Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Itäraja häviää vai häviääkö?

  • Itäraja häviää vai häviääkö?

Venäjä-ekspertti Timo Vihavainen kirjassaan "Itäraja häviää" tarkastelee Venäjän ja sen naapurimaitten suhteita ja korostaa, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat kuitenkin ainutlaatuisia ja eivät muistuta sen enempää Tanskaa kuin Puolaa tai Baltiakaan.

Vaikka Suomi kuului yli sata vuotta Venäjään, sitä ei koskaan liitetty Venäjään ja Suomi ei ollut venäläistetty. Erilaiset konfliktit eivät kuitenkaan johtaneet siihen että kansat olisivat sekoittuneet, joten venäläiset ja suomalaiset jäivät erilleen, niin kuin Suomi ja Venäjä. Näiden kahden maan välistä rajaa on usein pidetty poikkeuksellisen korkeana ja nimitettykin "Kiinan muuriksi"

Kirjan johdannossa kirjoitetaan: "Tässä kirjassa kysytään ja yritetään vastata kysymyksiin, mikä tämä raja oikein on, miten se vaikuttaa ja miten se on aikojen kuluessa hahmottunut ja muuttunut? Juuri nyt on myös syytä kysyä häviääkö tämä tuhatvuotinen raja juuri nyt silmiemme edessä?".

Ei ole aikomukseni arvioida Timo Vihavaisen kirjaa kokonaan ja etsiä hänen omia vastauksia esitettyihin kysymyksiin. – Tämän audiolinkin takana Timo Vihavaisen teosta arvioivat Oiva Björkbacka ja toimittaja Pentti Peltoniemi:

Halusin vain tuoda keskustelupalstalle nämä kysymykset ja keskustella asiasta.

Olisiko todellakin ajan kohtaista pyyhkäistä pois maittemme väliset rajamuodollisuudet ja avata portit molempiin suuntiin ja lähteä kulkemaan yhdessä suomalaiset ja venäläiset "käsi kädessä" vaikka seuraavat tuhat vuotta!? Mutta utooppiselta se tuntuu. Taitaa mennä vielä pitkä aika ennen kuin ja jos raja häviää. Ei ainakaan se tapahdu silmiemme edessä! Ja tapahtuuko koskaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Enemmän me muistutamme länsinaapuria kuin itänaapuria, mutta vaikutteita on runsaasti ja laajalla rintamalla idästäkin. Ennen kaikkea tietenkin piirteitä ihan omasta takaa. Tietääkseni raja on tällä hetkellä ihan tarpeeksi avoin, ihan konkreettisesti ja sitten myös kuvaannollisesti. Joka tahtoo, pääsee äkkiä Pietariin tai vaikka Moskovaan. Suomen puolella taas venäjää kuulee ripeästi kasvavassa määrin, millä toivon mukaan on positiivista merkitystä. Pidetään silmät auki, ettei hullusti käy tai vauhtisokeus iske

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Matti Uusimies kirjoitti : ","Tietääkseni raja on tällä hetkellä ihan tarpeeksi avoin",

Hain netistä kansainväliset rajanylityspaikkat Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla :Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Rajajooseppi, Salla, Vaalimaa, Vainikkala ja Vartius.

Tilapäisiä rajanylityspaikkoja Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ovat Haapovaara, Inari, Karttimo, Kurvinen, Leminaho ja Parikkala.

Huvialusten kansainvälinen rajaylityspaikka on Nuijamaan satama.

Suomen ja Venäjän välinen raja on 1324 km, joten tuntuu, että raja on todellakin tarpeeksi avoin. Paitsi, että täytyy olla viisumi.

Teppo Nygren

Näemme täällä suomessa varakkaita venäläisiä. Venäjällä on kuitenkin hyvin paljon köyhiä ja köyhyys muodostaa erilaisia ilmiöitä, jotka eivät ole toivottuja. Jos rajat aukemisivat liiaksi, niin ne köyhät ja rehelliset, joiden varallisuus ei riitä suomessa ostoksien tekoon eivät tänne pyrkisi, vaan köyhistä ainoastaan ne jotka suomesta haluaisivat hankkia varallisuutta. Venäjän alhaisen ansiotasion johdosta myös hintataso on hyvin erilainen kuin suomessa. Joidenkin perustarvikkeiden hinnat ovat jopa alhaisempia kuin suomalaiset tuottajahinnat ja rajojen liiallinen avaaminen aiheuttaisi eitoivottuja ilmiöitä myös rajojemme sisällä käytävään kauppaan. Ehkä kaupallinen eroosio olisi myös hyväksi, mutta se muutoksen aika voisi aiheuttaa jotakin odottamatonta. Toimeentuleva ihminen ei halua hetkeksikään menettää toimeentuloaan tai tehdä enemmän toimeentulonsa eteen.
Nauttikaamme vaan hyvistä naapurussuhteista ja tehkäämme hedelmällistä kauppaa.
Mahdollisia lieveilmiöitä rajojen liialliselle aukaisemiselle olisi vaikka kuinka paljon.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Teppo Nygren kirjoitti : "Nauttikaamme vaan hyvistä naapurussuhteista ja tehkäämme hedelmällistä kauppaa.
Mahdollisia lieveilmiöitä rajojen liialliselle aukaisemiselle olisi vaikka kuinka paljon.",

- Rajojen avaaminen varmaan toisi niin lievempiä kuin odottamattomia vakavimpia lmiöitä, muttei se viisumivapaus vielä kohtakaan varmaan tulee, joten hyvien naapurisuhteiden edelleen kehittäminen olisi tärkeä, koska se voisi olla hyvä perusta viisumivapaudelle! Näin ajattelisin.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Pietari on jo nyt tärkeä kapunkin Suomalaisille (erityisesti talouselämälle) ja sen merkitys tulee edelleen kasvamaan. Raja madaltuu yhdessä Venäjän talouskasvun ja demokratisoitumisen kanssa.
Viisumivapaus olisi kyllä hyvä asia ja edistäisi kanssakäymistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari Kuoppa-aho kirjoitti: "Pietari on jo nyt tärkeä kapunkin Suomalaisille (erityisesti talouselämälle)...",
- oikeassa olette ja sanoisin niin, että Suomella on tosi onnea,että näin iso metropoli, kuin Pietari, sijaitsee ihan tuossa, sanotaan kulman takana! Täytyy vaan osata tehdä yhteistyötä!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomi kuuluu pääosin länsieurooppalaispohjoismaiseen kulttuuriin. Näin ollen ero Venäjän ja Suomen välillä on syvempi kuin esim. Suomen ja Ruotsin välillä. Länsiraja häviää ennemmin kuin itäraja. Molempiin suuntiin komunikointikieli on nykyään englanti, mutta Venäjän suuntaan raja on jyrkempi. Esim. ruotsalainen voi muuttaa aika moneen paikkaan Suomessa ja samalla säilyttää ruotsalaiset palvelut, mutta miten lie venäläisten laita?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pertti Väänänen kirjoitti : "Esim. ruotsalainen voi muuttaa aika moneen paikkaan Suomessa ja samalla säilyttää ruotsalaiset palvelut, mutta miten lie venäläisten laita?",

- jos nykytilannetta arvioidaan, niin venäläisten laita olisi, ettei venäjnkilisiä palveluja saisi mistään, paitsi täällä Itä-Suomessa ja ainoastaan kaupoissa.
Tietenkin jos verrataan Suomen länsi- ja itärajaa, niitten häviämista, niin on selvä, että Venäjän raja on jurkempi "ylittää".

Tämän blogin suosituimmat