Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Imatran ja Pietarin välisen henkilöjunan kiskot eivät vieläkään kolise.

 • Imatran ja Pietarin välisen henkilöjunan kiskot eivät vieläkään kolise.

Tämän junayhteyden olisi pitänyt tuoda Imatralle venäläisiä turisteja jo muutaman kerran tänä vuonna, muttei se onnistunut vieläkään, vaikka paikallisten lehtikirjoitusten mukaan henkilöjunan liikenteen piti ensimmäisten suunnitelmien mukaan käynnistyä Naistenpäivän teemajunalla maaliskuun alussa.

Sitten tuli tieto, että ensimmäinen teemajuna saapuu Imatralle joko pääsiäisenä tai kesäkuussa Venäjän itsenäisyyspäivän tienoilla. Keväämmällä suunnitelmat taas muuttuivat ja junan piti kuljettaa venäläisturisteja Imatralle toukokuun ensimmäisenä lauantaina. Sekään ei toteutunut!

Kehyn kansainvälistymispalveluissa työskentelevä johtaja Tea Laitimon mukaan ”...suunnitelmien kariutumisen syynä on Venäjän rajaviranomaisten kanta, sillä nämä eivät halunneet venäläisten vapaapäivistä johtuvaan ruuhka-aikaan enää lisähommaa junan muodossa.

  – Nyt junaprojektia jatketaan hieman uudella tavalla, ja rajaviranomaiset ilmoittavat aluksi, milloin heillä on resurssit kunnossa, Laitimo selvittää.

Laitimon mukaan junaa ei kuitenkaan olla lykkäämässä hamaan tulevaisuuteen. Sen toteutumiseksi työskennellään jatkuvasti...Tällä hetkellä Laitimo uskoo ensimmäisen teemajunan kulkevan kesäkuussa...

  – Ei junan peruuntuminen meille pettymys ollut. Kyseessä on Venäjän rautateiden oma hanke, jota me puollamme

Venäjän itsenäisyyspäivä on 12.6., ja Laitimo pitää lauantaita 8.6. potentiaalisena junapäivänä.

  – Itsenäisyyspäivänä rajalla on ruuhkaa muutenkin, eivätkä Venäjän rajaviranomaiset varmaankaan silloin halua lisää työtä. Siksi 8.6. olisi parempi ajankohta, ja se on yksi päivistä, joita alunperinkin kaavailtiin...” Imatralainen 8.5.2013

Kenen vika

Siis syypää tähän ovat Venäjän viranomaiset, mutta lehtikirjoitusten mukaan alussa venäläiset olivat aktiivisia ja kiirehtivät raideyhteyden avaamista ja kun se on vielä heidän oma hankekin. VR viranomaiset halusivat rauhassa katsoa tilannetta, esimerkiksi VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vanhasen mukaan

  – ”VR on aina avoin uudelle liiketoiminnalle. – Uusien reittien avaaminen vaatii kuitenkin tarkkoja kannattavuuslaskelmia. Meidän lähtökohta on se, että liiketoiminnan pitää olla kannattavaa. Jos liiketoiminnalliset edellytykset täyttyvät, olemme toki valmiita neuvottelemaan uusista yhteyksistä, Vanhanen sanoo.

  Vanhanen arvelee, että venäläisten tavoitteena on lisätä tilausliikenteen ylikulkupaikkoja Suomen rajalla. – Suomen puolella kulkee jo nyt venäläisiä tilausjunia ympäri maan. Ne ovat tulleet Vainikkalasta yli. Käsittääkseni tässä tapauksessa on aluksi kyse siitä, että he haluaisivat ajaa myös muiden raja-asemien kautta tilausliikennettä...” Venäjä haluaa junayhteyden Petroskoista Joensuuhun

Toimiva malli

Tietääkseni juna yhteys Joensuun ja Petroskoin välillä toimii, ainakin avajaisista oli kirjoitettu lehdistössä. Saa nähdä milloin henkilöjuna venäläisten turisteineen Pietarista saapuu höyryten Imatralle.

Tämä helpottaisi varmasti rajaruuhkia Kaakkois-Suomen raja-asemilla, jossa ennätysvauhti jatkuu edelleen. Imatralainen-lehti kirjoituksen mukaan 8.3.13 ... kasvua jopa viime vuoden ennätysvilkkaaseen alkuun verrattuna kertyi 5,5 % ...”

”Yli kolme miljoonaa matkustajaa ylitti rajan alkuvuonna kaakossa- ennätysvauhti jatkuu edelleen”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aika nopeasti oli saatu liikenteeseen "toimiva malli" Joensuu-Petroskoi. Lieneekö kokemusta kenellekään siitä?

Aiheesta keskusteltiin kirjoituksessani, jonne linkki.

Olkaa hyvä!, jos kiinnostaa.

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/12...

Matti Blomqvist

Suuret kiitokset Violalle tämän matkailijoille tärkeän asian seuraamisesta. Onko tämän Joensuu-Petroskoi rautatieyhteyden osalta jotakin uutta tiedossa? Joko pääsee Petroskoihin junalla?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Odottelinkin, että joku linjalta Joensuu-Petroskoi matkustajista tulisi kertomaan kokemuksista, muttei kuuluu mitään tännepäin. Muistaakseni oli mainittu jossain, että säännölliset yhteydet alkavat tämän vuoden kevät puolella.
Kiitos kommentistasi.

Tämän blogin suosituimmat