Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Hitler kuokkavieraana Marskin synttäreillä

  • Immolan lentokenttä 4.6.1942
    Immolan lentokenttä 4.6.1942

Tänään tuli kuluneeksi 70 vuotta Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivästä, jota hän vietti Imatralla. Juhlallisuuksiin osallistui tuolloin myös yllätysvieras, Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler.

Miksi Imatralla?

Alue kun kuulemma oli läpikulkupaikkana sotakentille suuntautuville tarkastusmatkoille. Sen takia varmaan Mannerheimin ja Hitlerin tapaaminen tapahtuikin junavaunuissa.

Vaikka Mannerheim ei mennyt korpraali Hitleriä vastaan silloin täällä Imatran Immolan lentokentälle, saattoi Marski kuitenkin Hitlerin kotimatkalle. (Kuva 1)

”Nyt Imatran matkailuoppaat ry palaa 20 vuoden tauon jälkeen Marskin juhlakierrokselle” kirjoittaa Kesä 2012 Uutisvuoksi (Mannerheimin jalanjäljissä Imatralla, Heli Rautanen) ja lehti jatkaa: "Imatran matkailuoppaat ry järjestää Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin kunniaksi Marskin juhlakierroksen 4.6 sekä 9.6". Juhlakierroksella muistellaan etenkin vuoden 1942 Mannerheimin 75-vuotisjuhlia.

Herää kysymys

miksi 20 vuoden tauko oli tarpeen tälle Marskin juhlakierrokselle? Ja miksi periaatteessa Mannerheimin synttärit vietettiin Imatralla? – Myös oliko se ihan tavallista, että muun maan valtakunnankansleri saapuu toisen maan sotapäällikön synttäreille, ilmoittamatta?

Ja pitikö Mannerheimin nöyrtyä ja lähteä vastavierailulle, vaikka ei olisi halunnutkaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Johan Lom

"miksi 20 vuoden tauko oli tarpeen tälle Marskin juhlakierrokselle? Ja miksi periaatteessa Mannerheimin synttärit vietettiin Imatralla? – Myös oliko se ihan tavallista, että muun maan valtakunnankansleri saapuu toisen maan sotapäällikön synttäreille, ilmoittamatta?"

Ei kai se 20 vuoden tauko ollut "tarpeen", mutta kun nyt vietetään pyöreätä lukua (70 vuotta) tuosta episodista, niin se vain sattui menemään niin. Ei kai se Imatra sen huonompi paikka ollut viettää Marskin synttäreitä kuin mikään muukaan paikka. Saattaa olla, ettei esittämäsi asia ollut tavallista, mutta tavallisuudesta poikkeaminen positiivissssa hengessä ei liene tuomittavaa.

"Ja pitikö Mannerheimin nöyrtyä ja lähteä vastavierailulle, vaikka ei olisi halunnutkaan?"

Ei kai vastavierailu ole nöyrtymistä varsinkaan kun kyseessä oli Suomen aseveli. Ja onko joku kertonut, ettei Marski olisi halunnut sitä vierailua tehdä? Kaiketikin hän mielsi sen virkaansa kuuluvaksi.

"Katso video: Mannerheim palaamassa väsyneenä vastavierailulta."

Eipä hän mielestäni sen väsyneemmältä näyttänyt kuin muissakaan video-otoksissa noista ajoista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Johan Lom kirjoitti : "Ja onko joku kertonut, ettei Marski olisi halunnut sitä vierailua tehdä? Kaiketikin hän mielsi sen virkaansa kuuluvaksi."

- "Mannerheim kertoi muistelmissa, kuinka vierailu huolestutti häntä. Hän pelkäsi päätelmiä, joita voitaisiin tehdä...Hitler taas saattaisi vaatia aseveljiltä lisää sitoutumista. Kohteiksi voisivat käydä piiritetty Leningrad ja Muurmannin rata, jonka kautta lännen apu virtasi puna-armeijalle. Suomen isku niihin olisi paha Neuvostoliitolle, mutta samalla Suomi sitoisi itsensä lopullisesti Saksan kohtaloon...
Hiler ei esittänyt pelättyjä vaatimuksia."
Lähde : Ilta-Sanomat 20.1.2011 14:00 otsikossa: "Kun Hitler saapui syntymäpäiville, isännän piti tasapainotella tarkasti".

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Pää-asia on ettei "Isä-aurinkoinen" Stalin valloittanut Suomea ja nyt meillä ei puhuta venäjä-murteilla!
Ja Marskin kunniaksi vietettiin lippu-päivääkin... Lakki päästä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Heikkiselle.

Vaikka Stalin ei valloittanut Suomea silti venäjän-murteilla Suomessa puhutaan, koska venäjänkielisiä nykyään Suomessa on noin 60 000 ihmistä. Itsekin kuulun siihen joukkoon ja puhun venäjän kielen aksentilla.

Radioviola - kotisivullani kirjoittelen myös venäjäksi, jossa mm Hitlerista ja Mannerheimista. Kuvat otettu viime kesänä Imatran Vuoksenniskalla, jossa juhlittiin perinteisesti kesäänavajaisissa Suomen puolustusvoimien ja Mannerheimin syntymäpäivää.

http://www.radioviola.net/novosti-goroda-imatra/gi...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Alue kun kuulemma oli läpikulkupaikkana sotakentille suuntautuville tarkastusmatkoille. Sen takia varmaan Mannerheimin ja Hitlerin tapaaminen tapahtuikin junavaunuissa."

Sanos nyt Viola, mikä päättelyketju tuo oli olevinaan. Rautatievaunu Kaukopään sivuraiteella ei todellakaan merkinnyt "läpikulkupaikkaa sotakentille". Immolassa oli (on) kelvollinen lentokenttä, joka kesällä 1942 oli varsin kaukana sotatoimista. Lähistölle sijoitettu rautatievaunu puolestaan oli sopivan vaatimaton paikka ja helposti vartioitava kohde, jossa tapaaminen oli järjestettävissä ns. matalalla profiililla.

Pitikö Mannerheimin nöyrtyä? Noo, jos tapakulttuurin ilmenemismuotoja halutaan nöyrtymiseksi kutsua, vastaus on kyllä.

Imatra oli tuohon aikaan toisaalta koski Vuoksen yläjuoksulla, toisaalta rautatieliikennepaikka muutama kilometri Ensosta pohjoiseen. Hitler vieraili Ruokolahdella, jonka rajojen sisällä sijaitsivat sekä Immolan kenttä että Kaukopää.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja Mannerheim ei ollut mitenkään "tyytyväinen" Aatun vierailusta.
Kun Hitler ei esim. pitänyt tupakan savusta niin Marski pisti sikariksi...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Heikkiselle.
- Niin se oli. Ehkä Mannerheim ei tykännytkään Hitlerin, vaikkakin niin korkea-arvoisen sotaliittolaisen, mutta yllätysvieraana kuitenkin, joten osoitti sillä, että "pisti sikariksi".

Ilta-Sanomat lehtikirjoituksen mukaan 20.01.2011 "Mannerheimin ja Hitlerin kaksi kohtaamista", Mannerheim sai tietää Fyhrerin vierailusta vasta 3. kesäkuuta, eli päivää ennen syntymäpäivää, vaikka asiaa hoidettiin jo toukokuussa 1942.

Lainaus lehtikirjoituksesta : "Professori Ohto Manninen löysi parikymmentä vuotta sitten todisteita, että Hitlerin vierailu Suomeen Mannerheimin 75-vuotispäiville ei ollut aivan sellainen yllätys kuin uskottiin.
Lapin vanhan maaherran Kaarlo Hillilän muistiinpanoista löytyi keskustelu, jonka kävivät pääministeri Jukka Rangell, ulkoministeri Rolf Witting, puolustusministeri Rudolf Walden ja Saksan Lapin armeijan komentaja, kenraali Eduard Dietl kävivät 28. toukokuuta 1942. Hillilä oli Dietlin oppaana Helsingissä..."

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128836345838...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Auton Mannheim sai syntymäpäivälahjaksi ja sotilaskoneet saattelivat saapuvaa vierasta. Tuskin tuli ihan yllättäen.

Sitten tuo ajatus sakasalaisvastaisuudesta lie kotoisin Neuvostoliiton aikaisista julkaisuista, joita Heistonen taitaa lukea enemmänkin. Mannerheimistä kirjoitetussa kirjassa sanotaan nimen omaa:" Mannerheim on myös helppo saada näyttämään saksalaisvastaiselta". Silti kiinnostaisi tietää mistä Viola Heistosen ajatus saksalaisvastaisuudesta on peräisin?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #2

Irja Laamanen kirjoitti:[Sitten tuo ajatus sakasalaisvastaisuudesta lie kotoisin Neuvostoliiton aikaisista julkaisuista, joita Heistonen taitaa lukea enemmänkin],

-En ollut lukenut yhtäkään "Neuvostoliiton aikaisista julkaisua",ennen kuin muutin Suomeen.Tietoa olen hankkinut kuitenkin enemmän suomenkielisistä julkaisuista.Aihe kiinnostaa ja on aikomus palata siihen vieläkin...

Huomasitko kirjoitukseni: Mannerheim Portugalissa vuonna 1945 terveyden vai varmuuden vuoksi?".

Ole hyvä,jos kiinnostaa!

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46966-manne...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuomo Kokko kirjoitti: "Hitler vieraili Ruokolahdella, jonka rajojen sisällä sijaitsivat sekä Immolan kenttä että Kaukopää."

-Wikipedia kertoo: "Imatralla on alun perin tarkoitettu vain Imatran koskea...Imatran kauppala perustettiin pääosin entisen Jääsken kunnan rahoilla[8] vuonna 1948...kaupungiksi 1971...", eli olette oikeassa, että Hitlerin ja Mannerheimin tapaaminen vuonna 1942 tapahtui Ruokolahdella, mutta kaikissa lukemani materiaaleissa mainitaan Imatran kaupunki.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Kaikella kunnioituksella hyvä Viola

Maailmanhistoriassa Mannerheimin synttärit ovat upein homma. Mannerheim laittoi korpraalin paikoilleen.

Kukaan muu sen aikakauden "johtaja" ei siihen kyennyt.

Marski kykeni.

Jos et usko, laitan viitteet.

Hyvää kesää toivoo vanhus-Raimo

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

raimo nurmi kirjoitti : "Jos et usko, laitan viitteet".

- Uskon, mutta laita viitteet sittenkin!

Mannerheim on minun suosikkini, joten olen lukenut hänestä ja kirjoitellut blogejakin täällä Uuden Suomen Puhee- ja vapaavuorossa.

Hänen ristiriitainen ja legendaarinen persoona kiinnosta, koska hän ei ollut kovin tunnettu/suosittu Neuvostoliitossa ja Suomessakin suhtautuminen häneen jakaa kansaa kahtia : toiset ihailevat ja toiset suhtautuvat häneen kriittisesti ja syyttävät jopa sotarikolliseski, vaikka hänen vaikutusta Suomen historiaan ei voi kiistää.

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/10...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mannerheimistä on yli 150 kirjaa ja hyllyssäni useita. Mannerheim tuttu ja tuntematon on yksi niistä. Siinä on luku Mannerheim ja Saksalaiset ja luvun ingressi alkaa näin: "Mannerheim saksalaisten renkinä oli Stalinin ajan neuvostopropagandan lempiaiheita". Näinkö tällä aiheella yritetään taas jatkaa täälläkin?

Ingressi jatkuu:" Tiettyä uskottavuutta saataaiin muun muassa lukuisista valokuvista.... Näinhän se menee, eikä lie vanhan Neuvostoliiton kansalaisiltakaan unhoon jäänyt, niiltä vanhimmilta. Tällaistako täällä halutaan? Mannerheim oli Suomen historian merkkihenkilö, jota ei pidä unohtaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Irja Laamanen kirjoitti:[Mannerheim oli Suomen historian merkkihenkilö, jota ei pidä unohtaa.],

- olen samaa mieltä!Täytyy hankkia mainitsemasi kirja "Mannerheim tuttu ja tuntematon". En muista onko ollut käsissäni.
Tosiasiahan on, että Suomi oli Saksan liittolainen ja pääkomentajana marsalkka Mannerheim, joten se oli totuus.

Tämän blogin suosituimmat