Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Raamatun seitsemän siunattua kasvia

 • Spelttivehnä
  Spelttivehnä
 • Ohra
  Ohra
 • Viiniköynnös
  Viiniköynnös
 • Viikunapuu
  Viikunapuu
 • Granaattiomenapuu
  Granaattiomenapuu
 • Öljypuu
  Öljypuu
 • Taatelipuu
  Taatelipuu

  Israelin “Seitsemän siunattua kasvia” nimitys perustuu 5. Mos. 8:8 kohtaan, jossa Mooses sanoo: ”Herra teidän Jumalanne vie teidät siihen hyvään maahan jossa on puroja ja lähteitä ja jossa vedet kumpuavat maan uumenista laaksoissa ja vuorilla, vehnän, ohran, viiniköynnöksen, viikunapuun ja granaattiomenapuun maahan, oliiviöljyn ja hunajan (taatelihunajan) maahan.”

Luvatun maan seitsemän annin kasvit olivat kasveja, jotka kukkivat ilmaston puolesta kriittisenä kevätaikana pääsiäisen ja helluntain välillä.

Vehnä

Vehnäpellot, vehnänkorjuu ja puinti kuuluivat Raamatun ajan ihmisten arkipäivään. Lähi-idän maissa vehnää alettiin viljellä jo 8000 vuotta sitten.

  Jeesus sanoi heille Totisesti, totisesti, jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon
  Matt 1 3 :24-3 0

Ohra

Ohra on maailman vanhimpia viljelykasveja. Ohran kantamuoto villiohra on ilmeisesti kotoisin Etiopian vuorilta tai Kaakkois-Aasiasta Ohra on kasvupaikan ja sademäärän suhteen huomattavasti vaatimattomampi kuin vehnä.

  Silloin eräs opetuslapsi sanoi Jeesukselle: Täällä on poika, jolla on viisi ohraleipää ja kaksi kalaa.
  Joh.6-9, 11-13

Viiniköynnös

Viiniköynnöksestä tuli Israelin vertauskuva vanhassa liitossa, uudessa liitossa se kuvaa myös Jeesuksen ja uskovien elävää yhteyttä. Luvattuun maahan palatessaan israelilaiset olivat paimentolaisia. He asettuivat asumaan luonnonmetsien peittämään vuoristoon, jota vähitellen raivasivat viljelymaaksi. Puut kaadettiin ja maa muokattiin kiviaitojen reunustamiksi terasseiksi, joille istutettiin viinitarhoja.

  Nyt kerron teille, mitä teen viintarhalleni. Minä revin aidan sen ympäriltä ja se jää eläinten laitumeksi, minä hajotan sen muurin ja se jää kaikkien tallattavaksi
  Jes. 5:5

Viiniköynnös oli runsauden ja Jumalan siunauksen vertauskuva.

Viikunapuu

Viikunapuu on 3-5 metrinen, voimakas, tuuhea puu. Viikunapuu kasvoi jo paratiisissa. Viikunapuun maitiaisnesteellä ja sen itse viikunoilla uskotaan olevan parantavaa vaikutusta etenkin ihosairauksiin.

  Niihin aikoihin kuningas Hiskia sairastui ja oli kuolemaisillaan.. sitten Jesaja sanoi: Hakekaa viikunakakku Kakku haettiin, ja kun se asetettiin paiseen päälle, kuningas parani
  2 Kun 20:1, 7

  Ikuisen rauhan unelma: saada istua oman viikunapuunsa alla ketään pelkäämättä
  Luukas 13: 6-7

Granaattiomenapuu

Granaattiomenapuu on piikkinen 2-4 metrinen puu. Juutalaisen tradition mukaan virheettömässä granaattiomenapuun hedelmässä on 613 siementä, yhtä monta kuin tooran käskyä ja kieltoa.

  olisitpa oma veljeni.. antaisin juodaksesi maustettua viiniä ja granaattiomenoitteni mehua.
  Laul. 18: 1-2

  Kauniisti kuin granaattiomena, kaartuu otsasi hunnun alla.
  Laul. 1. 4:3

Öljypuu

Öljypuu eli oliivipuu on Raamatun arvostetuin puu. puiden kuningas.
Tuom. 9: 8,9
On jopa 1000 vuotta vanhoja yksilöitä Oliivipuita lisätään juurivesoista, kypsyvät syys- lokakuussa Raamatun mukaan paras öljy kuului temppelille sitä tarvittiin muun muassa 7-haaraiseen kynttilään, pappien, kuninkaiden ja pyhien esineiden voiteluun.

Sairaiden voitelu on raamatullinen tapa,
Jes. 1:6,
joka siirtyi alkukirkon käyttöön.
Luuk5: 14.

  Mutta sitten tuli samaa tietä muuan samarialainen.. Hän meni miehen luo, valeli tämän haavoihin öljyä ja viiniä ja sitoi ne. Minä olen viheriöitsevä oliivipuu Jumalan pyhäkössä.
  Ps 52:10

Taatelipuu

Taatelipuu on hyvän maan seitsemästä annista raamatussa mainittu hunaja. Se ei kuitenkaan ilmeisesti tarkoita mehiläishunajaa, vaan kypsistä taateleista puristettua taatelihunajaa.

Juudan taatelit olivat niin herkullisia ja kuuluisia, että palmusta tuli jopa Juudean symboli. Taatelipuu alkaa kukkia 5-10 v ikäisenä. Luonnossa tuuli kuljettaa siitepölyn kukasta toiseen, viljelmillä pölytyksen suorittaa ihminen. Aravalaaksossa pölytykseen käytetään jopa lentokonetta. Puu elää 60-70 vuotta. Taatelipuu lisätään puisen tyvivesoista

  Hurskaat kukoistavat kuin palmupuu... vielä vanhoinakin he ovat voimissaan,versovat ja vihannoivat
  Ps. 92: 13,15

Kuvat Wikipediasta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Neot Kedumim Raamatun maisema puisto,
länteen Jerusalemista. On 250 ha suuruinen luonnonsuojelualue ja historiallinen puisto, jonne on rakennettu eri kohteita :

Siellä voi laskeutua Laulujen laulun pähkinätarhaan katsomaan joko viiniköynnös versoo ja joko kukkivat granaattiomenapuut. Voi nousta yrttien peittämää rinnettä Menoran kukkulalle, sieltä näkee laakson, jossa on Salomon lammikko taatelipalmujen ympäröimänä vastapäisellä puolella on viisauskirjallisuuden rinne, jossa iisoppi ja setri kasvavat rinta rinnan...Siellä on Jesajan viinitarha. Jerikon palmukaupunki, maidon ja hunajan metsikkö...
Alueelle on tuotu myös raamatunaikaisia eläimiä kuten kameleita, lampaita, aaseja, villiaaseja, strutseja...

En ole itse käynyt, mutta olisi mielenkiintoista antautua hetkeksi raamatunaikaiseen maisemaan...ja kuvitella sitä aikaa!
Kertoisiko joku, siellä käynyt, omia kokemuksia?

http://www.asergeev.com/pictures/archives/compress...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen käynyt Jordaniassa, Israelin naapurissa. Välissä on Kuollut meri. Vierailimme Aaronin vuorella. Vuorelta näkyy Israelin puolelle. Aaronin vuoren huipulla on temppeli. Se on sekä muslimien että kristittyjen pyhä paikka. Sinne mentiin aasien ja muulien selässä ratsastaen.
Mooses johdatti kansaa Petran kautta, jolla alueella myös käynti Aaronin vuorelle. Aaron oli Mooseksen veli. Mooses iski sauvalla Petran kallioon, josta tuli vettä. Toden totta niiden kallioiden sisällä on vettä ja viikunat kasvavat kalliosta.
Näin tuolla matkalla myös Jerikoon korkealta vuorelta. Näin myös olivilehdon. Maisemat varmasti muistuttavat raamatun aikaisia, eiväthän ne muuksi ole muuttuneet. Kovasti karua ympäristöä.
Jordanian ainut rikkaus on viljelmillä tarpeellinen fosfori. Onneksi heillä on sitä, sillä se käy maapallolla vähiin, on loppumassa 50 vuoden kuluessa. Suomessa on fosforikaivos, mutta sehän myytiin rahanhimossa, joten emme omista näin tärkeää tuotetta edes. Viljelijät maksavatkin siitä nyt maltaita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan mieletöntä vaihtaa luonnonvaroja joita tulevaisuudessakin tarvittaisiin pelkkään rahaan!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin, eihän raha ole oikeastaan mitään. Sehän on yksi vain vaihdon mahdollistava väline. Sen pitäimisellä ja säilömisellä ei paljoa voiteta. Enempi merkitsee maa, sillä on arvoa. Enempi merkitsevät luonnonvarat, niillä on arvoa. Kunpa ihminen ymmärtäisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

Monet ymmärtävätkin, ettei rahalla sinänsä ole arvoa. Mutta harva näköjään käsittää, ettei nykytekniikan aikana enää tarvita rahaa vaihdon välineenäkään. Kaikki kaupat voisi kirjata suoraankin.
Jotkut uskovat että raha on arvon mitta, mutta se on harha.
Tavaran hinta vain ilmoitetaaan rahamääränä. Sen arvo määräytyy useasta muuttujasta.
Eihän rahalla tietenkään voi mitata mitään, kun sen nimellisarvo on aina suhteellinen. Mitään standardirahaa ei ole olemassakaan ja kultakannastakin on luovuttu sata vuotta sitten.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Irja Laamanen:[Maisemat varmasti muistuttavat raamatun aikaisia, eiväthän ne muuksi ole muuttuneet],
- Varman ne muistuttavat ja kiva olisi joskus käydäkin siellä, muttei kaikkea voi saada!
Ihminen kyllä koneistoineen "moukaroi" koko planeettaa ja sillä vahingoitamme sen alkuperää. Kiitos kertomuksestasi!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kyllä nuo kaikki hedelmäpuut ovat ihmeitä. Esimerkiksi, jos satoa saatiin odottaa jopa 5 - 7 vuotta, kaikki puun istuttajat olivat jo kuolleet, niin kärsimättömiä kanssaodottajat olivat. Seuraava ihme oli, että jos seuraava sukupolvi samaa sukua sai todistaa satoa.

Nykyäänkin on paljon ihmeitä ja varmasti monet ihmeet koskevat nimenomaan kasveja ja hedelmäpuita edelleenkin.

Näin ikkunalla vaaleanvioletin syklaamin, kun kävin viikolla Helsingissä. Näin sellaisen ensimmäistä kertaa ja mielestäni sekin oli ihme nähtynä ja koettuna.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei, Tarja!

Tässä videossa taitaa olla se vaaleanvioletti syklaami? Tosi kaunista!

http://www.youtube.com/watch?v=l32NlA5Wx0M

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Raamatussa mainitaan myös luonnonvaraisia puita, esimerkiksi setripuu (Psalmi 80:11 ja Psalmi 104: 16), yksi mäntyn lajeista. Setrit symboloivat valtaa ja voimaa. Sitä arvostetaan ulkonäön ja iän mukaan. Kuninkaita verrataan setripuihin. Sen maksimi elinikä - 500 (noin 800-850 vuotta), ikivihreä puu, saattaa olla 35-44 metriä korkea ja 2 metriä halkaisijaltaan...

Olkaa hyvä, jos kiinnostaa. Пожалуйста!

http://www.youtube.com/watch?v=8GZLNA0At5k

Toisessa videossa nähdään miten nykypäivänä poimitaan/pudotetaan käpyjä setripuusta ja erotetaan niistä pähkinöitä. Kokonainen teollisuus!

http://www.youtube.com/watch?v=V_76ZKETD7s

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jotain ihanaa on aina ollut noissa Libanonin setreissä. Sellaisen haluaisin nähdä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Sen kun lentolippu Siperiaan, jossa on siperian setrit! Mutta ihan oikeat ovat ne Libanonin setrit. Kuinka paljon niitä on säilynyt ja missä? Jos löydän videon, niin linkitän tänne.

Alempana videossa esitellään yhtä yksilöä keskellä puistoa :

http://www.youtube.com/watch?v=lcHclbZ-STM

Tämän blogin suosituimmat