Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kuka ei tee työtä se ei syödäkään saa

  • Kuka ei tee työtä se ei syödäkään saa
    Kuka ei tee työtä se ei syödäkään saa

Kuka ei tee työtä se ei syödäkään saa. Кто не работает, тот не ест!

Neuvostoliiton perustuslain mukaan tärkein velvollisuus on tehdä rehellisesti työtä yhteiskunnan hyväksi. Aloitan täällä videolla, jonka on tehnyt vuonna 2011 Venäjän TV-kanava "Inter".

Tässä videossa kerrotaan, että 50 vuotta sitten (nyt jo kulunut 51) alkoi Neuvostoliitossa taistelu loisijoita vastaan.

Hieman korjaan asiaa tai lisään tietoa. Neuvostoliitossa kautta sen aikakauden oli taisteltu "yhteiskunnan epäsosiaalisia elementtejä" vastaan, jotka välttelivät yhteiskunnallista hyödyllistä työntekoa.

Jo VSFNT (РСФСР) 1918 Perustuslain mukaan henkilöiltä evättiin poliittiset oikeudet, jos he tulivat toimeen pääomatulolla tai käyttivät palkattua työvoimaa eikä tehneet työtä.

Neuvostoliiton 1936 Perustuslain 12. artiklassa sanotaan seuraavaa: "Työ Neuvostoliitossa on velvollisuus ja kunnia-asia jokaiselle työkykyiselle kansalaiselle. Joka ei tee työtä, se ei syötäkään saa!"

4 toukokuu 1961 art. 12 perustuslain nojalla Korkeimman Neuvoston puhemiehistö antoi asetuksen, jonka mukaan piti vahvistaa taistelua epäsosiaalisia elementtejä vastaan, jotka loisimalla kiertävät yhteiskunnallista hyödyllistä työntekoa, eli laiskureita ja loisijoita vastaan, jotka ovat valinneet epäsosiaalisen lois-elämäntavan.


Добросовестный труд на благо общества: кто не работает, тот не ест.
Tunnollinen työ yhteiskunnan hyväksi:
Kuka ei työtä tee sen ei syömänkään pidä.

Raamatusta: "Kuka ei tahdo työtä tehdä, ei hänen syömänkään pidä." (2. Tess. 3:10.)
Sama venäjäksi: из Библии: “Кто не хочет трудиться, тот и не ешь” (2. Фес. 3:10.)

Miten kannustettiin ja palkittiin hyviä työntekijöitä?

Rahallisesti kannustaminen oli tärkeä, mutta julkisesti tunnustaminen parhaaksi työntekijäksi koko työyhteisön edessä oli mielestäni aika vahva moraalinen vaikutus ihmiseen. Se ei jättänyt ketään välinpitämättömäksi ja sitä käytettiin kovasti Neuvostoliitossa.

Juhlina yleisissä työyhteisön kokouksissa ilmoitettiin parhaat saavutukset ja niitten suorittajat, valokuvat laitettiin näkyviin kunnia taululle. Joillakin aloilla palkankorotuksia tai lahjakortteja parantoloihin. Omaakin kuva oli joskus Kunnia taululla ja nautin niin siitä kuin myös lahjakortistani parantolaan muutaman kerran...

Työtätekevien isommat saavutukset palkittiin kunniamerkeillä ja mitaleilla. Mitali "Saavutetusta tehokkaasta työstä" – "За трудовое отличие" myönnettiin eri alojen työntekijöille, esim. maanviljeilijöille, kansantalouden asiantuntijoiden, tieteen, kulttuurin, koulutuksen, terveydenhuollon jne.

Korkein palkinto erinomaisesta työstä oli Sosialistisen Työn Sankari -arvonimi ja palkittiin, kultaisella mitalilla "Sirppi ja Vasara" vuodesta 1938 ja vuoteen 1991 asti. Ensimmäinen, kultainen, Sosialistisen Työn Sankarin mitali myönnettiin toveri Stalinille.

Miten rankaistiin työyhteisön sääntöjen rikkomisesta tai työstä poissaolosta?

Työpaikoilla oli aika vahva kurinalaisuus. Siihenkin olivat lait ja niitten pykälät. Erityisesti Stalinin kauden aikana asetukset, jonka mukaan myöhästymisestä tai ilman syytä poissaolosta olisi voinut saada vaikka vankeutta.

Mutta tuon 60-luvun taistelun laiskureita vastaan muistan ihan konkreettisesti, erityisesti Andropovin vai Tshernenkon aikanako olisi ollut? Kommunistisen puolueen nuorisoliiton partiot, heidät tunnisti hihamerkistä, kulkivat kaduilla ja jopa liikenteessä ja kyselivät: miksi kuljet täällä? miksi et ole työssä? Muistaakseni piti varautua siihen, että mukana oli passi. Kuitenkaan se kokeilukausi ei kestänyt kauan. Oli varmasti tehoton.

Ei ole sellaista pahaa ettei olisi jotain hyvää.

Mitäs pahaa siinä on jos täysikäinen työkykyinen ihminen pakotetaan töihin yhteiskunnan hyväksi ja tienaaman työllä itsellensä leipää, jos hän itse sitä ei tajua. En muistakaan, että Neuvostoliitossa olisi ollut työttömiä! Ja en muista kuulleeni, että joku olisi kuollut nälkään. Paitsi sodan aikana.

Tuossa videossa puhutaan alkoholisteista, laiskureista, loisijoista, prostituoiduista, mutta eihän koko järjestelmä ollut sitä! Ei humalainen olisi pystynyt rakentamaan koko Neuvostoliittoa! Nykyvenäjä sai Neuvostoliitolta vahvan perinnön... Jos katsotaan nyt täältä päin Venäjälle, niin joittenkin tutkijoitten mielestä nykyvenäjällä on noin 80% teollisuudesta ja tuotanto-omaisuudesta Neuvostoliiton rakentamaa.

Kaikki on saavutettu työllä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

k.kartunen,kiitos kommenttistasi.
Neuvostoliiton alkuvuosina, ehkä silloin kun olivat kovat ns.luokkataistelut,muttei myöhemmin enää.

Tämän blogin suosituimmat