Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Hyvää uutta vuotta! - Venäläisittäin 13. tammikuuta

  • Hyvää uutta vuotta! - Venäläisittäin 13. tammikuuta
  • Hyvää uutta vuotta! - Venäläisittäin 13. tammikuuta
  • Hyvää uutta vuotta! - Venäläisittäin 13. tammikuuta
  • Hyvää uutta vuotta! - Venäläisittäin 13. tammikuuta

Kuten olemme nyt tottuneet Uusi vuosi vietetään tai paremmin sanottuna otetaan juhlallisesti vastaan 31 joulukuun ja 1 tammikuun välisenä yönä.

Juliaaninen kalenteri

Venäjän Uuden vuoden historiasta tiedämme, ettei asia ollut aina näin, vaan vuoteen 1492 asti vuosi alkoi 1. maaliskuuta ja vuodesta 1492 alkaen 1. syyskuuta. Vuonna 1699 Pietari I antoi määräyksen juhlia uutta vuotta eurooppalaisen kalenterin mukaan 1. tammikuuta.

    Historioitsijat kertovat, että 1.1.1700 Pietari I henkilökohtaisesti käynnisti uuden vuoden juhlan Moskovan Punaisella torilla ampumalla ensimmäisen raketin taivaalle. Lieneekö tästä alkanut ilotulitusten historia.

Kuitenkin Eurooppa oli jo siirtynyt gregoriaaniseen kalenteriin. Niinpä Venäjä juhli uutta vuotta 11 päivää myöhemmin kuin Eurooppa.

Gregoriaaninen kalenteri

Vuonna 1918 bolsevikkien asetuksella alkoi uusi ajanlasku. Tällöin Uusi vuosi osui samaan päivään kuin Uusi vuosi Euroopassa, joten Venäjällä vanha uuden vuoden päivä jäi päivälle 13.tammikuuta.

Itse en muista, että Neuvostoliitossa olisimme juhlineet vanhan kalenterin mukaista uutta vuotta, mutta nyt Venäjällä monet juhlivat myös "Vanhaa uutta vuotta" 13. tammikuuta.

Tällainen vuosittainen tapahtuma on Venäjän Suurlähetystön jo perinteeksi muodostunut Vanhan Uuden vuoden vastaanottojuhla kutsuvieraille.

Tänä vuonnakin sain kunniaa osallistua siihen juhlaan, josta blogin valokuvareportaasi.

Lyhyt video Venäjän uuden vuoden historiasta:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Спасибо! С Новым годом и Вас!

Kiitos! Samoin. Hyvää Uutta vuotta!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos, että valistit. Tarvitsin sitä, sillä ihmettelin venäläisen fb kaverini viestiä Lontoosta. Hän laittoin näin: The "Old Russian New Year" in the UK.
Hän seisoi kuvassa brittipoliisin vieressä Buckimhamin palatsin aidan lähellä. No nyt sekin tiedetään. Enpä edes osannut kysyä häneltä mistä oikein on kyse.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiva kun oli hieman apua kirjoituksestani!

Ulkovenäläisten keskuudessa on varmasti vuonna 1917 ja ennen sitäkin emigranttien jälkeläisiä, jotka kenties mieluiten juhlivat Vanhaa uutta vuotta.

Mukavaa talvenjatkoa! Vihdoin se tuli näillekin kulmille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo ystäväni on alta viiskymppinen Pietarilainen, joten hän vain tuntee historian. Järjestin 1997 kansainvälisen kokouksen Helsinkiin, joten hän oli silloin ensimmäistä kertaa ulkomailla, siis Suomessa ja on sen jälkeen matkustanut maailmalla. Maailma avautui.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #5

Maailma avautui monelle, ja monelle Venäjältä / ent.Neuvostoliitosta kun rautaesirippu avautui.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hyvää alkanutta vuotta!
On kiinnostavaa katsella tuollaisia vanhoja dokumenttipätkiä.
Mutta tuskin joka pommisuojassa tuollaisia lastenjuhlia vietettiin Lenigradissa piirityksen aikana.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos, Margareta! Samoin sinullekin hyvää Uudenvuoden jatkoa!

Tämä video on pieni pätkä elokuvasta, joka kertoo Pietari suuresta, mutta on siinä varmasti tuossa pommisuoja pätkässä ollut sodanaikana tarkoitus antaa ymmärtää maailmalle, että Leningrad ei ole antautunut vaan taistelee edelleen ja lapsista vaikkakin pommisuojassa pidetään huolta.

En tiedä kuinka paljon oli elossa lapsia piirityksen lopussa, mutta jokainen jolla oli mahdollisuus ilahduttaa lasta varmasti teki sen.

Tämän blogin suosituimmat