Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Oletko kokenut syrjintää?

  • Oletko kokenut syrjintää?

Ihmisoikeusliitto kerää tietoa siitä, kuinka hyvin syrjintää kokeneet henkilöt tuntevat oikeutensa ja valitusmahdollisuutensa.

Pyydämme Sinua osallistumaan haastatteluun ja kertomaan kokemuksistasi, jos olet kokenut syrjintää ja tehnyt valituksen vähemmistövaltuutetulle, tasa-arvovaltuutetulle, työsuojeluviranomaisille, syrjintälautakuntaan tai jollekin muulle taholle, tehnyt rikosilmoituksen tai nostanut kanteen syrjinnästä.

Haastattelujen tavoitteena on kerätä tietoa syrjinnän uhrien oikeuksien toteutumisesta ja valituksen tekemiseen liittyvistä haasteista. Haastattelut tehdään elo - lokakuussa. Haastattelut tehdään pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla, mutta haastatteluja voidaan tehdä myös puhelimitse.

Kaikki haastattelut käsitellään luottamuksellisesti, eikä haastateltujen henkilötietoja paljasteta missään vaiheessa ulkopuolisille. Tutkimustuloksia kerrottaessa kenenkään tutkimuksessa mukana olleen henkilöllisyys ei tule julki.

Tutkimus on osa sisäasiainministeriön toimeenpanemaa syrjinnän seurantajärjestelmää. Tutkijat kertovat mielellään lisää tutkimuksen periaatteista, toteuttamistavoista ja yksityisyyden suojan toteutumisesta tutkimuksessa. Lisätietoa tutkimuksesta antaa vt. tutkimuspäällikkö Milla Aaltonen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Edellinen tutkimus "Syrjintä työelämässä" oli rahoitettu sisäasiainministeriön Syrjinnän seuranta - hankkeesta.

ISBN 978-952-491-547-2
43/2009 Sisäasiainministeriön julkaisu
ISSN 1236-2840
...
Syrjintä työelämässä
– pilottitutkimus työsuojelupiirien aineistosta
Tekijät: Milla Aaltonen, Mikko Joronen ja Susan Villa

Lainaus tiivisteestä : " Tutkimus aineisto koostui neljän työsujelupiirin valvontatoimeenpiteistä koskevasta aineistosta aikavälillä 1.1.2008 - 30.8.2009.

Aineiston tapauksissa on kyse työsyrjinnästä, häirinnästä tai muusta epäasiallisesta kohtelusta, jossa on tunnistettavissa yksi tai useampi kielletty syrjintäperuste.

Kaikenkaikkiaan aineistostä löytyi 198 edellä mainitut kriteerit täyttävää tapausta.

Etninen tai kansallinen alkuperä taikka kansalaisuus(32%) ja terveydentila (32%)olivat kaksi yleisintä syrjintäperustetta. Syrjintä ilmeni 38 prosentissa koko aineiston tapauksissa irtisanomisena tai lomauttamisena. Noin 34% tapauksista syrjintä ilmeni syrjintänä palkkauksessa, työajassa tai työoloissa...",

- niin, siis syrjintä on todettu! Entä sitten? Millaisia toimenpiteitä sen ehkäsemiseksi on ehdotettu? Mistä saisi tietää?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tarkoitin tuolla edellisellä kommentti-viestilläni sitä, että onko mitä hyötyä näistä projekteista, jos ne vaan todistavat syrjinnän olemisesta, mutta käytännössä onko niistä apua syrjinnän poistamiseen keskudestamme?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Oletko kokenut syrjintää?"

Kyllä. Vuonna 1982 ja heti perään 2011.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Seppo Lavikainen, kiitos kommentista.

Itse, Neuvostoliitosta maahanmuuttajana, vaikkakin inkeriläisenä, siis suomalaisena, koen syrjintää paikassa jos toisessa kaikki nämä vuodet, jotka asun Suomessa, pian tulee 21 vuotta.

Olen ollut yhteydessä moneen otteeseen vähemistövaltuutetuun, mutteivät he osaa tai eivät halua huomata syrjintää ja etenkin jos se kohdistuu maahanmuuttajiin ja laajasti erialueilla. Olen kokenut!

Vähemistövaltuutettu näkee syrjintää jos se koskee konkreettisesti yhtä ainoa tapausta, esim. jos joku on estetty pääsemään ravintolaan...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Johtuisiko nuiva kohtelu kenties siitä, ettet kuulu ns. tuottavaan maahanmuuttaja ryhmään?

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Imatralla on hiukan venäläisvastaisuutta. Se kohu mikä nousi joidenkin venäläisten ostamien asuntojen tuhoamisesta aiheutti myös pahaa puhetta,, koska venäjän puolella sekä suomen puolella oli juttua siitä että asunnon olisivat sotkeneet toiset suomessa vierailleet venäläiset. En tiedä pitäneekö paikkaansa, mutta hyvin vahvasti ihmiset olivat sitä mieltä. Olen myös tavannut Imatralla venäläisiä, joiden asennoituminen suomalaisiin on ollut vihamielistä ja sekin ehkä ruokkii suomalaisten asennetta. Rautjärvellä suhtautuminen venäläisiin tai venäläistä alkuperää oleviin henkilöihin on aivan toisenlainen.
Venäjällä ei venäläisten kanssa ole ollut mitään ongelmia ja kaikki ovat olleet hyvin asiallisia ja kohteliaita jos minkäkin olen. kerran sattuneesta syystä oli kyllä mukana yksi Imatralaismies, jonka käytös venäläisiä kohtaan oli hyvin halveksivaa ja halpamaista, joten en ihmettele jos puolin ja toisin joidenkin idioottien tähden tulee kaikanlaista ikävää. Toivottavasti ihmiset viisastuisivat. Kumma ettei sinun olemassaoloosi Imatralla sitten olla totuttu, jos niin kauan aikaa siellä olet asunut, ja vieläkin joudut kokemaan syrjintää. Harmillista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

8.9.2012 23:10 Seppo Lavikainen kirjoitti : "...ettet kuulu ns. tuottavaan maahanmuuttaja ryhmään?",

- niin en kuulu nyt, muttaa muuttaessani Suomeen yritin päästä "tuottavaan ryhmään", oli elämänkokemusta ja ammattitaitoa vaikka muille jakaa. Siivojana tein töitä, mutta olisin voinut olla esim. vaikkapa luisteluvalmentajana, opettajana ja vaikkapa matkaoppaana Venäjälle. Olinhan silloisessa Leningradissa Intouristissa töissä ja ottanut vastaan suomalaisia turisteja ja opastanut heitä ympäri Neuvostoliittoa. Tunsin myös hyvin kaikki nähtävyydet Leningradissa ja olisin ollut valmis viemään turisteja täältä Suomessa sinne. Pyrkimykseni päästä yhteenkään matkatoimistoon ei tuonnut myönteisiä tuloksia. Yritin päästä yrittäjä koulutukseen, mutta tuli aina kielteinen päätös. Tämä on minun kokemus.
Suomi ei pystynyt hyödyntämään monen muunkaan maahanmuuttajan osaamista ja ammattitaitoa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ja palkaksi sait pienen eläkkeen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Teppo Nygren kirjoitti :"Imatralla on hiukan venäläisvastaisuutta",

- ennen Imatralle muuttoa asuin Vantaalla. Pääkaupunkiseudulla sitä venäläisvastaisuutta tuli kylläkin myös vastaan, muttei niin voimakkaasti kuin täällä rajaseudulla. Minulle se oli täysin yllätys,koska odotin, että se on päinvstoin. Muttei ollutkaan. Täällä se on näkyvämmin pinnalla kansan keskuudessa,vaikka venäläisten tulo ja läsnäolo pitää Imatraa elinvoimaisena.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Minulle se oli täysin yllätys,koska odotin, että se on päinvstoin"

Ehkä he ovat nähneet venäläisiä ja venäläisten ylenkatsetta siellä enemmän. Tahtoo olla sellainen tsuhna-suhtautuminen näillä?

Viola, vilpitön kysymys: onko varma ettei täältä jossain vaiheessa lähde "avunpyyntöä" Putinille?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Heikki Hyötyniemi kirjoitti : "Viola, vilpitön kysymys: onko varma ettei täältä jossain vaiheessa lähde "avunpyyntöä" Putinille?",

- "Avunpyyntö" Putinille voi lähteä mistä tahansa maailmankolkalta, koska ulkovenäläisä on maailmalla noin 170 miljoona, eli enemmän kuin itse Venäjällä nyt.

Ehkä minä pärjään omalla elämän kokemuksellani täälläkin,ilman avunhuutoa entiselle kotimaalleni vaikka "...saisi kuulla maailma kummakseen, miten täälläkin taistellaan..."! Hyvää syksyä!

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Luulen että vihamielisyyttä venäläisiä kohtaan on syntynyt Imatralaisten keskuudessa myös siksi, että liikkeiden sesonkiaikoina, eli aikoina jolloin suuri määrä venäläisiä on suomessa lomailemassa on suomalaisten saama asiakaspalvelu heikkoa. Saa käsityksen että tule asioimaan sitten kun venäläiset ovat lähteneet. Olen itse kokenut myös välinpitämättömyyttä jos olen väärään aikaan mennyt tiettyihin liikkeisiin asioimaan. Muuna aikana asiakaspalvelu on joskus jopa yliystävällistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Teppo Nygren kirjoitti : "....että liikkeiden sesonkiaikoina, eli aikoina jolloin suuri määrä venäläisiä on suomessa lomailemassa on suomalaisten saama asiakaspalvelu heikkoa",

- jos niin tapahtuu, niin onko se venäläisen ostajan syy? Suomalainen myyjä suosii sitten venäläistä ostajaa ja palvelee huonommin kantasuomalista asiakasta! Siinä ratkaisee varmaankin se rahaa, jota venäläinen jättää kauppaan. Hehän tulevatkin tänne shoppailemaan!
Imatra on noussutkin venäläisten matkailijoiden suosikiksi. Helsingin jälkeen Imatran suosio on kasvanut eniten koko maassa.

Tämän blogin suosituimmat