Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kommunismin rakentajien moraaliset säännöt

 • Союз Советских Социалистических Республик – СССР
  Союз Советских Социалистических Республик – СССР

Tällä kirjoituksella aloitan 13 osaisen kirjoitussarjan "Kommunistinen moraali". Kirjoituksissa yritän käsitellä kohta kohdalta "Kommunismin rakentajien moraalisääntöjä", joita on 12. Ne hyväksyttiin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomiteassa, politbyroossa, vuonna 1961.

Kommunismin rakentajien moraalisen kodeksin historiasta.

Niin kuin todistaa omissa muistelmissaan tunnettu politiikan tutkija, tiedemies ja kirjailija Fjodor Burlatsky, kommunismin rakentajien moraaliset säännöt oli kirjoitettu seuraavissa olosuhteissa.

  Se oli vuonna 1961 ja tapahtui Moskovan lähellä kirjailija Gorkin entisellä kesäasunnolla. Burlatski oli NKP:n keskuskomitean konsulttiryhmän jäsen ja oli laatimassa NKP:n ohjelmia ”alusta loppuun asti”, niin kuin hän itse kirjoitti.

  Konsulttiryhmää johti NKP-n keskuskomitean sihteeri Boris Ponomarev, varasihteeri Elizar Ilyich Kuskov, joka teki käytännössä ”kenttätyöt”.

  Siteeraus Burlatskin muistelmista (vapaamuotoinen käännös):

  Eräänä aamuna, kun vahvan illan juopottelun jälkeen istuimme teellä huvimajassa. Elizar sanoi:

  Tiedätkö, Fedor, Ponomarev soitti ja sanoi että, "Nikita Sergeevits Hruštšov katsoi kaiken mitä kirjoititte ja neuvoi nopeasti keksimään Kommunismin moraalin kodeksin ja lähettämään se Moskovaan kolmen tunnin sisällä."

  Aloimme haaveilemaan...

  Yksi meistä sanoi, "rauha", toinen - "vapaus" kolmas - "solidaarisuus" ... Minä ehdotin, että siihen pitäisi tulla ei vain kommunismin oppeja, mutta myös Mooseksen ja Kristuksen käskyjä, niin se todellakin uppoaa yleisön tietoisuuteen. Se oli tietoinen teko sisällyttää kommunistiseen ideologiaan uskonnollisia elementtejä.

  Puolessatoista tunnissa oli koottu teksti, jolle "hurrattiin" Keskuskomitean puheemiehistössä Moskovassa.

Näin oli puolessatoista tunnissa

tehty Kommunismin rakentajien säännöt, jotka tuotiin meille neuvostokansalaisille eteen ja johon me uskoimme ja lähdimme toimimaan sen mukaisesti, eli rakentamaan kovaa vauhtia kommunismia maassa nimeltään Neuvostoliitto.

Nyt jälkikäteen tuntuu, että kansalle oli todella naurettu kun krapulassa korkeat virkamiehet puolessatoista tunnissa laativat meille, neuvostoliiton kansalle, säännöt, joitten mukaan piti lähteä lisäämään vauhtia kommunismin rakentamisessa.

  Ateistisessa valtiossa, jossa Raamattu oli kielletty, "käskytettiin" kansalle moraalisäännöt suoraan Raamatusta.

Sinne matkalla olimme olleet jo kymmeniä vuosia leninismin ideologiaa noudattaen, joka todennäköisesti oli jo kulunut loppuun. – Piti etsiä uusia keinoja, että kansa pysyisi koossa!

Siis näiden Nikita Hrustsevin ”kirvellä kallioon hakattujen” käskyjen mukaan elimme seuraavat 30 vuotta.

Entisenä neuvostoliittolaisena

tekee mieli yrittää analysoida näitä käskyjä, joitten mukaan jouduin elämään ja kasvattamaan myös uutta sukupolvea opettajan työssäni.

Käskyissä kun näkyy, että periaatteet ja tavoitteet olivat hyviä, että tehdä kaikille hyvä elämä ja että yhteisöllisyys kansojen kesken olisi hyvä.

Lähteitä:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Eli krapulassa Neuvostoliittoa ohjailttiin... Itse luulin että kännissä mutta lieventävät lausunnot puoltavat...
Suomessa tili-otteidein perusteella:
Se on raha mikä ratkaisee, ei puolue (valitettavasti)...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mielestäni Suomessa onkin liian paljon puolueita, jotka keskenään eivät pysty elämääm sopusoinnussa ja se repii kansaakin erisuuntiin.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Miksi tällainen tekohengitysyritys?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Raimo Nurmille.

Ei mitään tekohengitysyritystä Neuvostoliitolle,vaan "käskyjä" noudattaen siinä järjestelmässä eläneenä, haluan kertoa omista kokemuksista ja näkemyksitä. Se on minun menneisyyttä, jota en halua pyyhkiä pois.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

23.6.2012 12:01 k. karttunen kirjoitti:"Olitko sinä kommunistisen puolueen jäsen?",
- Vastaus: En ollut.
Kunnallisista ja valtiollisista viroista tietenkin erotettiin, jos tuli tietoon, että on yhteyksissä johonkin uskonnolliseen järjestöön.

Hannu Rainesto

Tämä on tätä soopaa, sillä eihän NL:ssä ollut kommunismia...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ei ollutkaan. Meillä olivat säännöt joitten mukaan piti rakentaa. Esim., iskulause oli: "Вперёд к коммунизму!" - Eteenpäin kommunismiin!

Kiitos kommentista!

Tämän blogin suosituimmat