Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Venäläiset naiset kehuvat suomalaisia miehiä avioliitossa.

 • Venäläiset naiset kehuvat suomalaisia miehiä avioliitossa.
 • Venäläiset naiset kehuvat suomalaisia miehiä avioliitossa.
 • Было у бабушки сорок внучат
  Было у бабушки сорок внучат

Venäläiset naiset kehuvat suomalaisia miehiä avioliitossa.

Suomalaisten miesten ja venäläisten naisten avioliitot. Miten niissä menee? Kiinnosti YTM Pirjo Pöllästä (Väitösaika ja -paikka: perjantai 8.3. kello 12, M102, Metria, Joensuun kampus.), joka otti yhteiskuntapolitiikan alan väitöskirjan aiheeksi ”Hoivan rajat – venäläiset maahanmuuttajanaiset ja ylirajainen perhehoiva”.

Tutkimuksen perusteella, jossa Pöllänen haastatteli tutkimukseensa 16:ta Pohjois-Karjalassa asuvaa venäläistä vaimomuuttajaa, joilla on ollut tai on parisuhde suomalaisen miehen kanssa, tuli ilmi, että venäläiset naiset kehuvat suomalaisia miehiä.

  "Vuosittain Suomessa solmitaan noin 4 000 kaksikulttuurista avioliittoa. Niistä joka kolmas solmitaan suomalaisen miehen ja venäläisen naisen välillä. Suomalaisten miesten ja venäläisten naisten avioliitot ovatkin yksi näkyvimmistä kaksikulttuurisen avioliiton muodoista. Alueellisesti suomalaisten miesten ja venäläisten naisten välisiä avioliittoja solmitaan eniten Itä- ja Kaakkois-Suomessa.

  Äidinhoiva nousi tutkimuksessa esiin keskeisimpänä perhehoivan muotona venäläisten maahanmuuttajanaisten arjessa. Äidinhoivan keskeisimmät elementit ovat äidin vastuu lapsen kasvatuksesta sekä materiaalisen ja henkisen hyvinvoinnin tarjoaminen lapsille.

  Tutkimuksen perusteella äideillä on perheessä suurempi vastuu lapsista kuin isillä. Silti suomalaiset aviomiehet ottavat osaa niin lastensa kuin lastenlastensakin hoivaan ja arkeen enemmän, mihin tutkimukseen osallistuneet naiset ovat venäläisessä yhteiskunnassa tottuneet.

  Tulosten perusteella suomalainen mies puolisona ja isänä on huolehtivampi ja aktiivisempi kuin venäläinen mies."

Tutkimuksen mukaan tyytymättömyyttä aiheuttaa se, "etteivät suomalaiset isovanhemmat osallistu perheiden elämään yhtä intensiivisesti kuin venäläiset isovanhemmat."

Itse en oikein voi ottaa kantaa,

miten lasten kasvatukseen osallistuvat suomalaiset miehet isänä ja puolisona perheessä, jossa vaimo on venäläinen. Ei ole kokemusta.

Ehkä keskustelupalstalta löytyy asiantuntijoita ja joku haluaisi osallistua keskusteluun? Ei ole pakko tietenkään! Kiinnostaisi hieman miten samoissa tai ehkä muissa venäläis-suomalais avioliitoissa itse suomalaiset miehet suhtautuvat venäläiseen puolisonsa?

Mutta siihen miten Suomessa suhtaudutaan isovanhempiin

on minulla maahanmuuttaja isoäitinä tällä saralla kokemusta ja ikävämmästä päästä, valitettavasti!

Mielipiteeni on, että Suomessa perhekäsite on suppea. Suomalaisessa yhteiskunnassa ei arvosteta riittävästi isovanhempien roolia lasten kasvatuksessa, eikä osata ymmärtää eri kulttuureista tulleiden ihmisten sukulaissuhteiden tärkeyttä.

Venäläisessä kulttuurissa isovanhemmat kuuluvat perheeseen, erityisesti isoäidit ovat arvostettuja ja kunnioitettuja perheen vanhimpina. Myös muissa perinteisissä kulttuureissa isovanhemmilla on suora ja selkeä rooli lasten hoidossa ja kasvatuksessa ja isoäidit ovat olleet merkittäviä vaikuttajia siinä. Se merkitsee isoäidille elämän tarkoitusta, suvun jatkumista ja oma identiteettiä.

Isoäidin ja lastenlapsen suhde on ainutlaatuinen molemmille ja on tärkeä niin lapselle kuin isoäidillekin. Kokemuksestani sen verran, että suomalainen yhteiskunta (viranomaiset) on ennemminkin pyrkinyt erottamaan perheenjäseniä toisistaan kuin tukemaan perheen ja suvun yhteyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Esitin tuolla kysymyksen : miten venäläis-suomalais avioliitoissa itse suomalaiset miehet suhtautuvat venäläiseen puolisonsa?",

- Anteeksi.Se on tietenkin perheen sisäinen asia, mutta edessäni on Hannu Mäkelän kirja "Venäjää aikuisille". Moni varmaan on lukenutkin, jossa hän kertoo ja kehuu oma venäläistä vaimoaan...Sivu 11 "...sain hänen mukanaan uudenlaiset sopat. Sain myös joukon ajatuksia siitä, mitä tarkoittaa,kun alkaa elää venäläisen naisen kanssa. Suurin osa Suomen kansasta tietää...että venäläinen nainen on vähintäänkin arveluttava tapaus, kuten venäläinen mieskin. Kummatkin ovat epäluotettavia alusta loppuun saakka. Mitä ugri taas ei tiedä, on se, millaisiksi venäläiset puolestaan hänet arvioivat...".

Mielenkiintoinen kirja, jatkan lukemista.

Juhani Piironen

Suomalaiset miehet ovat hyviä ja maailmalla suosiossa.

Suomalaiset miehet ovat pitkiä ja varsin komeitakin, kansainvälisesti verrattuna.

Koulutustasomme on myös hyvä ja olemme melko varakkaita noin keskimäärin, verrattuna muuhun maailmaan.

Suoraan sanoen ei ole mikään ihme että näin hyvät miehet kelpaavat.

Ehkä Suomessakin voitaisiin arvostaa enemmän suomalaisia miehiä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juhani Piironen kirjoitti: "Suomalaiset miehet ovat hyviä ja maailmalla suosiossa...Suoraan sanoen ei ole mikään ihme että näin hyvät miehet kelpaavat.",

- todella kelpaavat, ja kirjoituksessa mainittu korkeatasoinen tutkimuskin todistaa, että suomalaiset miehet ovat suosiossa tässä tapauksessa nimenomaan lähinaapurissa, eli Venäjällä! On niillä venäläisillä naisilla "silmää"! Eikös?
Kiitos kommentistasi!

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Ilo on molemminpuolinen..
Ikävä vaan, että monet suomalaiset naiset kadehtivat venäläisiä ja puhuvat heistä selän takana (ja naisten vessassa) pahaa.

Omat venäläiset työntekijäni ovat minulle kertoneet, miten suomalainen sisar on aika mustasukkainen.. "Ne vie meidän miehet"

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Toisaalta kuulemme, että " ne vie meidän miehetkin!".
Tämähän koskee vain eri kulttuureista maahanmuuttajia! Ehkä tässä on syvällinen intuitio, niin miesten kuin naisten ryhmässä: säilyttää oma kulttuuri ja geeniperimä...Siitä se mustasukkaisuus näköjään syntyykin!? Mustasukkaisuushan on omistamisen halu, joten tässä, sen enempää ajattelematta, suojellaan omaa reviiriä ja viiteryhmää.

Korjaus: tarkoitus oli tässä kommentissa kirjoittaa " ne vie meidän naisetkin".

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Ehkä meissä suomalaisissa miehissä on jonkinlaista karhumaista jämäkkyyttä, joka korostuu venäläisen naisen seurassa.
Uskallamme olla miehiä, kun nainen uskaltaa olla nainen.

Suomalaisen naisen kanssa ollaan kuin kaksi tukkijätkää, hyviä kavereita ja tasapaksusti sukupuolineutraaleja.

Venäläisen naisen kanssa tietää aina olevansa naisen kanssa..
Venäläinen nainen ei ole "hyvä jätkä"- hän on nainen,
ja hän on nainen _koko ajan_ ja tietää olevansa nainen..
sekä äiti! Joko tuleva, nykyinen tai sitten isoäiti!

Siksi miehenkin on helppo olla mies, isä ja isoisä!

En uskalla paljastaa enempää ;-)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juha Vilhelm Lehtonen kirjoitti :" En uskalla paljastaa enempää ;-),
- kiitos kun paljastit tämänkin verran! Mielenkiintoinen kommentti.

Teppo Nygren

Eivät kaikki venäläisnaiset, kuten eivät suomalaisetkaan päädy onnelliseen avioliittoon. Olen venäjällä tavannut joitakin suomalaismiesten kanssa aviossa olevia venäläisnaisia, joilla ei ole edes halua palata suomeen miestensä tykö. Kun tekee haastattelututkimuksia, niin kannattaisi haastatella myös suomalaiseen mieheen pettyneitä. Jotkin venäläisnaisten kanssa aviossa olevat suomalaismiehet ovat täysiä kusipäitä, vaikka sekaan kyllä mahtuu herrasmiehiäkin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Teppo Nygren kirjoitti :"Kun tekee haastattelututkimuksia, niin kannattaisi haastatella myös suomalaiseen mieheen pettyneitä. Jotkin venäläisnaisten kanssa aviossa olevat suomalaismiehet ovat täysiä kusipäitä, vaikka sekaan kyllä mahtuu herrasmiehiäkin.",

- ehkä pettyneet eivät suostuneet haastatteluun. Olen kuullut montakin ikävää tapausta. En viittaa tähän tutkimukseen, mutta joskus tutkijatkin etsivät sitä mitä haluavat tuoda esille!

Tämän blogin suosituimmat