syyhy-tautiin. Esimerkiksi epidemiologisten uutiskirjeen (1945) materiaalien mukaan St. Louis Pariisin sairaalassa vuonna 1939, oli hoidettavana 9'859 syyhy potilasta, vuonna 1941 - 65'875 ja 1942 - 102'645 ihmistä.

Kööpenhaminassa, sodan aikana ilmaantuneista ihosairauksista syyhy oli aiheena 20% kaikista tapauksista. Italiassa toisen maailmansodan lopussa syyhyä sairasti jopa 15% koko väestöstä...

Muistan kouluikäisenä sodan jälkeisinä vuosina Neuvostoliitossa, kun ei ollut riittävästi tai joskus ollenkaan kotona saippuaa, mutta koulussa luokan ovella valvojat tarkistivat jokaisen lapsen kädet ja erityisesti sormien välit. Kuulemma se on paikka josta tuo syyhypunkki tykkää ja mistä ensin alkaa tuo syyhytauti. En ainakaan muista, että olisin saanut tartunnan.

UV lehtikirjoituksen mukaan syyhy on kiusallinen, mutta ei vaarallinen.

Ei se niin viatonkaan ole. Videon valokuvissa esitetään miltä näyttää syyhy lasten käsissä ja vartalossa.

Eli jos nykylevottomassa maailmassa täytyy valmistautua sotaan, niin täytyy pitää silmällä myös tätä pahamaineista pikkupunkkia – ja erityisesti miten sitä vastaan taistellaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Opiskeluaikoina kuultiin huhuja tovereiden kaskuudessa levinnestä syyhystä.
Heti rupesi suuhyämään ja saunasta tulleet nokipilkut kuvittelimme selviksi syyhypunkeiksi. Kämppäkaverin kanssa haettiin apteekista linimenttiä ja vaihdettiin huolellisesti lakanat. Jälkeenpäin tajusimme,että kyseessä oli pelkkä suggerointi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Margareta, kiitos kommentistasi!

Tällaiset ikävät asiat eivät paljon keskustelijoita kiinnosta, mutta elämässä on paljon ikäviä ja inhottaviakin asioita ja ihminen on niin helposti haavoittuva!
Parempi olla tämänkin punkin suhteen varovainen ja tarkkaavainen, kun sitä on nyt liikkeellä.

Hyvä, että teidän tapauksessanne jälkeenpäin tajusitte, että kyseessä oli pelkkä suggerointi, joka helposti tulee jos alkaa kuvitella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Erinäisiä muitakin inhoittavia ötököitä ja ikävempiäkin tartuntoja liikkui siihen aikaan opiskelijoiden piirissä, jotka eivät olleet pelkkää suggerointia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin, tästäkin punkista voi olla tosi vakavia seurauksia jos se pesiytyy herkimpiinkiin paikkoihin ihmisen kehossa.Tietoisuus asiasta ei olisi haitaksi kenellekään. Kuulemma,voimakkaat ensioireet (yöllinen kutina) alkavat 2-6 viikon kuluttua tartunnasta. Lähde: www.terveyskirjasto.fi

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Epidemia on jatkanut leviämistään Etelä-Karjalassa. Asiasta kertoo Uutisvuoksi tänään 3.10.2014 Minna Mäkinen : " Eksote maksaa A9:ltä syyhyn saaneiden lääkkeet".

Kirjoituksen mukaan Etelä-Karjalan keskussairaalan osastolta A9 liikkeelle lähtenyt syyhyepidemia on jatkanut laajenemistaan viimeisen viikon aikana...Prosessi tulee todennäköisesti kestämään vielä kolme - neljä viikkoa. Vasta sen jälkeen epidemian koko laajuus on tiedossa, arvioi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä( Eksote) infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

"Maailman terveysjärjestö WHOn mukaan tapa pestä kädet saippualla,
ennen ruokailua ja WC-käynnin jälkeen, säästäisi enemmän henkiä kuin
mikään rokotus tai lääkehoito". Käsienpesun oppikirjasta.

Olkaamme terveenä!

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Olenpahan lukenut, että kissoissa voi olla syyhypunkki.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin ne viisaammat kertovat, että kissoissakin voi olla syyhypunkki!

Kiva kun huomasin kommenttisi! Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat