Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kolesterolilääkkeitä syödään monesti turhaan

  • Pauli Puirala
    Pauli Puirala

Tätä mieltä on farmaseutti Pauli Puirala, jolla on lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyys hän työskentelee yrityksessä joka järjestää lääkehoidon täydennyskoulutusta ja tekee selvitystä lääkehoidosta.

  • Työikäisiä joutuu sairaseläkkeelle liian kolesterolilääkityksen takia. Heidän voimansa loppuvat. Kolesteroli on kuitenkin jokaisen solun välttämätön rakennusaine, Puirala painottaa.

  • Hän muistuttaa myös, että vain harva suomalainen nainen saa sydäninfarktin

  • Heidän kuolleisuus sydäninfarktiin ei ole juuri muuttunut viimeisten 30 vuoden aikana. Silti 400 000 naista käyttää kolesterolilääkitystä.

  • Suurin osa heistä käyttää sitä liian turhaan ja kolesterolilääkkeistä voi kaiken lisäksi saada diabeteksen

Asiasta kertoo Imatralainen lehti otsikolla ”Farmaseutti suitsisi nykyistä lääkitystä” (10.2.2012 Klaus Nurmi.)

Onko farmaseutti Pauli Puirala oikeassa? Syömmekö me naiset liikaa kolesterolilääkkeitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Veikko Penttinen

Kyllä te taidatte syödä. Norjassa ei kai nykyisin vanhemmilta naisilta mitata edes kolesterolia, koska tiedetään, että varsinkin naisille korkea kolesteri on pikemminkin eduksi. No laadullahan on jotain tekemistä sen kanssa, mutta sehän paranee kun luopuu höttöhiilareista ja sen semmoisista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Suomalaiset ovatkin lääkeuskovainen kansa.
Lainaus lehtikirjoituksesta > "Farmaseutti Puiravan mielestä ihmisiä pelotellaan syömään lääkkeitä. -Kun potilaalle määrätään viittätoista lääkettä, mietitään vain, mistä saada tarpeeksi iso dosetti, lääkeannostelija, hän kärjistää."
Niin se on!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

1980-luvulla normaalin kolesterolin raja-arvo oli 7 mmol/l. Nyt se on 5 mmol/l. Minulla arvo on yli 7 mmol/l, mutta en voi syödä statiineja enkä muitakaan vastaavia tuotteita.Saan hirveät suonenvedot lääkkeistä. Lääkäri sanoikin, että ennaltaehkäisystä on turha kärsiä.

Kun ajattelee mennyttä aikaa niin mittauksiahan ei aina ole tehty. Varsinkin naiset jätettiin aikaisemminsepelvaltimotaudin osalta tutkimatta.

En ole varma pitääkö tällainen tieto paikkansa edes : 1970-luvun alusta suomalaisten kolesteroliarvot ovat laskeneet 15–20 % ja työikäisten sepelvaltimotautikuolleisuus on pienentynyt 75 %.
Ruokavaliommehan on muuttunut merkittävästi. Se vaikuttaa, mutta miten paljon? Myös perintötekijöillä on merkitystä.Niihin emme voi vaikuttaa.

Suomalaisten emeritusprofessorien Matti Järvilehdon ja Pentti Tuohimaan mukaan veren korkea kolesterolipitoisuus ei voi selittää ateroskleroottisen plakin syntymistä verisuonen seinämään. He uskovat niiden syntyvän, kun verisuonten seinämien verenkierrosta huolehtivat pikkusuonet (vasa vasorum) vaurioituvat, niin että veressä olevia aineita kuten kolesterolipartikkeleita tunkeutuu verisuonten seinämiin. Tätä tapahtumaa voitaisiin ehkäistä korkeaa verenpainetta hoitamalla.

Jos olen oikein tulkinnut korkea kolesteroli yksin ei ole vielä iso haittatekijä, vaan tarvitaan muitakin tekijöitä kuten tupakointi, lihavuus, verenpainetauti, diabetes ja liikunnan puute niin voi altistua sepelvaltimotaudille.

Joillakin on vain kova usko lääkkeisiin. Minä olen niitä pyrkinyt välttämään, samoin kuin noita mainittuja riskitekijöitä.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kendrick Malcolm: Ei sittenkään kolestroli

Väittää että...

Kolesterolilääkkeet ovat turhia, kalliita ja aiheuttavat vakavia haittavaikutuksia.

http://www.rasalas.fi/kirja.php?id=54

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos Jaana kommentista. Kallistun itsekin Kendrick Malcolmin väitteeseen. Ruokavalikoima on mielestäni tärkeämpi tässäkin asiassa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tässä näiden kolesterolin hyvien ja huonojen osien tehtävät:
LDL-lipoproteiini kuljettaa kolesterolia kudoksiin ja verisuonten seinämiin. HDL-lipoproteiini kuljettaa kolesterolia pois kudoksista ja verisuonten seinämistä. Koska nimenomaan LDL-kolesterolilla on taipumus kertyä verisuonten seinämiin aiheuttaen terveys¬haittoja, sitä sanotaan arkikielessä myös huonoksi kolesteroliksi ja HDL-kolesterolia vastaavasti hyväksi kolesteroliksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos, Irja!
Ne huonot ja hyvät kolesterolit hämmentävätkin ainakin itseäni, että miten osata niitä lukuja arvioita ja toimia sen mukaan, että verisuonet puhdistuisivat? Siellä verisuonissakin näyttää olevan kaikki järjestyksessä, niin kuin junaliikenteessä : ei väärän suuntaista "tavaraa" oteta mukaan.:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vitamiinien, hormonien, kolestrolien, triglyseridien liitto on melkoisen monimutkainen ja siihen liittyvät vielä perintötekjätkin. Kuvan luominen aiheesta ei ole mitenkään helppo tehtävä.
Kolesterolia on ihmisten ja eläinten kaikissa kudoksissa, varsinkin rasvakudoksissa, hermoissa, maksassa ja munuaisissa. Kaikki kudokset mutta ennen kaikkea maksa voivat tuottaa kolesterolia, ja sitä voi saada myös ravinnosta, erityisesti kananmunasta, mädistä ja maksasta, jotka luontaisesti sisältävät runsaasti kolesterolia. Kolesteroleilla on tärkeä tehtävä. Kolesterolilla on yhteyttä myös hedelmällisyyteen.
Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin ja siitä pitäisi olla hyvin selvillä, että ei lankeaisin vääriin päätöksiin ja tapoihin ratkaista ongelmat. Helpoin tie ei aina ole paras.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Irja Laamanen : [Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin ja siitä pitäisi olla hyvin selvillä, että ei lankeaisin vääriin päätöksiin ja tapoihin ratkaista ongelmat. Helpoin tie ei aina ole paras.]

- niin ei helpoin tie ole aina paras, mutta ehkä useimmiten mennään sitä helpompaa tietä. Väärät tavat helposti tarttuvat, joista sitten on vaikea päästä eroon.
Jos otetaan nuo kaikki mainitsemasi vitamiinit, hormonit ym. kolesterolin lisäksi, niin lääkäritkin voivat erehtyä annoksissa ja määräyksissä, joista sitten yhteensopivuus muitten lääkeaineiden kanssa voi olla negatiivinen ja sivuvaikutukset saattavat tulla voimakkaasti esille... Monet meistä ja itse siinä uskomme vielä siihen miten joku aine on vaikuttanut tuttavapiirissä, joka sitten antaa neuvoa, ja yritämme mennä perässä vaikkapa vitamiinien suhteen.
En ole seurannut sinun kirjoituksiasi. Tunnut olevan asiantuntija.

Tämän blogin suosituimmat