Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Ortodoksinen kirkko viettää tänään Pääsiäistä.

  • Ortodoksinen kirkko viettää tänään Pääsiäistä.
  • Ortodoksinen kirkko viettää tänään Pääsiäistä.
  • Ortodoksinen kirkko viettää tänään Pääsiäistä.
  • Ortodoksinen kirkko viettää tänään Pääsiäistä.
  • Ortodoksinen kirkko viettää tänään Pääsiäistä.
  • Ortodoksinen kirkko viettää tänään Pääsiäistä.
  • Ortodoksinen kirkko viettää tänään Pääsiäistä.

Venäjän Ääni kertoo asiasta 5.5.2013.

Pääsiäisliturgiaan osallistui 4 miljoonaa venäläistä

Pääjuhlaan valmistauduttiin etukäteen. Juhla-ruuat kuten kulitsat, Pashat ja cahors-viini siunattiin juhlaa edeltävänä päivänä kirkossa. Myöhään lauantai-iltana Moskovaan toimitettiin Jerusalemista Pyhä tuli.

Juhlaliturgioita ja ristisaattoja järjestettiin yli 10'000 ortodoksisessa kirkossa ja luostarissa. Tilaisuuksiin osallistui noin 4 miljoonaa ihmistä”, tiedotteessa kerrotaan.

Järjestystä pääsiäisjuhlallisuuksien paikoissa valvoi yli 70'000 poliisia ja sisäministeriön joukkojen sotilasta. Sunnuntaina poliisi jatkaa toimintaansa samaan tapaan kuten lauantainakin.

Mitä muistan itse Pääsiäisestä Venäjällä?

Olosuhteista johtuen en ollut Neuvostoliitossa kastettu mihinkään kirkkoon. Mutta uskonnon perinteet säilyivät kansan keskuudessa niin luterilaisilla kuin ortodokseilla ja viimeisillä vahvemmin omasta mielestäni, koska muistan ne pienestä pitäen ja toimihan muutama ortodoksikirkkokin, vaikka käynti niissä oli kielletty.

Христос Bоскрес! Во истину Bоскрес! - Kristus Ylös noussut! Totisesti noussut!

Kuulin usein tämän venäjäksi. En osannut sitä sanoa suomeksi ennen kun pääsin ensimmäiseen virallisesti avattuun luterilaiseen kirkkoon.

Sodanjälkeisessä Neuvostoliitossa jossain syvällä Venäjää muistan kuin inkeriläisten siirtolaisten keskuudessa Pääsiäisenä värjättiin sipulin kuorella kovaksi keitettyjä kananmunia ja sitten jostain korokkeelta rullattiin vuorotellen alas ja tavoiteltiin jotain palkkiota. Nykyäänhän värjätyt munat Venäjällä ovat todellisia taideteoksia.

Tapa leikkiä Pääsiäisenä oli myös kovaksi keitetyllä kananmunalla yrittää rikkoa vastustajan värjätyn munaan. Voittaja oli se se, jonka muna ei käynyt rikki.

Nämä ja monet muut tavat

olen omaksunut jo pienestä pitäen ja koko aikuisiän elänyt ortodoksisessa ympäristössä. Aikuisena olen kastettu luterilaisessa kirkossa ja virallisesti olen luterilainen, mutten ole niin varma, että onko se oikea kirkko.

Oikeaa on kuitenkin se, että "Isä meidän" rukouksen olen oppinut suomeksi vanhemmilta ja isovanhemmilta ja, oikein on se, että uskoo, jos uskoo? Taivaan Isäämme ja Hänen johdatukseen elämässämme!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Lasse Askolin

Suomen ortodoksien pääsiäistoivotus - sitä lausuttiin meidän pääsiäisenämme, tänä vuonna jo maaliskuun lopussa - kuuluu "Kristus nousi kuolleista!" ja siihen vastataan "Totisesti nousi!"
Venäjän lisäksi viime viikonvaihteessa oli pääsiäinen Kreikassakin, koska nämä maat noudattavat pääsiäisen ajankohdan määrittämisessä vanhempaa, juliaanista ajanlaskua. Suomen uudempi ajanlasku on gregoriaaninen laskutapa.
Olin itse Ateenassa viikonvaihteen pääsiäistä edeltäneen Suuren viikon ja osallistui joka ilta Pyhän Paavalin kirkon pääsiäisviikon palveluksiin.
Palvelukset olivat Ateenassa aivan uskomattoman mukaansatempaavia näytelmiä.
Kirkkokansa lauloi ulkoa kaikki tekstit jopa yli neljä tuntia kestäneissä palveluksissa, kirkon ovet olivat 30 asteen kuumuudessa auki ja kirkon ympäristön lapset kirkuivat, pelasivat jalkapalloa, ampuivat paukkuja, huudattivat koiria ja juoksentelivat kirkkoon ja ulos.
Moottoripyörät ja mopot pärräsivät myös koko ajan ja kirkokellot moikuivat tähän sekaan täysillä.
Olin joka kerta palveluksen jälkeen kuin huumattu.
Ei sitä valtamerenkaltaista lauluvyöryä ja muuta tapahtumista voi mitenkään kuvata elokuvana tai videona. On itse oltava sen huumaavuuden keskellä, jotta ymmärtäisi edes jotain tässä käsittämättömässä spektaakkelissa.
Jos Federico Fellini olisi nyt tekemisvoimissaan, hän voisi saada Ateenan Paavalin kirkosta ja agorasta sen ympärillä jotain ainutlaatuista aikaan filmille.
Aion mennä ensi pääsiäisenä - Suomen ja Kreikan sekä Venäjän pääsiäiset ovatkin vuonna 2014 samana päivänä 20.4. - takaisin Ateenan Pyhän Paavalin kirkon pääsiäisviikolle. Tuntuu, että kuulun jo sinne.
Kreikan ylösnousemustoivotukset ovat "Khristos anesti!" eli Kristus nousi kuolleista ja "Alithos anesti!" eli totisesti nousi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lasse Askolin kirjoitti : "Olin itse Ateenassa viikonvaihteen pääsiäistä edeltäneen Suuren viikon ja osallistui joka ilta Pyhän Paavalin kirkon pääsiäisviikon palveluksiin...Ei sitä valtamerenkaltaista lauluvyöryä ja muuta tapahtumista voi mitenkään kuvata elokuvana tai videona. On itse oltava sen huumaavuuden keskellä, jotta ymmärtäisi edes jotain tässä käsittämättömässä spektaakkelissa.",

- Se tunnelma tapahtumasta välittyi myös tänne keskusteluun.Kiitos! Katselin äsken videoita eri puolelta maapalloa pääsiäisjuhlista, joita kuitenkin on aika paljon tehty, mutta ne ei todellakaan pysty tuomaan sitä tunnelmaa, joka voi syntyä itse paikan päällä.
Kirjoititte, että "on itse oltava sen huumaavuuden keskellä". En halua loukata, mutta Neuvostoliitossa meille opetettiinkin, että "uskonto on ooppiumia kansalle". Olen ollut itsekin jumalanpalveluksissa jotka tuovat uskottavuuden tunnelmaa, mutta harvoin sellaiseen olen osunut, joten en käy säännöllisesti kirkossakaan sen vaan takia, että todistaisin jollekin, että olen uskovainen.Vielä kerran, kiitos kommentista!"Khristos anesti!" "Alithos anesti!".

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Lisättäköön tähän suurten ortodoksimaiden joukosta myös Romania, missä myös noudatetaan juliaanista kalenteria pääsiäisen suhteen.
Hristos a inviat! - Adevarat a inviat!

Virossa taas on toisaalta Moskovan patriarkaatin alaiset, jotka juhlivat nyt, ja Konstantinopolin patriarkaatin alainen ortodoksikirkko joka juhlii samassa tahdissa Suomen ortodoksikirkon kanssa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti Alfthan kirjoitti : "Virossa taas on toisaalta Moskovan patriarkaatin alaiset, jotka juhlivat nyt, ja Konstantinopolin patriarkaatin alainen ortodoksikirkko joka juhlii samassa tahdissa Suomen ortodoksikirkon kanssa.",

- se jotenkin ihmetyttää, että niin pääsiäinen, kuin joulujuhla, on eri aikoina eri "patriarkaateilla", koska eri kalenteri määrää.
Jospa olisi niin, että nämä uskonnolliset juhlat pidettäisiin niin kuin uutta vuotta otetaan vastan, eli sen mukaan kuin maapallo pyörii ja lähestyy iltaa? Kiitos kommentista! Hristos a inviat! - Adevarat a inviat!

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Onkos viimeisessä kuvassa vasemmalla muuan dosentti?

Olimitenoli, olisi mielenkiintoista kuulla sinulta lisää muisteloita neuvostoajalta. Erityisen mielenkiintoista olisi kuulla suhteestasi suomenkieleen siellä. Onko kylänraitilla jossain pulistu suomea, onko ollut häpeäntunnetta jossain tilanteessa siitä, mitä vain.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En tiedä kuka on kuvassa vasemmalla, en ollut paikan päällä.

J.J : "...mielenkiintoista olisi kuulla suhteestasi suomenkieleen siellä. Onko kylänraitilla jossain pulistu suomea, onko ollut häpeäntunnetta jossain tilanteessa siitä, mitä vain.",

- ei kylänraitilla pulistu suomea ja erityisesti 1930-40-50 luvuilla, koska oli pelkoa...myöhemminkin arasteltiin..., kunnes tulivat uudet tuulet perestroikan myötä.Tästä aiheesta voisi kyllä kirjoittaa. Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset